Õunapommid ja ahjuõunad: sügise soojendavad kaaslased
Fotod: Margit Tõnson
6–8 õuna
300 g maitsestamata kohupiimapastat (võib ka laktoosivaba)
suur peotäis India pähkleid
1 sidruni riivitud koor
1–2 spl suhkrut
vanilli
Pese õunad, aga ära koori neid. Lõika varrepoolne ots ära, nagu lõikaksid vastlakuklil kaane pealt ära. Uurista teelusika otsaga õunasüdamik välja, nii et õuna sisse jääks paras õõnsus, kuhu mahub lahedasti üks supilusikatäis kohupiimakreemi ära.
Riivi sidrunil koor, sega see kohupiima hulka, maitsesta kreem suhkru ja vanilliga. Täida õunad kohupiimaga, peale säti neli-viis India pähklit. Raputa peale suhkru ja kaneeli segu või näiteks järgmises retseptis kasutatud rosmariini, suhkru, muskaatpähkli ja kaneeli segu.
Küpseta õunu 200-kraadises ahjus u 15–20 minutit või kuni õun on tikuga katsudes pehme, aga koor hoiab õuna veel ühes tükis ehk õun ei ole katki küpsenud. Serveeri kuumalt vanillijäätisega või jahedalt mee ja maitsestamata jogurtiga.