Kohupiimaga täidetud ahjuõunad
6–8 õuna
300 g maitsestamata kohupiimapastat (võib ka laktoosivaba)
suur peotäis India pähkleid
1 sidruni riivitud koor
1–2 spl suhkrut
vanilli

Pese õunad, aga ära koori neid. Lõika varrepoolne ots ära, nagu lõikaksid vastlakuklil kaane pealt ära. Uurista teelusika otsaga õunasüdamik välja, nii et õuna sisse jääks paras õõnsus, kuhu mahub lahedasti üks supilusikatäis kohupiimakreemi ära.

Riivi sidrunil koor, sega see kohupiima hulka, maitsesta kreem suhkru ja vanilliga. Täida õunad kohupiimaga, peale säti neli-viis India pähklit. Raputa peale suhkru ja kaneeli segu või näiteks järgmises retseptis kasutatud rosmariini, suhkru, muskaatpähkli ja kaneeli segu.

Küpseta õunu 200-kraadises ahjus u 15–20 minutit või kuni õun on tikuga katsudes pehme, aga koor hoiab õuna veel ühes tükis ehk õun ei ole katki küpsenud. Serveeri kuumalt vanillijäätisega või jahedalt mee ja maitsestamata jogurtiga.

Õunapommid rosmariiniga
250 g lehttainast või magusat muretainast
4 õuna
oksake rosmariini (hakitult u 1 tl)
1/4 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl kaneeli
1 spl suhkrut
Sulata lehttainas vastavalt pakendil olevatele juhistele. (Tänaste retseptide järgi saad poolekilose tainapaki puhul teha poole tainaga neli õunapommi ühtmoodi maitsega ja teise poolega neli teistsuguse maitsega.)
Haki rosmariinilehed nii peeneks, kui saad. Ära asenda kuivatatud rosmariiniga, see maitseb koogi sees teistmoodi. Kui rosmariini ei ole, siis jäta see lihtsalt välja.
Sega omavahel riivitud muskaatpähkel, rosmariin, suhkur ja kaneel.
Koori õunad ja eemalda südamik – kui pole spetsiaalset õunasüdame-eemaldajat (keegi ei jõua ju kõiki vidinaid, mida kord aastas vaja läheb, oma köögisahtlisse soetada), siis kõige lihtsam on lõigata õun ristipidi (mitte pikkupidi) pooleks, uuristada kummaltki poolelt teelusikaga südamik välja, eemaldada vars ja ninaots ning panna õun uuesti korrektselt kokku tagasi. Aga enne kui õuna uuesti kokku paned, raputa poolikute vahele julgelt oma kokku segatud maitseainesegu.
Tõsta õunad pisut lahti rullitud ja neljaks ruuduks lõigatud lehttainale, raputa peale veel maitseainesegu, tõsta taina servad õuna peale ja näpi otsad kokku. Kui mõned sabad jäävad pikemad, siis see ongi kena – tee neile noaotsaga triibud peale, siis on sinu õunapommil justkui lehekesed küljes. Küpseta 200 kraadi juures ahju keskosas vähemalt pool tundi. Lase jahtuda ja paku kõrvale taimeteed või kuuma õunamahla väikese kaneelikooretükiga.
Õunataskud tüümianiga
250 g lehttainast või magusat muretainast
3–4 õuna
4 tl mett
2 tl tüümianilehekesi
4 killukest võid
4 tera nelki
Rulli tainas õhukeseks ja lõika neljaks ruudukujuliseks tükiks. Koori õunad, lõika neljaks, eemalda südamik ja viiluta.
Võid talitada kahte moodi. Võid õunataskute küpsetamiseks kasutada muffinipanni või tavalist ahjuplaati. Raputa tainaruudu põhja näpuotsaga tärklist või jahu, see imab üleliigse õunavedeliku endasse. Kuhja tainaruudule õunaviilud, jaga kogus nelja ruudu vahel ühtlaselt. Puista õunaviiludele tüümianilehekesi, tõsta iga kuhja peale teelusikatäis mett ning killuke võid. Tõsta ruudu servad keskele kokku ja kinnita nelgiteraga. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus u 20–25 minutit, kuni taskud on kenasti kerkinud ja krõbedad. Pisemad taskud võid teha õunaveerandikega – lõika neli tainaruutu veel omakorda neljaks ja küpseta väiksemaid paari-ampsu-taskuid lühemat aega.
Kui kasutad muffinipanni, tõsta tainaruudud kõigepealt panni aukudesse, servad jäävad üle ääre, ning alles siis hakka õunu ja maitseaineid lisama. Muffinipanni alla võid igaks juhuks asetada tühja ahjuplaadi, sest kui õunad on väga mahlased, hakkab vedelik taskutest välja mullitama. Nii säästad end ahju küürimisest.