Selline hambamaterjal on tsirkooniumütriumoksiid, mida kutsutakse isegi keraamiliseks teraseks.

Kõlab uskumatuna, aga põhimõtteliselt on võimalik saada “õhtuks uued hambad”, et teatrisse või ballile minna. See on mõistagi kiirtöö, millel on oma hind. Aga hea on teada võimalusest. Ja mine tea, kellel ja millal seda vaja võib minna.

Kõik algab konsultatsioonist

Igapäevaelus koosneb uute laminaatkatete, hambakroonide ja –sildade ehk uue naeratuse paigaldamine ikka tavalistest etappidest.

“Nagu tavaliselt tuleb patsient hambaravikabinetti konsultatsioonile. Kui hambas on mõni auk, tuleb see parandada. Järgnevalt tutvustatakse patsiendile proteesimise võimalusi ja juba diagnostiliste mudelite põhjal määratakse patsiendile koostöös hambalaboriga sobivaim lahendus. Ühtlasi on patsiendil võimalik tulemust juba reaalselt ka näha – esialgu küll kipsimudelitel ja vahast hammastena. Samal visiidil toimub ka hammaste prepareerimine ja töötlemine e ettevalmistamine laboratoorseteks toiminguteks. Vastavalt töö keerukusele valmib antud töö samal või järgmisel päeval.

Äkki tuleb pealeliimitud Hollywoodi naeratus lahti? Õigesti valmistatud ja paigaldatud laminaat suust ära ei tule,” selgitab hambatehnik.

Praegust 3D-tehnoloogiat, mille põhjal hambatäidised, -kroonid, -sillad ja -laminaadid modelleeritakse, iseloomustab ülim täpsus. Näiteks saab 3D-tehnoloogia abil aimata täpselt puuduva hamba kuju selle kohal oleva nn vastashamba kumeruste ja kokkupuutepinna järgi ning modelleerida selle põhjal puuduolev hammas.

Hambasilla valmistamisel tehakse tsirkooniumkarkass eelnevalt 26% võrra normaalsest suurem. Seejärel läheb sild kõrgkuumuses töötlemisele. Kuuma toimel hambasilla maht väheneb just õige suuruseni, samal ajal kasvab karkassi surve – see on ca 10 000 tonni ruutsentimeetrile! “See on vajalik, sest inimese mälumissurve on väga tugev. Keskmised mälumisjõud nii naistel kui meestel küünivad ca 65-85 kg ruutsentimeetrile, toob dr Toomas Urbla näite mälumislihaste jõuuuringute kohta.

Koesõbralikum ja esteetilisem

Mille poolest on “keraamiline teras” suus parem? See on vastupidavam, samas hinnalt võrreldav metallkeraamiliste proteesidega. Lisaks on paigaldamisaeg kiire.

Olulisim omadus on tsirkooniumütriumoksiidil see, et materjal ei tekita suus allergilisi probleeme. “Maailmas on nüüd hakatud aru saama, et eri metallisulamid suus on paljude hädade põhjuseks ja toonud kaasa lausa drastilisi juhtumeid. Võib tekkida allergia, eri metallidest tingitud elektrivool või metallisisene korrosioon, mis väljendub põletikuna igemetel, rääkimata pidevast metallimaitsest suus,” räägib hambatehnik.

Vaheetappe täiskeraamiliste hambasildade ja -proteesideni on olnud arvukalt. Areng on toimunud materjali tugevuse ja ohutuse suunas. Omades analoogilisi valgusmurdumisnäitajaid oma hammastega, on antud hambakeraamikast valmistatud proteese praktiliselt keeruline eristada teistest oma hammastest. Tsirkooniumütriumoksiid on antud momendi nö viimane sõna.

“Järgmine etapp on tõenäoliselt hambaalgete kasvatamine laboritingimustes, kus jäävhambaalged istutatakse lõualuu sisse. See suund on aga alles uuringutefaasis,” räägib dr Toomas Urbla hambaproteeside tulevikuvisioonidest. EPL Tervis