BDG Filmi PR ja turundusjuht Tanel Tatter kõneles, et 2004. aasta võib rahuliku südamega nimetada suurepäraseks filmiaastaks. Algas ta ju Eesti vaataja jaoks võimsa avapauguga juba aasta teisel päeval, mil linastus “Sõrmuste isanda” triloogia peaaegu kolm ja pool tundi kestev võimas lõppvaatus “Kuninga tagasitulek”.

“Aasta algab tõelise kinopauguga. Peale “Sõrmuste isanda” on kohe 9. jaanuaril tulemas vendade Coenide “Talumatu julmus” (“Intolerable Cruelty”). Ethan ja Joel Coeni iga film on kujunenud filmimaailmas omaette suursündmuseks,” mainis Tatter. Vendade senistest filmidest võiks meenuda “The Big Lebowski”, “The Man Who Wasn’t There”, “O Brother, Where Art Thou?”.

16. jaanuaril jõuab kinodesse komöödia “Sinu küljes kinni” (“Stuck On You”). Siiami kaksikutest peategelasi kehastavad Greg Kinnear ja Matt Damon, kõrvalosas figureerib Cher. Filmi lavastajateks on Peter ja Bobby Farrelly, kelle kontosse kuuluvad komöödiad “Kõiges on süüdi Mary” ning “Loll ja lollakaim”.

Samal päeval linastub teinegi ilmselt paljudele huvi pakkuv film “Mona Lisa naeratus”. “Neli pulma ja üks matus” režissööri Mike Newelli uusim linateos on draama õpetajast, kelle õpetamis- ja suhtlusvõtted konservatiivse tütarlastekooli rangete normidega kuidagi kokku ei sobi. Osades Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Topher Grace.

Kinofriikidel on põhjust suu kõrvuni venitada 30. jaanuaril, mil Eesti kinoekraanidele jõuab “Ükskord Mehhikos” (“Once Upon a Time in Mexico”), Robert Rodriguezi mariachi-saaga viimane film.

“Filmis astub vaataja ette totaalne staaride paraad ja see on paadunud action-filmide austajate seas enam oodatud kui ükski teine film aastal 2004,” ennustas Tatter. Filmis teevad peale Antonio Banderase ja Salma Hayeki kaasa sellised tähed nagu Willem Dafoe ja Mickey Rourke ning laulja Enrique Iglesias.

Tatteri sõnul on ta enda oodatuim film samuti 30. jaanuaril linastuv 2002. aastal valminud rootsi tulevikulootuse Jonas Škerlundi põnevuskomöödia “Pilves” (“Spun”), kus peale Jason Schwartzmani, Brittany Murphy ja Mena Suvari saab üle pika aja teiseski rollis näha kultusnäitleja Mickey Rourke’i.

Veebruar toob Eesti vaatajale Ed Zwicki (“Sügislegendid”) suurejoonelise seiklusfilmi “Viimane samurai”, milles Tom Cruise mängib ameeriklasest ohvitseri Nathan Algrenit, kes palgatakse 19. sajandil moodsamaks muutma Jaapani keiserlikku armeed. Kuulsusetute indiaanisõdade käigus sihi kaotanud ja pragmatismi kalduva kapteni tee ristub ootamatult Katsumoto (Ken Watanabe) omaga. Viimane on samuraide väljasureva sõdalasteliini viimane uhke ja kindlakäeline juht, kelle elu põhiväärtusi telegraafiliinide ja raudteede kõikevallutav maailm hävitama kipub.

“Oluline film saab ilmselt olema prantslaste thriller “Bassein” (“Swimming Pool”), mille kirjutas ja lavastas Francois Ozon (“8 naist”),” sõnas Tatter. Peaosalise Sarah Mortoni kehastamise eest võitis Charlotte Rampling juba Euroopa Filmiakadeemia parima naisnäitleja tiitli. Film kõneleb menukast Briti krimikirjanikust, kes sõidab Londoni melust väsinuna Lõuna-Prantsusmaal asuvasse villasse puhkama ja loomekriisist vabanema. Villasse saabub ka tema liiderlik tütar, kelle elustiil kirjanikule hirmsasti närvidele käib. Sarah’ loome-protsess jõuab tasemele, kus tema looming ja võimalik mõrv hakkavad ohtlikult segunema.

Veebruaris peaks Eestis linastuma ka taanlase Lars Van Trieri paljukiidetud “Dogville” Nicole Kidmaniga peaosas, mida näidati PÖFF-il, ning vaimukas Briti draama “Kalendritüdrukud”, kus üht peaosa mängib šarmantne Helen Mirren. Naisteinstituudi naised hakkavad välja andma kalendrit, mille abil loodetakse kohalikule haiglale natuke raha koguda. Et asja huvitavaks teha, poseerivad sõpruskonna julgemad liikmed kalendrikülgedel alasti. Kalendrit haaratakse lennult ja projekt teenib kähku üle poole miljoni naela. Äkki avastavad isehakanud kalendritüdrukud, et nende argirutiin on segi paisatud ja ajalehtedes ainult nendest räägitaksegi. Nende lugu liigub Yorkshire’ist Londonisse, sealt Hollywoodi ja ootamatult on kalendritüdrukutest saanud maailmakuulsused.

