Kuidas teha kõige paremaid vastlakukleid
Pean tunnistama, et minule, kes ma olen suur magusa- sõber ja meeleldi peale enda oma alati veel vähemalt ühe kaaslase magustoidu või koogitüki nahka pistan, ei valmista mingit raskust vastlakukkel kellelegi loovutada.
Kuid ise valmistatud kuklitega on hoopis teine lugu!
Ahjust võetud värsketele, kohevatele, pehmetele ja lõhnavatele vastlakuklitele ei suuda vastu panna ka need, kes neist muidu eriti ei vaimustu.
Kui kuklitele vahukoore asemel veel maitsev kreem vahele panna, on maitsenauding garanteeritud!
Pärmitaina valmistamist ei tasu peljata, peab lihtsalt arvestama mõnda nippi. Kui allpool olevat retsepti täpselt järgida, peaksid kuklid tulema igati maitsvad.
Igaks juhuks rõhutan veel mõnda olulist asja, mida peab pärmitainast valmistades arvestama.
Piima temperatuur on oluline. Liiga kuumas vedelikus võivad pärmiseened hävida, siis nad ei paljune ja tainas ei kerki. Liiga jahedas vedelikus aga ei pruugi pärmiseened aktiveeruda ja tainas jällegi ei kerki. Kraadipealt ei ole siiski vaja soojust mõõta, paras on u 30–40 kraadini soojendatud piim.
Retseptis taina kerkimiseks ette nähtud aega tuleb arvestada, sest liiga kauaks kerkima jäänud tainas võib muutuda hapuks, võtta mõrkja ja kibeda kõrvalmaitse ning küpsetamisel kokku vajuda.
Nagu kõigi teiste küpsetiste puhulgi, peab ahi kindlasti olema enne kuumutatud, kui just retseptis ei ole teistmoodi kirjas.
Oluline on eemaldada tainast pärast kerkimist üleliigne õhk, st tainas n-ö alla lüüa ja segada. See ergutab edasist kerkimist, sest tainas saab õhku juurde ja käärimisaeg pikeneb. Saiad tulevad siis kohevamad ja maitsvamad.
Pärmitainast küpsetised on parimad samal päeval, õigemini mõne tunni jooksul pärast ahjust võtmist, nii et eelmisel päeval ei soovita kukleid valmis küpsetada. Pigem tasub tainas õhtul valmis teha ja ööseks külmkappi jätta. Kuigi tainas vajab kerkimiseks sooja niisket tuuletõmbuseta kohta, saab seda kergitada ka külmas hoides, kuid selleks kulub märksa rohkem aega ja siis tuleb tainal lasta enne küpsetamist toatemperatuuril soojeneda.
Seekord tegin täidise toorjuustust, valgest šokolaadist ja kodumaistest pohladest. Loomulikult võib alati vahukoorest või vahukoorest ja toorjuustust klassikalist kreemi valmistada, kuid vahelduseks on selline roosakas hapuka varjundi ja šokolaadimekiga kreem päris tore.