Stig Rästa, meister köögis

 (5)

Tooraine on tõesti üks asi, mille päritolu kindlalt jälgin, eriti liha puhul, ütleb Stig Rästa.
Tooraine on tõesti üks asi, mille päritolu kindlalt jälgin, eriti liha puhul, ütleb Stig Rästa.Kert Saarma

Andekas muusik Stig Rästa võiks vabalt osaleda mõnel kokandusvõistlusel, sest tunneb end köögis sama kindlalt kui profikokk.

Laulja, kitarristi ja laulukirjutaja Stig Rästa (38) talent ei piirdu muusikaga. Sellest, et tegemist on võimeka kirjutajaga, annab tunnistust nii Stigi sulest ilmunud raamat „Minu Kennedy” kui ka arvukad lood meediaväljaannetes. Ent ilmselt tuleb tema suurimatele fännidelegi üllatusena, et Stig toimetab iga päev köögis ja valmistab keerukaid roogi profikokale omase kindlusega.

Kokkamiseks Austraalia telesaatest „Masterchef” ideid ammutav Stig võiks samas saates edukalt osaleda, sest perele toitu valmistada on tema jaoks tavaline. Mängleva kergusega meisterdab ta Academic Food Labis hõrgu liharoa (vt retsepti loo kõrval), mida sobiks pakkuda ka peenes restoranis.

Söögitegemisse suhtub Stig suure huviga, tuues ideid kaasa Aasia riikidest, kus ta sageli reisib. Eriti sümpatiseerivad talle sealsed supid, näiteks Jaapanist pärit ramen ning vietnamlaste kuulus veiseliha ja nuudlitega pho. Retsepte on Stig käepärasemaks kohandanud, näiteks kasutab ta suppi keetes kiirnuudleid. Kuid loomulikult ei puudu tema köögist pastamasin, mis aeg-ajalt ka kasutust leiab.

Stig Rästa toimetab Academic Food Labis sundimatult nagu profikokk. Kert Saarma
Samal teemal:

Keerukaid hiinapäraseid dim sum’e hakkas Stig tegema pärast seda, kui sai Singapuris Tim Ho Wani restoranis ohhooelamuse. Parima taina saamiseks toob Stig välismaalt maisijahu. Dim sum’e aurutab ta spetsiaalses bambusnõus, et tulemus oleks perfektne.

Stigi kolmeliikmelises peres teeb üldjuhul süüa see, kel on parajasti aega. Torte ja kooke küpsetab abikaasa Karina, sest need tunduvad Stigile liiga keerulised. Nädalavahetuse pannkooke valmistavad nad aga kordamööda.

Milliseid põhimõtteid toitu valmistades järgid?

Tooraine on tõesti üks asi, mille päritolu kindlalt jälgin, eriti liha puhul. Tooraine võiks olla mahe ja võimalikult lähedalt tulnud. Maitse kohta ei ole kindlaid põhimõtteid, aga aasta ja viie kuu vanuse tütre Lumi tõttu vaatame, et toidud ei oleks liiga vürtsikad.

Mis on Lumi lemmiktoidud?

Mannapuder ja riisipuder. Kalasupp, nuudlid ja keedukartul porgandi ja hakklihakastmega. Ta on ka suur hapukurgifänn.

Loe veel

Andsime seda ükskord naljapärast proovida ja see meeldib talle nii väga, et ta võib korraga mitu tükki ära süüa.

Firmaroog, mida ma kindla peale oskan teha, on boeuf au chou ehk maakeeli harilik kapsa-hakklihahautis.

Milliseid toite kõige sagedamini valmistad?

Kõige sagedasemad on ikka igahommikused pudrud ja omletid.

Mis on su firmaroog?

Firmaroog, mida ma kindla peale oskan teha, on boeuf au chou ehk maakeeli harilik kapsa-hakklihahautis.

Antrekoot koorese brändikastme ja köögiviljadega on Stigi üks lemmikroog. Kert Saarma

Mis on su kolm lemmiktoitu?

Lasanje, pitsa ja abikaasa Karina valmistatud koorene kalasupp.

Sinu lemmikhommikusöök?

Kindlasti puder, aga ka müsli maitsestamata jogurti ja meega. Samuti omlett ja peekon, aga seda pigem harvem.

Kas eelistad magusat või soolast?

Eelistan soolast ja magusat koos, näiteks liha magushapus kastmes. Magustoitudest meeldib enim brüleekreem, samuti ei ütle ära jäätisest.

Kust saad kokkamiseks ideid?

Olen jälginud „Masterchef Australiat”. Samuti saan inspiratsiooni restoranides käies.

Nimeta oma lemmiksöögikohad ja -kohvikud.

Mõned head pastad on Vapianos, parim pitsa on Gonsiori tänaval La Prima Pizzas. Restoranist Riis ostan karrit, Villa Thai on hea nuudlite koht. Kathmandus on parim butter chicken. Samuti meeldib väga Mamo kanavrapp ja falafelid! Kohvikutest meeldivad mulle Koidula tänava Gourmet Café ja Faehlmanni kohvik.

Mida pakud (ootamatutele) külalistele?

Isegi kui külmkapp on tühi, peaks meil pakk pelmeene ikka sügavkülmas leiduma ja kastmeid nende kõrvale on kapis kindlasti.

Mida külla kaasa küpsetad, valmistad või ostad?

Ma ei pea külla midagi kaasa ostma, sest tean, et sõprade juures ootab mind alati midagi huvitavat ja väga head. Üks mu paremaid sõpru on suur kokandushuviline ja sinna on raske viia midagi, mis laual ei kahvatuks.

Kas brokoli on piisavalt krõmps? Kert Saarma

Mis toiduaineid on sul külmkapis alati olemas?

Porgandeid, mune ja piima.

Mis maa rahvusköök on kõige meelepärasem?

Pigem kipub ikka sinna Aasia poole, aga ka Itaalia köök on üks suuri lemmikuid.

Mis oli lapsepõlves su lemmiksöök?

Ilmselt praekartul kas viinerite või pihvidega. Vanaema ohtra õliga praetud pann-
koogid, mille tainasse läheb ka gaseeritud vett, ja pontšikud.

Antrekoot saab hõrgu maitse, kui sinna lisada paar oksakest rosmariini. Kert Saarma

Kui vanalt tegid köögis esimesed katsetused?

Mäletan, kuidas ema õpetas mannaputru tegema. Võisin olla umbes kümneaastane. Üldiselt ma kooliajal ise süüa ei teinud, sest tavaliselt oli soe toit koju jõudes alati ootamas.

Mida sa mitte kunagi ei sööks?

Mulle ei tule küll ette ühtegi asja, mida ma ei sööks. 

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare