Jah, mõlemad väited on õiged – raamatu selgitav osa on põhjalik, ning ka internet on retsepte täis. Samas on raamat ikka raamat, isuäratavad pildid juures ja puha.

Iseenesest on keeruline mõista, kuidas juudid kõigi nende arvukate piirangutega toime tulevad, aga tulevad. Piimatoodete ja liha koossöömine pole lubatud, jänes, sealiha ja angerjas on keelatud, looma tagaosa samuti... Aga olgu, tähtis on see, mis lubatud.

Seaprae, hapukapsa ja kama peal üles kasvanud maarahvale võivad juudi roogade kooslused olla harjumatud. Palju kikerherneid, hapu kombinatsioon magusaga, vürtsid, safran, jogurt, pähklid, tahiini, kuskus...

Samas, kuskilt peab ju peale hakkama. Praegu söövad kamainimesed hiina toitu ja sushit igatahes himuga.

Sirvides juudi köögi retsepte, peaksid eelkõige rõõmustama need, kes taimedest lugu peavad. Kõiksugu juurikaid ja lehti pakutakse ohtrasti ning lihavabadust on palju. Näiteks on Šakšuka – Liibanonist pärit – küllaltki ahvatlev tõsiseks hommikueineks: tšilli, küüslauk, purustatud tomat, kirsstomat, neli muna peale, fetajuustu kah, ja rohelist, ning anna minna.

Dipid on huvitavad, eelroad samuti, Jeemeni pošeeritud kala vürtsikas ürdi-tomatikastmes, karrised kalafileed, lihapallid kreeka pähkli ja granaatõuna kastmes, lambalihapallid vürtsikas tomtikastmes väärivad kindlasti proovimist. Lõpuks küpsetised ja magustoidud, mis kaalujälgijatele vaid vaatamiseks.

Niisiis tasub üht-teist katsetada, et saaks juudi köögist pisut ülevaadet. Aga traditsioonid – näiteks see, et piimatooteid tohib süüa alles kuus tundi pärast liha manustamist – jäägu neile. Meie näksime lihaliku söögikorra lõpetamiseks juustu.