Loomulikult võib lasta tätoveeringu eemaldada. Ebasoovitavaks muutunud tätoveeringuid hõõrutakse maha, eemaldatakse laseriga või lõigatakse välja (vahel, oh jubedust, paigutatakse tätoveeringu alla koguni spetsiaalne balloon, mis tätoveeringukoha koos lihaga “üles paisutab ”ja selle siis pea aegu märkamatult ära lõigata laseb). Kuid kõik need on valulised protseduurid, mis jätavad sageli tulemuseks armi ning alati ka märgatavalt kõhnema rahakoti. Lihtsam onteha uus tätoveering vana peale.

Tätoveering võib olla inetu. Ja väga sageli ta seda ka on. Ennekõike on koledad halvasti teostatud tätoveeringud. “Kui tattoo on teinud vilets kunstnik, ”ütleb asjatundja Toomas Volkmann, kelle kätt katab võruna tume idamaine motiiv, “kes pole aru saanud, kui sügavale ta võib minna ja on nõelaga torganud läbi naha, läheb tint naha alla laiali. ”Umbes sama halb mulje jääb Volkmanni sõnul ka “ajutistest tattoodest ”, mis peaksid püsima kolm kuni viis aastat, ent hakkavad tegelikult kohe laiali minema.

“See pläga, mis siis nahale jääb, on otsekui karistus inimesele tema arguse eest, ”mõnitab Volkmann. “Ja tavaliselt on sellised inimesed lasknud endale tätoveerida mõne kiisukese, linnukese või kutsu. ”(Hääl muutub siinkohal ohtlikult siirupiseks.)

Tätoveering võib olla tavaline – halvas mõttes tavaline. Ka heal keskpärasel tasemel teostatud roosiõis või kotkas ei kanna endas just sügavat sõnumit.

Kuid tätoveering võib olla ilus. Eriline. Julge. Oma looga. Nendele pühendame me ajakirjaruumi. Imetlege, palun.

[[2]]Stiilne tätoveering

DJ P. Julm – kes tundub hoolimata oma nimest olevat äärmiselt rahumeelne ja sümpaatne inimene –kannab käel tätoveeringut, mille on teinud üks maailma kuulsamaid tattookunstnikke Gary Kosmola.

Kuidas see tattoo su käele tekkis?

“Stoori on väga lihtne. Tahtsin tattood saada. Olin Moskvas tattoofestivalil. Ja juhuslikult oli Kosmola käeulatuses. Nähes teda elus esimest korda, tekkis meil kontakt, nagu seda vahel väga harva juhtub. Ja kohe sai ka otsus tehtud. Andsin mehele käe ja ütlesin: “Tee!” Kosmola oli sellest väga meelitatud, sest enamus inimesi tuleb ju kindla sooviga ja tahab roosi või pealuud. ”

Nii et sa jätsid täiesti Kosmola otsustada, mida ta sulle tätoveerib?

“Jah. ”

Ma olen aru saanud, et ta on väga nimekas tegija. Kuuldavasti on ta tätoveerinud kanäiteks JeanPaul Gaultieri …

“Gaultier ´kohta ei oska ma öelda, aga tean, et ta on teinud sellistele ansamblitele nagu “Anthrax ”ja “Rage Aganist The Machine ”. Ta on kõige parem spetsialist Vaikse ookeani saarestiku tätoveeringute ja mesoameerika indiaanipärimuse peale! Kui me seda tätoveeringut tegime – see võttis kokku viis tundi –, tuli juurde üks teine mees, kes on tätoveerinud näiteks “Red Hot Chilli Peppers ”liikmeid. Tema arvas, et maailmas on neid tattootegijaid, kes tegelikult teavad, mida nad teevad, umbes kümme. Kosmola on üks neist ”.

Kui see saladus pole, siis palju taolise tipptegija tund maksab?

“Mmm. . . mnjah. (Mõtleb tükk aega.) Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis mingi 200 dollarit tund. Aga mina sain muidugi oluliselt odavamalt, sest meil tekkis omavahel hea side ja ma jätsin talle loominguvabaduse. ”

VANAMEISTRI SULEST: võinuks täishinna korral maksta tubli 17 000 krooni.

Mälestustattoo

Kirjanik Kaur Kender kannab oma käel tätoveeringut “Makaveli ”. Selle sentimentaalse tattoo juured ulatuvad ammu surnud räplaulja Tupac Shakurini. Vähemasti väidab Kender nii moodi.

Kust sa selle tätoveeringu endale hankisid?

“NYCist.

