25.07.2015, 00:10
Viie värvi harmoonia, Aasia tervisliku köögi alustala
Ideaalne söögikord võiks alati sisaldada midagi rohelist, punast, kollast, valget ja musta. See on mitu tuhat aastat vana tava, mida Aasia köögis tänapäevani järgitakse.
FOTO:
Niisuguse toitumisviisi praktiseerimine levis koos budistliku mõtteviisiga Indiast Hiinasse ning edasi üle kogu Ida- ja Kesk-Aasia. Iidsetel aegadel oli ellujäämine sõdade, näljahädade ja looduskatastroofide küüsis tõsine väljakutse. Buda mungad innustasid inimesi sööma pigem vähem, aga väga mitmekülgselt, et kindlustada hea tervis. Iga toidukord pidi sisaldama võimalikult palju toiduaineid. Et seda mitmekülgsust kategoriseerida ja inimeste jaoks valikuid lihtsamaks teha, jagati toiduained viie värvi järgi rühmadesse.