Tervislikust seisundist, vanusest, hooldusest. Naistel sõltub juuste seisukord suuresti ka kuutsüklist: teatud päevade eel on need rasvasemad, paistavad väsinud, vajavad rohkem hoolt. Seda arvestades saab soengu ja geelide abil asja parandada. Ajal, mil peanahk toodab rohkem rasu, võib juukseid kas või kaks korda päevas pesta – on ju selleks spetsiaalsed ðampoonidki. Paljud juuksehoolduse müüdid pärinevad aastasadade tagant ja neil pole teaduslikku alust. Puhtad juuksekarvad läigivad, see ongi juuste puhul tähtsaim.

Kuidas toituda?

Sõltuvalt pikkusest kanname oma peas veerand kuni kolmveerand kilomeetrit juukseid – need nõuavad palju energiat! Kaloreid, toitu. Haigus, alatoitumine, samuti oskamatu dieedipidamine muudavad juuksed jõuetumaks. Kui mõnda aega süüa suurema rasvasisaldusega toitu, peegeldub see samuti juustes. Samas mõjub dieet igaühele erinevalt. Kindel on, et tervislik toitumine tähendab kaunimaid juukseid. Puuviljad, pähklid, idandatud seemned, juurviljad, aedviljad, (spinat!), täistera- ja kalatooted on igal juhul kasulikud. Muidugi piima- ja lihatooted. Organism peab saama kõiki vajalikke vitamiine ja mineraale. Proovida tasub ka juustele mõjuvaid toidulisandeid.

Miks juuksed välja kukuvad?

Inimese peas on 80 000–150 000 juuksekarva läbimõõduga 0,06–0,1 mm. Enamasti langeb välja iga 3–5 aasta vanune karv. Noorel inimesel langeb päevas välja keskeltläbi 50, vanemas eas 100 karva. Vanas nääpsus moodustuvast uuest näsast kasvab 2-3 kuu pärast uus juuksekarv. Liigset väljalangemist põhjustavad kehv toitumine, hormonaalsed muudatused, juukseid kahjustavad värvid, vale hooldus, kiiritus, mürgistused. Naistel langeb iseäranis palju juukseid just sünnitusjärgsetel kuudel või pärast aborti.

Juuksed näitavad, kui inimene on stressis, haige või pikemalt ravimeid tarvitanud. Üleminekueas teeb hormoonravi ka juuksed kenamaks.

Juuksekadu on siiski episoodiline ja seda saab peatada, kuid kaotatut tagasi ei saa. Juuksevee juustesse määrimise puhul annab efekti muuhulgas seegi, et seda tehes te masseerite oma peanahka.

Miks lähevad inimesed üha nooremalt halliks?

Juukse värv oleneb melaniinisisaldusest. Hall juuksekarv on pigmendita ja sisaldab õhku: juuksefolliikulid, mis toodavad juuste värvust määravat pigmenti, on töö lõpetanud. Põhjus võib igal üksikjuhul olla erinev. Meie kõigi eluviis on üha pingelisem, keskkond saastatum... Naljatades võiks öelda, et inimesed pööravad oma välimusele nüüdisajal rohkem tähelepanu kui nende esivanemad seda tegid ja märkavad halle karvu varem.

Esimene hall karv on, eriti naiste jaoks, mõnikord lausa uutmoodi ellusuhtumise tähiseks. Selle võib leida juba 20–25aastaselt – ja see üks võib aastateks ainukeseks jäädagi. Kui 100 000 karva seast üksikud on pigmendita jäänud, pole see kaotus niivõrd peas, kuivõrd südames.

Mõnikord võib olla tegemist väga suure juustekaoga – ja lahti tulevad just pigmenteerunud juuksed. Jääb mulje, et inimene on üleöö halliks läinud, tegelikult on hallide juuste osa lihtsalt kuigivõrd suurenenud.

Kas on preparaate, mis juuste värvi taastavad?

Olen kuulnud mõnedest Jaapani preparaatidest, kuid sel juhul tuleb neid pidevalt peanahka hõõruda ja toime on ikkagi ajutine. Õpime molekule mõjutama, nii et need mõjutaks folliikuleid. Tulevikus saab halliksminemist kindlasti kontrolli all hoida – see on üks minu uurimisalasid. Kui avastame vahendi, kuidas hallid juuksed uuesti algvärvi muuta, siis saame hakata uutmoodi määrama ka juuste värvi. Nii et näiteks senine punapea saab teatavate preparaatide abil oma juukseid mõjutada nii, et edaspidi kasvaksid nad tumepruunid või ðatäänid.

Kuidas juukseid hooldada?

Tuleb oma juukseid tundma õppida, neist aru saada, neid armastada. Seda ei saa teie eest keegi teine teha, sest seda, kuidas teie juuksed millelegi reageerivad, märkate kõige paremini ise. Kui juuksed märku annavad, et neil on halb olla, tuleb mõelda, millest see tuleb.

Kes on harjunud pead pestes alla kummardama, peab arvestama, et ka mustus ja ðampoonijäägid voolavad rohkem otstesse. Õige on nii: tee juuksed märjaks, hoia pea püsti, hõõru peanahka ja juukseid vahuga, loputa, kasuta rohkesti palsamit, loputa. Ole märgade juustega väga ettevaatlik – need on kuivadest palju-palju õrnemad. Ka märja pea kammimine lõhub juust. Hoidu kuuma fööni eest ja ära föönita, pea allapoole: vastukarva õhuvoo survel saab juuste struktuur kannatada.

Aita Kivi