Üks plika tegi. Joonistas kõige pealt kavandi. Käsi meeletult värises. Siis ütles: “Kuule kutt, anna papp ette, ma toon endale fixi. ”Andsin raha. Ta tuli kümne mindi pärast tagasi. Kaasas gramm coke ’i. Laksas poole ära. Kätevärin kadus. Tattoo tuli ilus. ”

Miks?

“Ausalt ei tea, miks tegin. Võin valeta da, kui tahad, aga tegelt ei tea. ”

Valeta, palun.

“Makaveli oli 2paci (tuntud ka kui Tupac Shakur – KK)artistinimi ja Machiavelli oli see filosoof Itaalias. Tean seda, et 2pac ühes laulus ütles, et kui su sõber sureb, lase ta nimi endale käele tätoveerida. Siis pidut seb ta sinuga koos. Kuni sina sured. Nüüd on 2pac surnud. Kuid ta on mu käe peal. Äkki tal on sellest parem? Loodan väga. ”

Vihane tätoveering

Karinit nägin esimest korda läinud talvel Von Krahli Teatri baaris. Ta oli rõõmsa olekuga baaridaam, kelle käele on väikeste trükitähte dega jäädvustatud tõdemus “IDIOT ”. Tätoveering tundus olevat aja jooksul veidike tuhmunud, otsekui aastate eest käsivarrele unustatud.

Ma olen tahtnud korduvalt küsida, miks ta käe peale selline sõna on kirjutatud. Aga pole julgenud.

Karin, mida sa oma tattooga mõtled?

“Seda, et et mina ja inimkond oleme üks suur saast. See on hästi lühidalt öeldud. ”

Eee. . . pean tunnistama, et olin peaaegu kindel, et tegelikult oli seal taga mingi õnnetu armulugu.

“Hahahaa! (Karin naerab tõesti. ) See on jube hea! Kõik inimesed pakuvad, et mul on olnud jama mingi poisiga. Absoluutselt mitte! Mul on väga hea elukaaslane. Ja meil mõlemal on tunne, et tahaks maailmale midagi anda. Tema tahab lasta endale käepeale tätoveerida “Human shit ”. (Jälle naer.) Vot nii, saite nüüd!”

Millal sa oma mõtte teoks lasid teha?

“Ma käisin Kinomajas vaatamas Lars von Trieri “Idioote ”– see on sellest, kuidas terved, vaimselt terved inimesed, hakkavad mängima idioote sõna otseses mõttes. Kõige võimsam film, mida ma kunagi näinud olen. Ja sealt, selle filmi plakati pealt sain ma selle sõna.”

Kuidas inimesed Su tätokasse suhtuvad?

“Mõned ütlevad, et lahe, väga hästi tehtud. Eriti välismaalased. Eestlased on umbusklikumad. Seda, et nõme oled, et sellise asja teha lasid, pole keegi päris näkku ütlema tulnud. ”

KÕIGILE TEADMISEKS: Provokatiivne tekst, mis pandud kirja hooletus justkuinoorte vanglastehtud stiilis.

[[3]]







Puhta naha sõbrad

Need kolm noort naist on suutnud läbida keeruka murdeea, saamata kaasavaraks ühtki tätoveeringut. Ja nad on sellega ülimalt rahul. Tattoo hankimist pole neil plaanis ei lähemas ega ka kaugemas tulevikus. Miks?

“Seksuaalse kaamera” saatejuht Pille Minev:

Ma ei ole lasknud endale teha ühtki sellist ilu nõksu, mille pärast peaks füüsilist valu tundma. Mul ei ole kõrvas auke ka. Ma lihtsalt ei hooli enda vaevamisest. Ja ühel päeval, kui ma olen vanaema, ei tahaks ma vaadata, kuidas roosiõis mu õla peal on ära närtsinud.”

Moelooja Anu Samarüütel:

Ma olen selle üle mõelnud ja otsustanud, et ma ei taha endale tätoveeringut. Puhas nahk on ikka parem. Kui mul vaja peaks olema, siis ma parem joonistan sinna midagi ajutist make up ´iga …(Jubedust tundes) Tätoveering on ju igavaseks. (Otsustavalt) See ei ole minu värk!”

BDG Filmi turundusdirektor Aigi Vahing:

Mulle meeldib nahk naturaalsel kujul. Ilma aukudeta, rõngasteta, tätoveeringuteta ja muu jamata. Pealegi meenutab tätoveering mulle püsitemplit ja mulle templid ei meeldi. Ma ei kanna ehteid ka sellepärast, et mulle ei meeldi, kui miski on mu käe, kaela või sõrme ümber. Ripub, loksub või nöörib. Kellast piisab täiesti.

Krister Kivi

fotod: René Velli (Real), Hele-Mai Alamaa, Ants Liigus