Hotell annab Orissaarele elu

Disaineri abikaasa Anu Saagim-Ratia oli eile Pariisis, kuid ütles telefonitsi, et on mehe äriplaanidest teadlik ja tunnistas, et hetkel ei näe ta hotelli rajamisel erilist perspektiivi. Kuid mehe mõtet ta maha ei laida. See, et praegu pole hotellinduseks valitud Orissaarel midagi ligitõmbavat pakkuda, ei pruugi mõne aasta pärast enam paika pidada. Hotelli ja sellega seonduva majapidamise üks ülesanne ongi ju piirkonna elu liikuma panna.

"Julge hundi rind on rasvane," naerab Anu abikaasa plaane analüüsides. "Tuleb leida need võtted, mis meelitavad ligi puhkajaid ja siis ka muidusuvitajaid, kes võivad hotelliga kaasnevaid teenuseid pruukida."

Anule meeldib, et Ristomatti on igas asjas esirinnas. "Ehtne pioneer," ütleb ta "ning julge pealehakkamisega."

Anu Saagim - Saaremaa naine

Anu suhted Saaremaaga on väga lähedased. Pisikese Eesti saare võlu avastas Ristomatti Ratia, maailmakuulus disainer, kelle klaasikunst on tuttav nii Euroopas kui Ameerikas, just tänu Saagimile.

"Mu isa on sealt pärit, Kaarma lähedalt," paljastab Anu oma sugupuud. Osa naise sugulasi elab praegugi Orissaare lähedal. Ratiatel endal on suvitamiseks koht nii Saaremaal kui Muhus.

Ümberehituseks kulub miljoneid

Ristomatti Ratia sõnul on taoline ettevõtmine olnud tema unelmaks juba mitmeid aastaid. Vajaliku raha saamiseks müüs Ratia ühe oma Saaremaa maja koos 0,6 hektari maaga Kavandi külas Orissaare vallas.

Saaremaa on soomlaste hulgas tuntud menuka suveveetmispaigana. Nii ei olnud laia reklaami vaja, piisas ühest tagasihoidlikust kuulutusest "Helsingin Sanomates", et ostja leida. "Selle ostis telefoni teel ning ise maja nägemata üks soomlasest naispankur," nentis Ratia.

Maamaja müügist saadud raha mahutab Ratia hotelli. "Muidugi ei müünud ma oma alalist suvekodu, aga olin omal ajal igaks juhuks veel teisegi talu Saaremaale ostnud ja kuna sellega midagi õieti peale hakata polnud, siis saigi hotelli hambarahaks maha müüdud," kommenteerib ta.

Algul plaanis disainer ehituskompleksi rentida. Siis olnuks renoveerimine odavam. Kuid see ei õnnestunud. Nüüd läheb ümberehitus ning restaureerimine Ratia arvates maksma umbes 30-40 miljonit Soome marka. Pennipealt ei oska ta eelarvet veel öelda, sest kogu projekt on ettevalmistusjärgus.

Saaremaal on hotellindus viimastel aastatel tublisti arenenud. Kuid enamasti elavad külalisi teenindavad ettevõtted hästi vaid suvel. Ratia meelest tuleb leida selline äriidee, mis inimesi aasta läbi kohale meelitab. Täiesti unikaalne.

"Mul on mõte teha selline hotell, kus on unustamatud toad," ütleb ta. Sinna reisimine peab Ratia unistuste kohaselt kujunema omaette elamuseks.


Disainiperekond reisib Eesti ja maailma vahel

Soome tuntuim disainer ning tarbekunstnik Ristomatti Ratia, 57 ja tema abikaasa, eestlanna Anu Saagim-Ratia, 35 on abielus viiendat aastat. Nad tutvusid 1990. aastal ja abiellusid neli aastat hiljem. Ratia võitis Saagimi südame üsna romantiliselt: purjetas tohutu lillepahmakaga naise Stockholmi-kodu juurde. Perekonnal on kodu Tallinnas, Saaremaal ja Helsingis.

Mehe ema Armi Ratia oli maailmakuulsa Soome Marimekko asutaja. Ristomatti Ratial on varasematest abieludest neli tütart. Anu Saagim on abielus kolmandat korda. Tema abikaasa oli mõnda aega ka Eestis halekoomiliselt tuntud soomerootsi ärimees Carl Danhammer. Danhammeriga koos pidas Anu Saagim Stockholmis kunstikauplust, kus ta Ristomattiga tutvuski. Soomes poseeris Anu, olles lapseootel, alasti "Iltalehti" esikaanel, korrates julge tükiga Hollywoodi staari Demi Moorei tegu. Tänavu 28. märtsil sündis Ratiate perre poeglaps. Lapse sünni eel otsisid nad endile senisele lisaks kauni elamise Tallinna vanalinnas. Nüüd omandasid nad uue kodu ka Helsingis. Valdavalt on aga nii Anu kui Ristomatti rändamas ja oma stuuudio kunsti kogu maailmas tutvustamas.

Evelin SIMON