Kasulik pani kuus jaekaubanduses saadaval olevat oliiviõli proovile ühes levinumas eksperimendis: asetasime kuus toodet ööpäevaks 3 °C juurde külmkappi, et näha, kas masstoodanguks villitud oliiviõli hangub, mis peaks viitama esmase külmpressi oliiviõlile.

12 tunni pärast olid klaasis pisut paksemaks muutunud kolm katsesse valitud õli: oliiviõli Castillo de Canena, Salvadori ja Borgesi maheõli. Ülejäänud kolm ei muutunud toatemperatuuril seisnud õliga võrreldes kujult kuigi palju.

24 tunni pärast polnud ükski õli hangunud, kuid kallimate õlide pinnale oli tekkinud suurem kogum jäigemat massi, mis pärast mõnda aega toas seismist „ära sulas”. Katsesse valitud kõige kallim oliiviõli Castillo de Canena (mis erines teistest juba välisel vaatlusel oma huvitava roheka värvuse poolest) oli kõige lähemal sellele, mida võiks nimetada hangumiseks. Võib-olla tulnuks õlidel veel ööpäev seista lasta, et põhjalikumaid järeldusi teha. Selle õli kvaliteedist annab aimu ka fakt, et niisuguseid pudeleid selle konkreetse õliga on maailmas ainult 20 000 pudelit.

Kalleim maitses paremini

Peale vaatluse võtsime mängu õlide maitseomadused. Oliivisemad ja teravamad olid Borgesi ökoõli, La Masia, Salvadori ja Castillo de Canena. Teised kaks tundusid maitselt mahedad, isegi maitsetud. Põnevaim maitse- ja lõhnanüanss kuulus kõige kallimale õlile, mille võib julgelt katse esikohale paigutada. Seejuures tundub maitsel ja värvil seos olevat. Mida tumedam või huvitavama kõrvaltooniga on õli, seda põnevam on selle maitse.

Teisele kohale paigutub katses Salvadori, kolmandale Borges, neljandale Costa D’oro, viiendale La Masia ja viimasele Pietro Coricelli. Ükski õli polnud oliivimaailmaga mitte kuigi tuttavale ajakirjanikule ebameeldiv, nii lühikese katse jooksul sai need ritta pandud tahenemist ja maitseteravust silmas pidades. Näib, et puhta maitse ja külmakraadide käes tahenemise vahel siiski kehtib mingi seaduspära.

Edetabel

Castillo de Canena. Teistest märksa kallim oliiviõli võitis ka Kasuliku katse.

1. Castillo de Canena (Hispaania)

500 ml, 32,20 € (64,40 €/l)

2. Salvadori (Itaalia)

500 ml, 4,99 € (9,98 €/l)

3. Borges öko külmpressiõli (Hispaania)

500 ml, 6,90 € (13,80 €/l)

4. Costa D’oro (Itaalia)

750 ml, 10,50 € (14 €/l)

5. La Masia (Hispaania)

250 ml, 2,90 € (11,60 €/l)

6. Pietro Coricelli (Itaalia)

500 ml, 4,49 € (8,98 €/l)

Parim õli selgub maitstes

Giordano Cellai, oliivikasvataja

Sellised eksperimendid on head, et teha vahet esmasel külmpressiõlil ja õlil, mis ei ole puhas. Puhtas esmases külmpressiõlis tahenevad 4–5 °C juures vaha ja rasvad. Aga kui õli on töödeldud ja sellesse on lisatud mingit teist õli (päevalille- või pähkliõli) või on tootmises kasutatud kemikaale, ei pruugi need tahkuvad ained piisavalt tooni anda ja külmkapikatse ei toimi. Seetõttu ei aita külmkapikatse heal ja halval oliiviõlil alati vahet teha. Päris täpse tulemuse saab laborikatses või professionaalse õlisommeljee abiga. Kuid ka ise õli maitstes.

Teine levinud katsevorm on oliiviõli põletada. Ma ei oska selle kohta midagi täpsemat öelda, ent tean, et vanasti kasutati puhast oliiviõli õlilampide süütamiseks.

Veendumaks, et tegemist on kõrge kvaliteediga oliiviõliga, on kõige targem seda maitsta. Purgid, pudelid ja potsikud ei ütle meile midagi. Liiga läbipaistev klaaspudel pole oliiviõlile hea – see kiirendab õli oksüdeerumist. Oliiviõli on väga tundlik toode ja halvad hoiustamistingimused võivad selle parimad omadused kõigest mõne päevaga rikkuda. Ma ütlen alati, et võimaluse korral minge ja rääkige õli tootjaga. Peaks teadma, kust tulevad õli jaoks kasutatavad oliivid, ja õppige õli maitsma. Nii saate teada, et oliiviõlil on aastaajast, saagikoristusajast ja paljudest teistest teguritest olenevalt erinev maitse. Kui oliiviõli maitseb aasta läbi samamoodi, pole tegemist puhta tootega.

Ka hind on üks tegur, mille järgi saab õli kvaliteeti hinnata. Oliiviõli on teistest õlidest kallim, sest selle valmistamine on kulukam. Kuid kõrges hinnaklassis leidub ka väga kvaliteetset külmpressi päevalilleõli, mis võib mõnikord maksta rohkemgi kui esmase külmpressi oliiviõli. Seepärast pole hind lõplikult määrav.