Ülepannikoogid ehk krepid

300 ml piima

150 g toor-tatrajahu (võib asendada nisujahuga)

1 spl mett või toor-rooshukrut

näpuotsaga soola

näpuotsaga vanillipulbrit

3 väiksemat muna

2–3 spl kakaopulbrit (võib proovida ka ilma)

3 spl päevalilleõli

enne küpsetamise alustamist sorts gaseeritud vett (aga saab ka ilma)

panni pintseldamiseks veel pisut õli

 

Klopi munad lahti, lisa piim ja õli. Sega omavahel kuivained ning vispelda need muna ja piima sekka. Kui tainas on kümmekond minutit seisnud ja tundub liiga paks, lisa natuke gaseeritud vett, mis tekitab kreppidele ka kena mullimustri.

Toor-tatrajahuga jääb tainas harjumuspärasest veidi erinev: kisseljas. Aga selle pärast ei maksa ehmuda. Kuumuta pann, pintselda seda väga väikese koguse kuumutamist taluva õliga, vala tainas kulbiga panni keskele ning kalluta panni, et tainas valguks ühtlaselt ja õhukeselt laiali. Küpseta mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Kaunista piparmündiokste ja söödavate õitega, serveeri hooajalise moosi, jäätise, paksu jogurti või magusa kohupiimaga.

Mustika-tiramisu

Paks mustikakaste:

300 g külmutatud või värskeid mustikaid
1 spl mett
1 spl maisitärklist
 

Vala mustikad paksu põhjaga potti ja kuumuta neid tasasel kuumusel mõned minutid, kuni marjadest tuleb vedelik välja. Lisa mesi ja maisitärklis ning sega, kuni segu pakseneb. Jahuta segu täielikult maha.

 

Kreem:

300 g toasooja mascarpone’t või mõnd muud rammusamat maitsestamata toorjuustu
2 muna (või kui toorest muna ei soovi, siis 200 ml vahukoort)
1–2 spl vedelat mett
näpuotsaga vanillipulbrit
 

Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Tee sama munakollastega. Lisa munakollastele toorjuust või mascarpone ja vahusta mikseriga segamini. Sega ettevaatlikult, aga nüüd juba lusika või vispliga, kreemi hulka ka munavalgevaht ja mesi. (Kui kasutad vahukoort, siis lisa vahukoor ja mesi toasoojale toorjuustule ning vispelda kõik korraga kohevaks vahuks.) Maitsesta soovi korral näpuotsatäie vanillipulbriga.

 

Põhi:

200 g pakk küpsiseid ladyfingers
u 200 ml jahedat kanget kohvi (kui lapsed veel kohvi ei tarvita, asenda see näiteks sama koguse mustikamahla või apelsinimahlaga)
 

Kaunistuseks:

100 g mustikaid
50 g tumedat šokolaadi
 

Vali kõrgete servadega kandiline klaas- või savivorm, kus on hea kooki kokku panna. Esimeseks kihiks lähevad küpsised, mida oled mõlemalt poolt kohvi või mahla sisse kastnud. Minu kogemuse järgi ei tasu neid vedelikus kaua hoida, piisab sellest, kui loed kiiresti mõttes üks-kaks-kolm, keerad teise külje ja üks-kaks-kolm ning tõstad paika. Vooderda põhi küpsistega ning määri neile pool mustikakastet ja seejärel pool mascarpone-kreemi.

Lao peale teine kiht immutatud küpsiseid ning uuesti mustikakaste ja kreem. Jäta vähemalt neljaks tunniks või üleöö külmkappi seisma. Enne lauale andmist puista kaunistuseks peale mustikaid ja riivi või kraabi noaga šokolaadist laaste. Liiga kuiv tiramisu ei ole hea, nagu pole hea ka kohvi sees ujuv ja svammi meenutava biskviidiga magustoit. Et tulemus saaks meelepärane, võiks kreem olla pigem vedelapoolne – just selline, et peale vaadates tundub, et ikka natuke liiga vedel sai. Üleöö külmkapis seistes imevad biskviidid kreemi liigse vedeliku endasse ja kõik on hommikuks tasakaalus.
Täiskasvanud saavad enne serveerimist koogile niristada näiteks pisut amaretto’t ja kõrvale rüübata kanget espressot.