2003. aasta filmidest linastub 20. veebruaril Tim Burtoni (“Edward Käärkäsi”) “Suur kala”. Filmitööstuse omanäolisemaid reĻissööre ei ole ka seekord välja tulnud tavalise ainesega: Edward Bloom (Albert Finney) on kogu elu jutustanud värvikaid lugusid ajast, mil ta noore mehena (Ewan McGregor) laias maailmas seiklusi otsis. Rännukihk viis ta väikesest kodulinnast ümber maailma ja tõi hiljem koju tagasi. Oma meenutustes räägib ta koletutest hiiglastest, tohututest tormidest, nõidadest, sõjakoledustest ja elust tsirkuses. Muinasjutuliste meenutustega meeldib Bloom kõigile, välja arvatud oma pojale Willile (Billy Crudup), kes isast aastatega võõrdunud on. Kuid ema Sandra (Jessica Lange) püüab poega ja meest kokku viia ning Will peab õppima tõde väljamõeldistest eraldama, et näha, milline mees ta isa tegelikult on.

Aega tasub võtta ka arvatavalt veebruaris esilinastuva Audrey Wellise romantilise komöödia “Toscana päikese all” (“Under the Tuscan Sun”) vaatamiseks, mille peaosas sädeleb Diane Lane.

Kindlasti tasuks Tanel Tatteri sõnul tuleval aastal silm peal hoida veel sellistel filmidel nagu 2003. aastal valminud hullumeelsel komöödial “School of Rock” äärmusliku koomiku Jack Blackiga peaosas ning režissöör M. Night Shyamalani töös oleval filmil “Küla” (“The Village”). Shyamalan vestab filmis talle omases müstilises stiilis Pennsylvanias asuvast Covingtoni nimelisest külast aastal 1897, mida ümbritsevates metsades elavad müütilised koletised.

Märts saab üle hulga aja olema kuu, kus linastuvad kaks Eestis tehtud filmi – Ilmar ja Kris Taska põnevusfilm “Täna öösel me ei maga” ning Jaak Kilmi ja Rene Reinumägi 1986. aasta õpilasmaleva kokkutulekust kõnelev “Sigade revolutsioon”. Märtsis peaks kinolinale jõudma ka J. M. Barrie klassikalise lasteraamatu “Peeter Paani” uusim ekraniseering.

Aprillis rõõmustab lapsi ja lapsemeelseid “Scooby-Doo 2: valla pääsenud koletised”, peaosas endiselt vampiiritapja Buffy rollis kuulsust kogunud näitlejatar Sarah Michelle Gellar.

Mai filmidest tasuks esile tuua samanimelise koomiksi põhjal vändatud “Karistaja” – Jonathan Hensleigh action-filmi endisest eriväelasest, kes pärast naise ja poja kaotamist pühendab oma elu kuritegevuse väljajuurimisele. Osades Thomas Jane, John Travolta, Laura Harring.

Kuu lõpus linastub Wolfgang Peterseni (“Täiuslik torm”) Trooja sõjast kõnelev eepiline suurfilm “Trooja”, mille pea-

osades säravad Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Sean Bean, Brian Cox ja Brendan Gleeson.

Juunis on taas põhjust rääkida Harry Potterist, kes seikleb Alfonso Cuaroni filmis “Harry Potter ja Azkabani vang”. Nagu raamatust teada, on see Harry kolmas aasta Sigatüükas ja seiklused lähevad aina ohtlikumaks ning lugu üha süngemaks. Osades Daniel Radcliffe, Gary Oldman.

Juuli ja august on omamoodi nostalgiakuud. Juulis linastub Sam Raimi käe all valminud “Ämblikmees 2” ja augustis režissöör Pitofi (“Vidocq”) “Kassnaine” – seiklusfilm Batmani lugude seksika antikangelase tegudest, peaosas võluv Halle Berry, teistes osades Sharon Stone, Benjamin Bratt ja Lambert Wilson.

Augustis esilinastub ka Peter Hewitti “Garfield”, komöödia maailmakuulsast laisast kassist ja tema nohiklikust peremehest.

Septembri filmidest tasub ära märkida Alex Proyas’e (“Kaaren”) Isaac Asimovi ainetel valminud ulmeseikluse “Mina, robot” ja Steven Spielbergi komöödia “Terminal”. Viimane on komöödia ühe Ida-Euroopa väikeriigi põgenikust, kes ei pääse New Yorgi lennujaama terminalist edasi ega tagasi. Osades Tom Hanks ja Catherine Zeta-Jones.

Oktoobris linastub Tony Scotti (“True Romance”) “01 …” – action-film ihukaitsjana töötavast endisest palgasõdurist, kelle elu ainus eesmärk pärast rasket haavatasaamist on kättemaks. Mängivad Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken.

Lisaks jõuab Eestisse Paul W. S. Andersoni ulmepõnevik “Alien vs Predator”.

Laste maiuspalaks kujuneb kindlasti Andrew Adamsoni “Shrek 2”, millele on andnud oma hääle Mike Myres, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Cleese, Julie Andrews, Antonio Banderas ja Rupert Everett.

Novembri oodatuimaks filmiks on Francis Lawrence’i “Constantine” – ulmeline põnevusfilm deemonikütt John Constantine’ist, koomiksi “Hellblazer” alusel. Nimiosas Keanu Reeves, teistes osades Rachel Weisz, Djimon Hounsou ja Gavin Rossdale.

Detsember toob Steven Soderberghi “Oceani 12”. Danny Ocean plaanib seekord kolme suurt röövi Euroopas. Osades George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Andy Garcia ja Vincent Cassel.

Robert Zemeckise (“Forrest Gump”) koguperefilm “Polaarekspress” rõõmustab lapsi ja vanemaid aasta lõpus. See on koguperefilm poisist, kes sõidab maagilise rongiga Jõulumaale. Peaosas Tom Hanks.