24.11.2012, 10:51
Vahelduseks päris mõnus toortoit
Iga aastaga üle ilma aina rohkem järgijaid koguv toortoidukoolkond ei söö midagi, mida on kuumutatud kõrgemal temperatuuril kui 46 (või siis 45, 47, 48) kraadi.
Supp ja tee on neil soe, aga mitte kuum. „Tulisust” saab roogadele lisada soojendavate maitseainete abil. Toidu külmutamist ja kuivatamist lubatakse. Mahla pressitakse madalatel pööretel töötava mahlapressiga, et ensüümid mootori kuumenemise tõttu ei häviks, ja suure osa toidukorvist täidavad energiarikkad puuviljad, aedviljad, kuivatatud või idandatud seemned, pähklid, aga ka maitsetaimed ja ürdid.
Youtube’is võib lasta end pimestada selliste enam kui 70 aasta vanuste ekstravertsete daamide nagu Annette Larkins ja Mimi Kirk säravvalgetest hambapärlitest, senikaua kui nad innustunult õhtusöögiks suvikõrvitsast ja bataadist tooreid spagette riivivad. Mündi teisel poolel on Põhjamaade päikesenäljas introverdid, kes võivad oma uimase ainevahetuse toortoiduga päris sassi keerata.
Ma ei propageeri toortoitlust, aga leian, et mõnikord on päris mõnus mustikakook küpsetamise asemel hoopis kokku segada või sushi-riisi keetmine ja jahutamine vahele jätta ja lillkapsa-pähklisegu otse nori lehe sisse keerata. Totsikuid-potsikuid, mida on hiljem vaja pesta, saab ka tunduvalt vähem ja elektri kokkuhoiust ei maksa rääkidagi!