01.08.2015, 00:10
Vaarikas, delikatess ja tervisemari
Vaarikaid tasub varuda sügavkülma, sest nii säilivad marja raviomadused, lõhn ja maitse kõige paremini.
FOTO:
Arvatakse, et roosiõieliste sugukonda ja muraka perekonda kuuluv vaarikas on üks vanemaid marjakultuure. Juba Vana-Roomas ja Vana-Kreekas oli vaarikas tuntud toidumari ja ravimtaim. Rooma leegionäride Galliasse ja Briti saartele tehtud vallutusretkede kaudu levisid aiakultuur ja teadmised ravimtaimede kasutamisest Euroopasse. Euroopas aretati taimi kuninglikes ja kloostriaedades. Antiikne aianduskultuur tuli Eestisse Tallinna kloostrite juures asuvate aedade kaudu 13. sajandi alguses, kuid juba enne sakslaste Eestisse tungimist kasvatas maarahvas talude juures metsõunapuud, kibuvitsa, pihlakat, musta sõstart ja vaarikaid.
Oled juba tellija?