Kokkamiseks Austraalia telesaatest „Masterchef” ideid ammutav Stig võiks samas saates edukalt osaleda, sest perele toitu valmistada on tema jaoks tavaline. Mängleva kergusega meisterdab ta Academic Food Labis hõrgu liharoa (vt retsepti loo kõrval), mida sobiks pakkuda ka peenes restoranis.

Söögitegemisse suhtub Stig suure huviga, tuues ideid kaasa Aasia riikidest, kus ta sageli reisib. Eriti sümpatiseerivad talle sealsed supid, näiteks Jaapanist pärit ramen ning vietnamlaste kuulus veiseliha ja nuudlitega pho. Retsepte on Stig käepärasemaks kohandanud, näiteks kasutab ta suppi keetes kiirnuudleid. Kuid loomulikult ei puudu tema köögist pastamasin, mis aeg-ajalt ka kasutust leiab.

Stig Rästa toimetab Academic Food Labis sundimatult nagu profikokk.

Keerukaid hiinapäraseid dim sum’e hakkas Stig tegema pärast seda, kui sai Singapuris Tim Ho Wani restoranis ohhooelamuse. Parima taina saamiseks toob Stig välismaalt maisijahu. Dim sum’e aurutab ta spetsiaalses bambusnõus, et tulemus oleks perfektne.

Stigi kolmeliikmelises peres teeb üldjuhul süüa see, kel on parajasti aega. Torte ja kooke küpsetab abikaasa Karina, sest need tunduvad Stigile liiga keerulised. Nädalavahetuse pannkooke valmistavad nad aga kordamööda.

Milliseid põhimõtteid toitu valmistades järgid?

Tooraine on tõesti üks asi, mille päritolu kindlalt jälgin, eriti liha puhul. Tooraine võiks olla mahe ja võimalikult lähedalt tulnud. Maitse kohta ei ole kindlaid põhimõtteid, aga aasta ja viie kuu vanuse tütre Lumi tõttu vaatame, et toidud ei oleks liiga vürtsikad.

Mis on Lumi lemmiktoidud?

Mannapuder ja riisipuder. Kalasupp, nuudlid ja keedukartul porgandi ja hakklihakastmega. Ta on ka suur hapukurgifänn.

Andsime seda ükskord naljapärast proovida ja see meeldib talle nii väga, et ta võib korraga mitu tükki ära süüa.

Firmaroog, mida ma kindla peale oskan teha, on boeuf au chou ehk maakeeli harilik kapsa-hakklihahautis.

Milliseid toite kõige sagedamini valmistad?

Kõige sagedasemad on ikka igahommikused pudrud ja omletid.

Mis on su firmaroog?

Firmaroog, mida ma kindla peale oskan teha, on boeuf au chou ehk maakeeli harilik kapsa-hakklihahautis.

Antrekoot koorese brändikastme ja köögiviljadega on Stigi üks lemmikroog.

Mis on su kolm lemmiktoitu?

Lasanje, pitsa ja abikaasa Karina valmistatud koorene kalasupp.

Sinu lemmikhommikusöök?

Kindlasti puder, aga ka müsli maitsestamata jogurti ja meega. Samuti omlett ja peekon, aga seda pigem harvem.

Kas eelistad magusat või soolast?

Eelistan soolast ja magusat koos, näiteks liha magushapus kastmes. Magustoitudest meeldib enim brüleekreem, samuti ei ütle ära jäätisest.

Kust saad kokkamiseks ideid?

Olen jälginud „Masterchef Australiat”. Samuti saan inspiratsiooni restoranides käies.

Nimeta oma lemmiksöögikohad ja -kohvikud.

Mõned head pastad on Vapianos, parim pitsa on Gonsiori tänaval La Prima Pizzas. Restoranist Riis ostan karrit, Villa Thai on hea nuudlite koht. Kathmandus on parim butter chicken. Samuti meeldib väga Mamo kanavrapp ja falafelid! Kohvikutest meeldivad mulle Koidula tänava Gourmet Café ja Faehlmanni kohvik.

Mida pakud (ootamatutele) külalistele?

Isegi kui külmkapp on tühi, peaks meil pakk pelmeene ikka sügavkülmas leiduma ja kastmeid nende kõrvale on kapis kindlasti.

Mida külla kaasa küpsetad, valmistad või ostad?

Ma ei pea külla midagi kaasa ostma, sest tean, et sõprade juures ootab mind alati midagi huvitavat ja väga head. Üks mu paremaid sõpru on suur kokandushuviline ja sinna on raske viia midagi, mis laual ei kahvatuks.

Kas brokoli on piisavalt krõmps?

Mis toiduaineid on sul külmkapis alati olemas?

Porgandeid, mune ja piima.

Mis maa rahvusköök on kõige meelepärasem?

Pigem kipub ikka sinna Aasia poole, aga ka Itaalia köök on üks suuri lemmikuid.

Mis oli lapsepõlves su lemmiksöök?

Ilmselt praekartul kas viinerite või pihvidega. Vanaema ohtra õliga praetud pann-
koogid, mille tainasse läheb ka gaseeritud vett, ja pontšikud.

Antrekoot saab hõrgu maitse, kui sinna lisada paar oksakest rosmariini.

Kui vanalt tegid köögis esimesed katsetused?

Mäletan, kuidas ema õpetas mannaputru tegema. Võisin olla umbes kümneaastane. Üldiselt ma kooliajal ise süüa ei teinud, sest tavaliselt oli soe toit koju jõudes alati ootamas.

Mida sa mitte kunagi ei sööks?

Mulle ei tule küll ette ühtegi asja, mida ma ei sööks.

Antrekoot koorese brändikastme ja köögiviljadega

Aega kulub 30 minutit; jätkub kahele
Stig Rästa Academic Food Lab’is

Selle roa valmistamiseks sobib ka veisesteik. Stig, kes eelistab küpset ehk well-done-liha, soovitab purustatud pipart raputada lihale pärast küpsetamist, et see pannil praadimise ajal kõrbema ei läheks. Et lihalõik säilitaks krõbeduse ega muutuks lödiks, ei tohiks seda pärast praadimist tihedalt fooliumisse mässida, vaid jätta ääred lahti.

1 keskmine antrekoodilõik (300–400 g)
meresoola
purustatud musta pipart
2–3 rosmariinioksa
oliiviõli
võid
2 šalottsibulat
2 dl kohvi-, vahu- või toidukoort
1 dl brändit
2 dl veisepuljongit
1 keskmine brokoli
u 200 g sparglit

Kuumuta pannil õli ja prae selles soolaga maitsestatud antrekooti mõlemalt poolt paar minutit. Lisa pannile mõned rosmariinioksad. Eemalda liha pannilt, maitsesta purustatud pipraga, aseta fooliumisse ja lase u 10 minutit n-ö puhata.

Lisa pannile või, hakitud sibulad ja purustatud pipar ning kuumuta neid segades 3–4 minutit. Lisa brändi ja puljong ning lase mõni minut kergelt keeda. Siis vala pannile koor ja kuumuta segades veel umbes kolm minutit, kuni kaste pakseneb.Puhasta aedviljad ja keeda mõni minut, kuni need on piisavalt pehmed ja kergelt krõmpsud. Nõruta ning serveeri koos liha ja kastmega.