Raadio 2 kuulajate aasta lemmikuks ehk aastahitiks sai Tanel Padari & The Suni lugu “Kuu on päike”, mis kogus kuulajailt 3870 häält. Välismaistest lugudest tunnistati parimaks James Blunti “You’re Beautiful” 4058 häälega.

Esimese ja teise koha vahel käis tegijate sõnul tihe rebimine: mullusel võitjal, tüdrukutebändil Nexus jäi auväärt esikohast puudu vaid pisut üle saja hääle. Bändi hitt “Nii kui nii” jäi teiseks, kolmandaks tituleeriti “aastahitiveteran” Terminaator looga “Ebaõiglane”, mis kogus 3305 häält.

Ebaõiglane!!!

Mullu raadiomajast väljapoole kolinud aastahitisaade pidas ka seekord piduliku auhinnatseremoonia klubis Parlament. Platsis olid potentsiaalsed muusikahindajad ja aastaloo valijad, peamiselt kooliealised tüdrukud, kes oma lemmikutele iga sõna järel kaasa kriiskasid, nii et klubis peetud hititseremooniat oli kohati raske jälgida. Kuna klubi on kitsuke ja publikut peole ikka jätkus, siis tõenäoliselt said televaatajad peomelust parema ülevaate. Etteasted olid suunatud teleekraanidele, sestap esinesid hitimeistrid klubikülastajatele seljaga. Miski nägemata ei jäänud, aga raskusi oli kuulmisega.

Õhtujuhid, Raadio 2 hommikuprogrammi tegijad Toomas Luhats ja Vaiko Eplik serveerisid palju möödunud aegade hitte, kasvatasid pinget, kutsusid lavale külalisi ja viskasid nalja. Romi Hasa (Erlach) küsitles “muusikaisasid” ja intervjueeris võitjaid.

Üleval VIP-ruumis oli umbne ja kitsas, “muusikategijad” elasid kolleegidele kaasa, patsutasid üksteisele õlale ja avaldasid kordamööda viisakusi. Comeback’i tegi tükk aega varjul olnud A-Rühm, kes esitas hullunud noortele värske loo “Emmpee3 (Karju Kaasa)” sekka ka vanu häid, kohati unustatudki palu.

“Nii, nüüd on meie kord minna,” teatas üritusel kolmanda koha pälvinud Terminaatori loo autor Jaagup Kreem. Tõtati alla “võidulugu” esitama. Noored, peamiselt tüdrukud, laulsid ja karjusid hääled kähedaks: “Ebaõiglane!!!” Vahelduseks sekka juttu ja välismaist hitisadu ning juba ootasidki lava taga kannatlikult oma järjekorda Nexuse “printsessid”. “Ja nüüd, läksime!” Tüdrukud võtsid teise koha uhkelt vastu, tänasid fänne ja produtsenti. Enne kui lavale esinema jõuti, hakkas hõbedavääriline laul juba pihta.

Pinge kasvas. VIP-ruumist oli kadunud Tanel Padar, kes treppidel esinemist ja “esikohakarikat” ootas. Oli veidi närvis ka. The Suni liikmed tegid juba pillide taga sooja, kui Tanel publiku ja kaamerate ette sööstis. Kallistas ja kätles, tänas fänne ja publikut ning asus laulu kallale. Kogu hinge ja kehaga. Nagu rokkaritele ikka kombeks, lõppes esikohalugu trummipõrina ja kilina-kolinaga. Laamendati ja “lõhuti” pille, vahuvein voolas ja juba oligi operaatoril objektiiv šampanjaga koos. Ent seda jätkus ka publikule ja õnnelikele võitjaile endile.

Nagu eelmiselgi aastal, auhinnati ka seekord aastahiti edetabelis kõrgeimale kohale tulnud uut tulijat. Aastahiti uue tulija tiitli andis Laura Põldverele loo eest “Moonwalk” üle möödunud aasta sama kategooria võidubänd Toe Tag.

Kogu Raadio 2 meeskonna poolt kinnise hääletamise teel valitud Raadio 2 aasta lemmiku tiitli teenis ansambel Röövel Ööbik, kes esitas teise singli “Full Throttle” oma värskelt albumilt “Supersymmetry”. Saalist kostnud viled ja kilked “kes see veel on!” ei alandanud hinnatud muusikute väärtust. Ööbik siristas tublisti. Uus kategooria oli Raadio 2 aasta demo, mis valiti aasta jooksul saate “Pleier” demorubriigis mängitud lugude seast. Aasta demoks osutus raadiokuulajates elavat vastukaja tekitanud Põlvast pärit bändi Winny Puhh lugu “Nuudlid ja hapupiim”.

