Ajaränd kartuliajastu alguse Eestimaale
Raekoja platsi ja Vanaturu vahel on juba paar kuud avatud olnud rootsikeelse nimega Glad Estlander ehk Õnnelik Eestlane. Tegemist on Olde Hansa inimeste uue ajarännuprojektiga, mis asetub vanasse heasse Rootsi aega ja paneb oma identiteediga rõhku asjaolule, et seitsme maa ja mere tagant on Eestimaale kohale jõudnud ning hakanud laineid lööma uus, eksootiline ja hõrk köögivili – kartul.
Ajastu õhkkonna loomisele aitavad Glad Estlanderi keskaegses võlvitud keldris kaasa eelkõige küünlad, mis on seal ka peamine valgusallikas. Lisaks muidugi traditsioonilised kostümeeritud teenindajad. Kuna vanal heal Rootsi ajal oli lihtrahvas veel peamiselt kirjaoskamatu, pole ka menüüs trükimusta sõnade peale kulutatud – on vaid sümboolsed piktogrammid. Menüü ise ei ole pikk: mõni eelroog, supp, kolm-neli põhirooga. Koht on suunatud eelkõige turistidele ja seetõttu pole päevapraadi mõtet oodata. Ja eks menüüst selgub ka söömaaja hind. Kui Olde Hansasse minnes peab kukkur olema õige raske ja Raekoja keldris saab põdrasuppi ühe euro eest, siis Glad Estlander ei ole just odav, aga jääb ikkagi kusagile nende vahele ja mõistlikkuse piiridesse.
Ihusoe ajab tuisu kontidest
Söögipoolise kohta tuleb kohe ära öelda, et see on lihtne, hea, aus ja toitev. Mingeid erilisi gurmeevigureid taluma ei sunnita. Kontideni ulatuv niiske tuisu tunne aeti pealt Ihusooja-nimelise veinijoogiga (3 eurot). Eelroaks sai võetud marineeritud juust ahjus küpsetatud köögiviljadega (5): juust oli mõnus ja mahe, köögiviljad parajalt pehmed, maitsvad ja mahlased. Pisikese pettumuse valmistas, et muidu õrna ja hõrgu lõhe (12,5) kõrvale anti samu köögivilju, mis olid eelroataldrikul juba olemas. Kalasupp (6,7) oli koorene ja… Noh, kui peent toitu on komandol tavaks võrrelda Mozartiga, siis see kalasupp oli hea nagu laulupidu „Mesipuu” ajal. Ainus Glad Estlanderi magustoit oli vanillikastme ookeanis ujuv pidusai (4,5), mille päästiski muidu saia tauniva komandolase hukkamõistust just see kastme lahke kogus. Kokkuvõttes Glad Estlander suuremaid kulinaarseid üllatusi ei pakkunud, küll aga sai kõhu tõhusalt kodumaist toitu täis.
Mis teenindusse puutub, siis on teada, et Olde Hansa „korporatsioon” valib oma töötajaid suure hoolega ning abivalmiduse, naeratuste ja lahkuse arvel kompromisse ei tehta.
TOIT •••••••
TEENINDUS •••••
ÕHKKOND •••••
Vanaturu kael 3, Tallinn facebook.com/GladEstlander
Avatud E–P 11–22/23