Taimetoitude maitseelamus võib olla võimas positiivne üllatus ja selleks ei tapeta kedagi.

Üle kaheksa aasta on mu iga päev olnud lihavaba. Väga lihtsal põhjusel: ma ei taha oma rahakotiga mitte mingil viisil toetada tundlike elusolendite kasvatamist ja tapmist selleks, et ma saaksin grillvorsti süüa. Sellepärast söön ma jaanipäeval hoopis taimset grillvorsti ja taimset šašlõkki, mis on minu jaoks niikuinii ka maitsvamad.

Kui inimest ei huvita lihatööstuse mõju keskkonnale ja loomadele, siis soovitan kasvõi üksnes maitseelamuse pärast proovida jaanipäeval taimseid alternatiive. Minu kogemus ütleb, et enamasti üllatavad need väga meeldivalt. Mõtle, sa oled terve elu söönud sedasama sea- või kanalihast äädikašašlõkki. Marineeri hoopis rohkete värskete ürtidega sojakotlette, tofut, seeni ja köögivilju. Kõrvale tee üks rammusam pasta- ja aedviljasalat taimse salatikastmega. Eriline hitt on olnud hõrk seenepasteet värske kukliga. Magusaks hulk mahlast arbuusi või grillitud virsikuid sulašokolaadi ja kookosvahukoorega. Ausalt öeldes ootan juba jaanipäeva!
Sandra Vungi

VASTU

Robert Nool,
toitumisnõustaja

Ei tee halba korraga isegi kilo liha ära süüa, kui pärast õige toitumise juurde naasta.

Eks need, kes on taimetoitlased, teevadki lihata. Aga Eestis on siiski traditsioon jaanipäeval, jõulude ja uue aasta paiku palju liha süüa.

Toitumise puhul on üldiselt oluline, et ei tohi liiale minna. Olen aastaid õige toitumise kohta veebipõhiseid kursusi teinud, ent suurteks pühadeks annan siiski vabad käed. Tegevused, mis on pikas perspektiivis tervisele kahjulikud, ei avalda lühikese ajaga mingit mõju. Eriti kui veel näiteks salatit kõrvale süüa. Kui pärast pöörduda tagasi normaalse elustiili juurde, siis pole hullu: kõhupuhitus ja kõik muud vaevused kaovad paari päevaga.

Pealegi juuakse jaanipäeval sageli söögi kõrvale alkoholi – valdavalt õlut, aga eks eestlaste puhul ka kangemat. Kui süüa alla palju liha, hakkab alkohol raskemini pähe. Pealegi aitab alkohol omakorda liha paremini lagundada. Eriti õlu täidab pealegi ka kõhtu, nii et kui veel toitu varieerida, siis ega seda liha viimaks sinna väga palju mahugi.
Robert Nool