Broadwayl laineid löönud ja 1993. aastal hulga auhindu võitnud Tony Kushneri näitemängu lavastas filmiks Hollywoodi veteranlavastaja Mike Nichols, kes sai enda kätte telefilmi kohta tavatult tugevad trumbid. Filmis mängivad näitlejad, kelle nimi kaunistaks ka mis tahes “suurt” Hollywoodi filmi. Ajaloost pärit tegelast, konservatiivset kapihomo Roy Cohni mängib Al Pacino, kes on selles filmis igati oma nime tasemel. Suurtest nimedest on kaasatud veel Meryl Streep ja Emma Thompson.

Kui “Inglid Ameerikas” oli teatriversioonis 90-ndatel aktuaalne, uudne ja avastuslik, siis praeguseks on need väärtused ennast mõnel määral ammendanud. Ekraniseering kinnitab, et tegu on klassikaga. Kuues osas kokku kuus tundi mööda 80. aastate New Yorki ja mitmesuguseid müstilisi paiku kulgev lugu on sisu poolest algmaterjalile igati truu. Nii pikk võis ajaliselt olla ka teose etendus teatris.

Ka filmiversioonis on “Inglid Ameerikas” rahulik ja pikkamööda kulgev lugu, kus antakse näitlejatele võimalusi ja aega. Kes tahab vaadata, kuidas meistrid head materjali teevad, vaadaku Mike Nicholsi “Ingleid Ameerikas”, mida Eesti Televisioon hakkab näitama järgmise nädala laupäevast alates.

“Inglid Ameerikas” oli auhindade poolest võidukas ka telefilmina, tuues tegijatele Kuldgloobuseid, Emmysid ja kõike muud, mida selles žanris pälvida saab.