osakonna juhataja Eevi Aalniit. Üldjuhul on vanemad huvitatud sellest, et lapse sünd saaks kiiremas korras registreeritud, sest vaja on ravikindlustust ja soovitakse toetusi.

“Kui ametnik näeb, et lapse nimes kaheldakse või selle üle vaieldakse, soovitame mitte kiirustada ja rahulikult järele mõelda,” ütleb Tallinna Perekonnaseisu-

ameti peaspetsialist Ingrid Sarevet. On juhuseid, kui lapse jaoks on välja mõeldud mitu eesnime, kuid ei suudeta otsustada, milline on neist kõige ilusam. Küsitakse nõu ametnikult ja on visatud isegi kulli ja kirja enne kui lõplik otsus tehakse.

Nime panevad reeglid

Kui kokkuleppele ei jõuta, on seadusandja andnud võimaluse otsustada lapse ees- ja perekonnanime andmise küsimus eestkosteasutuses, kes on lapse huvide kaitsjaks. Praktikas pole seda siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna nõuniku Eve Mitini sõnul vaja läinud.

Nimeseaduse järgi peab eestikeelse isikunime kirjapilt vastama eesti õigekirjutuse reeglitele. Võõrkeelse isikunime kirjapilt aga asjaomase keele õigekirjutuse reeglitele. “Seetõttu võib Eestis vähetuntud originaalkeeles korrektne eesnimi tunduda kummaline ainult teadmatuse tõttu,” selgitab Mitin. Seadus sätestab, et eesnimi võib koosneda kuni kolmest lahku kirjutatud nimest või sidekriipsuga seotud kahest nimest. Eesnimi ei tohi sisaldada numbreid ega mittesõnalisi tähiseid. Samuti ei ole lubatud panna lapsele nime, mis eraldi või koos perekonnanimega pole kooskõlas heade kommetega. Nimi peab vastama isiku soole ning ei tohi olla keeruka ja üldisele keelekasutusele mittevastava kirjapildi või hääldusega. Üldtuntud autori- ja isikunime pole samuti lubatud kasutada.

Ebatavalise nime panekuks piisab tõestusest, et mujal kultuuris on selline nimi originaalkujul olemas. Sarevetile meenub juhus, kus vene rahvusest vanemad soovisid poisslapsele panna eesnimeks Mai. Põhjenduseks toodi see, et Kreekas on see mehe nimi ja oma valikus oldi päris kindel. Oli ka juhus, kui tüdrukule sooviti panna eesnimeks Lawa Magdalena. Nime Lawa osas viidati ema Horvaatia päritolule. Asjatundjatega konsulteerides leiti, et nimi sisaldab võõrtähte W, kuid Horvaatia tähestikus pole selline täht kasutusel. Samuti ei esine see nimi ka teistes riikides. Nii tuligi vanematel leppida variandiga Laava Magdalena. Alaniidu sõnul panevad lapsele nime eelkõige tema vanemad ning perekonnaseisuametniku roll on vaid soovitav.

Alati aga ametniku nõu kuulda ei võeta. Vanemad soovisid tüdrukule panna eesnimeks Rhian. “Avaldasime arvamust, et sellise kirjapildiga on rohkem poisi nimi tuntud,” räägib Sarevet. Asjatundjatelt saadud vastus kinnitas juba perekonnaseisuametniku poolt vanematele öeldut, kuid selgituseks lisati veel, et see nimi on ·oti ja Walesi nimesid tutvustaval internetileheküljel olemas Rhiannoni lühema variandina. “Kahjuks jäid vanemad oma soovile kindlaks ja neil tuleb nüüd arvestada sellega, et lapsel on tulevikus nimega palju sekeldusi,” märgib Sarevet.

Tema sõnul soovivad lapsele keerukat nimekuju enamasti eesti rahvusest inimesed, kellel endal on nimeks Mari või Jüri.1

Populaarsemad nimed sellel aastal

•• Poisi nimi – Markus, Marcus, Markkus, Margus

•• Tüdruku nimi – Nikita

•• Haruldaste eesnimede kohta enam lastevanemate vastuseisu tõttu statistikat ei tehta.

Allikas: Siseministeerium