Algusaegade Eesti Vabariik (mitte ajada segamini Eesti Wabariigiga) oli tõesti üsna brutaalne paik, kus pommiplahvatused kõlasid igapäevaselt, metsast ja Männiku karjäärist leiti alatasa laipu ning arveteklaarimised tänavail või bensiinijaamades ei pannud kedagi kulmu kergitama.

Paavo Kangur on koondanud kaante vahele mälestused kuritegudega vürtsitatud Eestist, pannes kirja üsna kõik tähelepanuväärse, mis omal ajal toimus.

Olgu öeldud, et teos pole filosoofiline, kus proovitakse minevikku lahti mõtestada, vaid puhtalt dokumentalistlik, kirjutades meedias ilmunu põhjal kokku toonased organiseeritud kiritegevusega seotud sündmused. Maffiaks ei tahaks tegutsenud jõuke kuidagi nimetada, sest tegutsejad olid enamasti täiesti tavalised pätid, kellel puudus igasugune väärikus. Tähtis oli pappi kokku kühveldada, suurel kiirusel ja hulgakaupa.

Samas ei tegutsenud pätid sugugi eemal, kaugel ja omaette, vaid olid nii poliitikute kui ärimeestega tihedalt seotud. Mis on ka loomulik, sest ärisid tuli kaitsta ning miks mitte kasutada selleks korrumpeerunud politseinikke või Eesti sõjaväeüksust ehk Jäägrikompaniid, mis kehtestas oma reeglid, mis jäid seaduslikest kaugele.

Ehk tuleb meelde, kui esitada siinkohal mõnede peatükkide avalõigud.

* 21. oktoobril 1992 saabus kahe autoga Kibuvitsa baari juurde grupp väljapressijaid, et kätte saada kaitsemaks. Nad olid ähvardanud baari maha põletada, kui omanik pappi ei köhi. Jäägrid Asso Kommeri juhtimisel juba ootasid neid.

* 25. detsember 1995. Jõulupüha õhtul lebas Tartus Kantri hotelli ees relvaärimees Aleksander Kuusiku verine laip. Talle oli kell 22 pähe tulistatud kolm kuuli.

* 28. detsembril 1998 tappis pomm Tallinna Keskturul sealihamüüja, kolme lapse isa Alar Vetemaa. Ta oli keeldunud maksmast katuse eest. See oli alles algus.

* Novembri lõpus 1999 tulistas noor suusamütsiga mees Tallinna Vene Kultuurikeskuse piljardisaalis kaks lasku, millest üks tabas allilma vägivaldse tiiva esindajat Boriss Malinovskit.

* Jaanuar 2005. Ühe Amsterdami hotelli aknast kukub alla autovaraste jõugu liider Hillar Günbaum.

Oli alles elu...