Xylitol -15 aastat vana tervisetoode

Kõige vanem Eesti inimesele tuntud funktsionaalne toiduaine on Xylitol närimiskummi. On kindlaks tehtud, et suuõõnes elutsevad bakterid ei omasta ksülitooli. Veelgi enam - ksülitool on võimeline pärssima kahjulike bakterite kasvu ja paljunemist. Uuringud on tõestanud, et isegi ksülitooli tarvitaja hammaste pinnal asuvad mikroobid on hammastele vähem kahjulikud. Lisaks sellele soodustab ksülitool sülje eritumist, mis omakorda täiendavalt puhastab hambaid. Ksülitooli mõjul võivad isegi hambaemailis olevad mikroaugud taandareneda.

Eestimaisteks funktsionaalseteks toiduaineteks on A-hapupiim ja Laeva Meiereis toodetav Gefilus-keefir. Viimane sisaldab ainulaadset piimhappebakterit Lactobacillus rhamnosus GG, mis suurendab mao ja soolestiku vastupanuvõimet kahjulikele bakteritele ja viirustele.

Ka Tallinna Piimatööstuse Tere Biojogurt ning A-hapupiim kuuluvad funktsionaaltoiduainete hulka, sest nendes sisalduvad elavad probiootilised piimhappebakterid tugevdavad organismi immuunsüsteemi.

Talleggi tervisemunad on rikastatud oomega-3 rasvhapetega, mis vähendavad südame-veresoonkonna haiguste riski. Kuna tervisemuna vähendab vere kolesteroolihulka, võivad neid piiramatus koguses süüa ka kõrge kolesteroolitasemega inimesed, kes üle kahe tavalise kanamuna nädalas süüa ei tohi.

Kaer - XXI sajandi toiduaine

Üheks kõige paljulubavamaks funktsionaaltoiduaineks loetakse Soomes kaera. Sealne põllumajanduse uurimiskeskus on käivitanud nn kaeraprogrammi, mille käigus uuritakse kaerasöömise mõju vere kolesteroolitasemele.

Mida funktsionaalseks toiduaineks lugeda, pole veel täpselt määratletud, kuid tõenäoliselt kujuneb esmatähtsaks, et toiduaine tervistav mõju organismile oleks tõendatud meditsiiniliste uuringutega. Tavalist toiduainet, millele on lisatud näiteks vitamiine, funktsionaalseks ei loeta.

Funktsionaalsete toiduainete tarbimine suureneb kogu maailmas keskmiselt 15 protsenti aastas. Eriti populaarsed on sellised tooted Jaapanis, kus on üle 100 ametlikult tunnustatud tervistava toiduaine.