Raadio 2 peatoimetaja Heidy Purga jäi üritusega rahule ning nentis, et üle kümne aasta peetud hitisaade pole populaarsust minetanud ning uusi ja häid tegijaid tuleb aina juurde. “Kavatseme seda traditsiooni igal juhul jätkata. On oluline, et eesti muusika leviks ja areneks ning et muusikutel oleks oma väljund Raadio 2 näol,” arvas ta.

Tänavu valisid raadiokuulajate aastahitti rekordilised 23 823 muusikaaustajat.

Jaagup Kreem: ei saa väita, et poleks võita tahtnud

Aastahiti 2005 valimisel kolmandaks tulnud Terminaatori hing Jaagup Kreem leiab, et iga-aastane hittloo valimine on eesti muusikutele igati hea tunnustus.

•• Kas aastahiti valimine on ikka veel aktuaalne, kas pole see end äkki kuidagi ammendanud?

Sugugi mitte, otse vastupidi. Taoline “muusikute tunnustamise päev” on igati tore ja hea tunnustus, mis kordki aastas kõik tegijad kokku toob ja neil end esitleda laseb. Eesti muusikamaailm on väike, ega siin naljalt midagi toimu, kus muusikute saavutusi märgatakse ja hea sõna öeldakse. Aastahiti traditsioon on meeldiv ja igati nii väikese riigi muusikategelastele südameid soojendav sündmus.

Ja kuigi on teada, et raadiohääletusel osalevad agaramalt just noored poisid-tüdrukud, ei saa siinkohal selguvat edetabelit väärtusetumaks või tähtsusetuks pidada. Nemad esindavad ju rahva eelistusi.

•• Kui oluline on see võit bändile?

Eks see ikka mingi tunnustus on. Aga ei saa öelda, et see meie tegemisi väga muudaks. Tegelikult pole siinjuures üldse oluline, kas jääd teiseks, kolmandaks või kümnendaks. Peaasi, et saad ära märgitud ja meeles peetakse. Tõelisi tegijaid, kes igal aastal figureerivad ja uute lugudega välja tulevad, on meil siin ju vähe. Nende sekka kuulumine on juba omamoodi tähtis.

•• Terminaatorit võiks pidada aastahiti veteranmeistriks. Pea igal aastal rebite end esikolmikusse. Milles peitub termikate fenomen?

Päris nii öelda ei saa, aga üks lõbus asi tabas mind eilsel aastahitipeol küll: kuulsin, et ühtekokku pakuti termikatelt aastahitiks 61 lugu, täitsa uskumatu. Huvitav, kas me üldse nii palju lugusid kirjutanud olemegi.

Aga mis puutub heasse käekäiku edetabelites ja üldse muusikas, siis on siin kaks seletust: kas oleme tõesti nii hea ja vinge bänd või on meil nii suur ja ustav fännidering. Loodan, et mõlemat.

•• Kas olete pettunud, et teie lugu ei saanud aastahitiks 2005?

Ei, üldse mitte. Mul on hea meel nende üle, kes on vaeva näinud. Aga ma ei saa ka väita, et me ei tahtnud võita. Kes ei tahaks esimeseks tulla?

•• Mida teid edestanud rivaalidest arvate?

On ju nii, et loo või bändi puhul mängib lisaks muusikale rolli ka kõik muu. Hea promo, vahetult enne aasta lõppu välja lastud “hitt” ja kujundatud imago aitavad igati kaasa. Nexuse tüdrukud on seda igati järginud ja oma “hitivabriku” käima saanud.

Tanel Padar koos The Suniga on terve aasta vaeva näinud ning palju esinenud ja plaadigi välja andnud. Igati teenitud võit. Tubli, mehed!

Aegade aastahitid

2005 – hääletajaid kokku rekordiliselt 23 823

Eesti

1. Tanel Padar & The Sun “Kuu on Päike” (3870)

2. Nexus “Nii kui nii” (3709)

3. Terminaator “Ebaõiglane” (3305)

Välismaa

1. James Blunt “You’re Beautiful” (4058)

2. Madonna “Hung Up” (2803)

3. Pussycat Dolls “Don’t Cha” (1615)

2004 – hääletajaid 10 721

Eesti

1. Nexus “Hingetuna”

Välismaa

1. Rammstein “Amerika”

2003 – hääletajaid 10 274

Eesti

1. Nexus “Nii kuum”

Välismaa

1. Sean Paul “Like Glue”

2002 – hääletajaid 11 373

Eesti

1. Terminaator “Romula”

Välismaa

1. Las Ketchup “Asereje”

2001 – hääletajaid 10 003

Eesti

1. 2 Quick Start “Ühega miljonist”

Välismaa

1. Afroman “Because I Got High”

2000 – hääletajaid 6 677

Eesti

1. Ines “Once In a Life Time”

Välismaa

1. Eminem “Stan”