Akne ei kimbuta üksnes teismelisi, vaid üha enam ka üle 25aastaseid naisi. Peamine kahtlusalune on rasedusvastastest pillidest loobumine, lisanduvad saastunud keskkond, stress ja vale kosmeetika. Ka geneetilistel teguritel on oma osa.

“Milline ravi tulemusi annab, oleneb eelkõige akne raskusastmest, “sõnab dermatoloog dr Elo Kuum. Kas tegu on kerge, mõõduka või raske aknega, selgitab nahaarst kõige paremini. Olulised momendid on veel patsiendi sugu, vanus ja akne ulatus. Kosmeetik Merilin Sabiin-Tambre Siiri Leinatamme ilusalongist ütleb, et ideaalis peab toimuma koostöö kosmeetiku ja nahaarsti vahel. Kui kosmeetik näeb, et kliendi nahaseisund on hull, peab ta kliendi esmalt nahaarsti juurde saatma.

Olgu põhjus, milline tahes, reegel number üks oli, on ja jääb – ei mingeid omaalgatuslikke rünnakuid ummistunud pooridele, sest tänu must- ja valgepeade vennaskonna väljapigistamisele võtavad rasunäärmete bakterid julgelt kohad sisse, tekitades põletikku ja nähtavaid vinne. Vinnimanipulatsioonid jäägu asjatundjatele. Kui “näpud ikka väga sügelevad, sest paljud pigistavad nagunii, tuleb nahka eelnevalt ja järgnevalt Aseptiga desinfitseerida,” möönab Sabiin-Tambre. Ka teepuuõli otse vistrikule, aga ainult sellele, on abiks. Paljud noored tekitavad kosmeetiku arvates endale ise probleemi, tõmmates vistriku katki ja ajades asja veel hullemaks.

Rasestumisvastased pillid

SRP on levinuim vahend, kuidas akne õitsengut pidurdada. Pillide mahajätmine seevastu tähendab pahatihti hoopis hullemat nahka, kui oli enne nende tarbimist. Nii et kas olles kord pillidega alustanud, tekib oht igavesse nõiaringi jäädagi? Dr Kuuma sõnul oleneb väga palju ikkagi sellest, milline on enda hormonaalne foon.

Naistearst dr Ene Palo sõnul on akne nooremate, so kahekümneste probleem, kolme-neljakümnestel esineb seda suhteliselt vähe. Sama on täheldanud oma praktikas kosmeetik Sabiin-Tambre, kelle sõnul käib hoolduses palju üle 25aastaseid vistrikulisi noori naisi.

Kuni neli nädalat pärast SRP võtmist läheb näonahk tavaliselt korda. Kui aga manustamisest loobuda, hakkab pärast 3-4 kuud nahk jälle endisesse seisu tüürima, sest organismis tekib peaaegu samasugune hormonaalne seis nagu oli enne pillide võtmist. Miks? “Kui tablettidest loobuda, muutuvad rasunäärmed erakordselt tundlikuks meessuguhormoonide suhtes,” põhjendab dr Ene Palo. Lisaks nahka parandavale hormoonravimile Diane-35 mainib dr Palo veel ravimit Femina-35. Kaks esimest pole paraku kõigile vastuvõetavad, kuid “pehmemate” pillidena on nahale soodsad ka Loette ja Jeanine. Ka dr Kuum lausub populaarse Diane-35 kohta, et hoolimata tõhususest nahale ei pruugi paljud, eriti nooremad, seda kõrvaltoimete tõttu üldse taluda.

Kahtlane kosmeetika

Akne võivad vallandada ka erinevad kosmeetikumid. Tüüpiline kosmeetika-akne tunnus on tihe trobikond vinne kindlas näopiirkonnas. Probleemse naha korral ei tasu kosmeetiku sõnul kasutada paksemaid jumestuskreeme, sest neis olevad vahad mõjuvad sellisele nahale iseäranis halvasti.

Taimetarkus

Kes usub taimede tervendavasse toimesse, teadku, et põletikuvastased ja baktereid tõkestavad omadused on kummelil, rosmariinil ja tüümianil. Väidetavalt toimib hästi segu, milles on kolm osa kummelit ja tüümiani ning kaks osa salveid, rosmariini ning osja. Tõmmis, milles 1spl taime- või teesegu kallatakse üle veerand liitri kuuma veega. Lase sellel 10 min tõmmata. Nüüd kasta puuvillarätik teesse ja asetata 10 minutiks aknealadele.

Taimekreemidena tuntud Dr Hauschka rasuse naha toodete loogika erineb tavapärasest nii, et arvestatakse naha loomulike talitlusprotsesside ja ööpäevase -rütmiga. Tooted toimivad läbi rasunäärmete töö ja teiste nahafunktsioonide korrastamise. Nii näiteks vähendab vistrike moodustumist põletikuvastaseid ravimtaimi sisaldav näovesi Spezial, mis sobib hästi ka tundliku nahaga meestele, kelle nahk kaldub pärast habemeajamist põletikele.

Vt ka www.derma.ee