14.07.2018, 00:05
Tomatid, magusad kui mesi
Kui lettidele on jõudnud ehtsa tomatilõhna ja -maitsega küpsed eestimaised tomatid, tasub nendega maiustada. Ülejäänud kümme kuud aastas saame sellistest viljadest üksnes unistada.
FOTO:
Tomat on olnud Eesti suvise söögilaua asendamatu osa juba ligi sajandi. Meil tuntud harilik tomat on üheaastane soojanõudlik rohttaim maavitsaliste sugukonnast, kuhu kuuluvad veel näiteks baklažaan, füüsal, kartul, tubakas ja ilutaimedest petuunia. Indiaanlased kasutasid nimetust tomatl,itaallastelt pärineb nimetus pomodoro (pomo – õun, doro – kuldne). Ladinakeelse teadusliku nimetuse Lycopersicon (hundimari ehk hundivirsik) andis sellele 1754. aastal Carl Linné.
Oled juba tellija?