Pean tunnistama, et minule, kes ma olen suur magusa- sõber ja meeleldi peale enda oma alati veel vähemalt ühe kaaslase magustoidu või koogitüki nahka pistan, ei valmista mingit raskust vastlakukkel kellelegi loovutada.

Kuid ise valmistatud kuklitega on hoopis teine lugu!

Ahjust võetud värsketele, kohevatele, pehmetele ja lõhnavatele vastlakuklitele ei suuda vastu panna ka need, kes neist muidu eriti ei vaimustu.

Kui kuklitele vahukoore asemel veel maitsev kreem vahele panna, on maitsenauding garanteeritud!

Pärmitaina valmistamist ei tasu peljata, peab lihtsalt arvestama mõnda nippi. Kui allpool olevat retsepti täpselt järgida, peaksid kuklid tulema igati maitsvad.

Igaks juhuks rõhutan veel mõnda olulist asja, mida peab pärmitainast valmistades arvestama.

Piima temperatuur on oluline. Liiga kuumas vedelikus võivad pärmiseened hävida, siis nad ei paljune ja tainas ei kerki. Liiga jahedas vedelikus aga ei pruugi pärmiseened aktiveeruda ja tainas jällegi ei kerki. Kraadipealt ei ole siiski vaja soojust mõõta, paras on u 30–40 kraadini soojendatud piim.

Retseptis taina kerkimiseks ette nähtud aega tuleb arvestada, sest liiga kauaks kerkima jäänud tainas võib muutuda hapuks, võtta mõrkja ja kibeda kõrvalmaitse ning küpsetamisel kokku vajuda.

Nagu kõigi teiste küpsetiste puhulgi, peab ahi kindlasti olema enne kuumutatud, kui just retseptis ei ole teistmoodi kirjas.

Oluline on eemaldada tainast pärast kerkimist üleliigne õhk, st tainas n-ö alla lüüa ja segada. See ergutab edasist kerkimist, sest tainas saab õhku juurde ja käärimisaeg pikeneb. Saiad tulevad siis kohevamad ja maitsvamad.

Pärmitainast küpsetised on parimad samal päeval, õigemini mõne tunni jooksul pärast ahjust võtmist, nii et eelmisel päeval ei soovita kukleid valmis küpsetada. Pigem tasub tainas õhtul valmis teha ja ööseks külmkappi jätta. Kuigi tainas vajab kerkimiseks sooja niisket tuuletõmbuseta kohta, saab seda kergitada ka külmas hoides, kuid selleks kulub märksa rohkem aega ja siis tuleb tainal lasta enne küpsetamist toatemperatuuril soojeneda.

Seekord tegin täidise toorjuustust, valgest šokolaadist ja kodumaistest pohladest. Loomulikult võib alati vahukoorest või vahukoorest ja toorjuustust klassikalist kreemi valmistada, kuid vahelduseks on selline roosakas hapuka varjundi ja šokolaadimekiga kreem päris tore. 

2,5 dl n-ö käesooja ehk u

37 °C piima

30 g pärmi
500–550 g nisujahu
0,5 tl soola
5 sl suhkrut
1 toasoe muna
80 g võid
1 tl jahvatatud kardemoni
1 muna (kuklite määrimiseks)

Kreem

200 g pohli
3 sl suhkrut
2 želatiinilehte
100 g valget šokolaadi
400 g toasooja toorjuustu
tuhksuhkrut (peale raputamiseks)

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa 250 g sõelutud jahu, sega läbi, kata rätiga ning jäta soojemasse ja võimaluse korral niiskesse tuuletõmbuseta kohta umbes pooleks tunniks kerkima, kuni tainas hakkab pisut mullitama. Sulata või ja jäta jahtuma, sest tainale lisamiseks ei tohi see olla toasoojast soojem.

Sõtku eelkergitatud tainasse kergelt vahustatud muna, sulatatud või, ülejäänud 250–300 g sõelutud jahu, suhkur, sool ja kardemon. Sõtku tainast, kuni see on ühtlane, elastne ja kerge läikega ning hakkab kausi ja käte küljest lahti lööma. Ära ülearu sõtku, sest muidu muutub tainas kleepuvaks ja venivaks ning kaotab kohevuse. Kätega sõtkumiseks kulub u 10 minutit, lauamikseriga (kiirus 2) u 2 minutit.
Sõelu tainale natuke jahu, kata kauss köögirätiga ja jäta veel umbes tunniks kerkima, kuni tainas on enam-vähem kahekordistunud. Vajuta üleliigne õhk tainast välja (st vajuta tainast nõu äärtest keskpaiga poole ja sõtku läbi), aseta jahusele pinnale, vormi piklikuks ja lõika noaga u 20 ühesuuruseks tükiks. Veereta neist käte vahel või jahuga kaetud pinnal ilusad ühtlased siledad pallid. Laota tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes neile vähemalt 4 cm vahet, kata köögirätiga ja lase veel umbes pool tundi kerkida, kuni nad muutuvad veelgi õhulisemaks. Seejärel pintselda lahtiklopitud ja natukese vee või (vahu)koorega segatud munaga üle ning küpseta ahjus 220 kraadi juures 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid. Tõsta kuklid restile, lase jahtuda ja lõika sakilise noaga „kaas” pealt ära.
Aseta želatiinilehed külma vette. Pane pohlad suhkru ja natukese veega (paar sl) kastrulisse. Kuumuta pohli keskmisel kuumusel neid aeg-ajalt segades ja puulusikaga kergelt katki vajutades, kuni marjad on pehmed ja purunenud (kulub u 10 minutit). Suru pohlad läbi sõela, sega ligunenud ja kuivaks pigistatud želatiinilehed saadud püree hulka ja jäta jahtuma.
Sulata šokolaad ja sega visplit kasutades toorjuustu hulka ning lisa pohlasegu. Sega kreem ühtlaseks ja aseta külmkappi tahenema. Kui on kiire, siis pista 10 minutiks sügavkülma. Piisavalt tahenenud kreem pane kas lusika või pritskotiga kuklitele. Kuklist võid ka natuke sisu välja uuristada, et täidist mahuks rohkem. Kõige peale aseta tainast „kaas” ja soovi korral puista sellele läbi sõela tuhksuhkrut.