Seminarist osavõtjad nõustusid üksteisega, et eestlased ei armasta enam soomlasi alandavaid põdra- ja poronalju teha ning see on seotud eesti rahva majandusliku olukorra paranemise ja sellega kaasneva eneseväärikuse tõusuga. Samalaadse protsessi elas mõnikümmend aastat tagasi läbi ka Soome, kus olid pikka aega moes rootslasi alandavad naljad.

Seminaril pidasid ettekande Kari Alenius Oulu ülikoolist, Arja Korhonen Soome suursaatkonnast, Inka Salovaara-Moring Tallinna ülikoolist ning Hille Pajupuu eesti keele instituudist.

Alenius selgitas, kuidas kujunes 19. sajandi lõpus Soome ja Eesti kui suure venna ja väikese venna kuvand. Eestlased võtsid soomlased endale eeskujuks, sest tegu oli kultuuriliselt lähedase ning sarnases poliitilises olukorras viibiva, kuid kõigil elualadel siiski eestlastest eespool oleva rahvaga, kellele siiski järeleaitaja roll ei sobinud.

Korhoneni ettekanne Soome kajastusest Eesti ajalehtedes ja vastupidi lisas väikevenna vaatenurgale ka hõimlaste ning eeskujumaa vaatenurga. Korhoneni sõnul esitatakse Eesti meedias Eestit kui Soomele võrdväärset partnerit kas või selles võtmes, et mõlemad rahvad on suured napsitajad.

Aids ja kuritegevus

Helsingin Sanomat on Korhoneni sõnul loonud Eestist mitmekülgse kuvandi. Negatiivse poole pealt tõi ta esile Eesti ohtlikkuse narkootikumide, HIV ning kuritegevuse tõttu, samuti pole kuhugi kadunud mulje, et Eesti on abitu, vaene ja naiivne. Samas leitakse, et Eesti on kiiresti arenenud, agar ja ettevõtlik maa, kus elab haritud rahvas, kelle seas leidub väljapaistvaid poliitikuid, sportlasi ja kultuuritegelasi ning kus on võrratu puhkust veeta.

Seminari teise poole moodustas Maimu Bergi juhitav paneelvestlus, millest võtsid osa mõlema maa ajakirjanikud Pertti Nyberg, Ulla-Maija Määttänen, Jussi Niemeläinen, Erkki Bahovski, Barbi Pilvre ja Rain Kooli.

Seminari korraldasid Soome suursaatkond ja Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakond.

Naaber naabrist

•• Eestlased on prostituudid, soomlased joodikud

Levinumad teemad

eestlaste kohta:

•• HI-viiruse leviku kiire kasv, seksturism Tallinna ja seksiost, prostitutsioon, suitsetamine, kuritegevus, tuberkuloos

Levinumad teemad

soomlaste kohta:

•• Vodka- ja kaubandusturism, kinnisvara ost