Külmetus, häälekähedus, liigsöömine, lihasvalu

•• Carmolise tilgad on vana kloostriretsepti järgi tehtud ja koosnevad kümne taime eeterlikest õlidest: lavendli-, piparmündi-, kaneeli-, salvei-, melissi-, muskaat-, nelgi-, sidruni-, aniisi-, tüümianiõli. Carmolise tilgad sisaldavad alkoholi. Seespidiselt kasutatakse kergete külmetusnähtude, ninakinnisuse ja häälekäheduse korral; samuti liigsest söömisest tekkinud vaevuste puhul.

Leevendab täiskõhutunnet, kergendab seedimist, on puhitiste vastase toimega. Kasutatakse 5-10 tilka kuuma tee sisse või suhkrutükile kuni 5 korda päevas. Välispidiselt tarvitatakse kergete pea- või lihasvalude korral haigestunud piirkonna määrimiseks. Külmetuste ja kergete hingamisteede haiguste puhul võib teha Carmolise tilkadega inhalatsiooni. See aitab alandada limaskesta turset ja kergendab hingamist. Väga tervislik on Carmolise tilkasid lisada saunas leiliveele.

-2- Ibumax

Tugev valu

•• Ibumax on tugev valuvaigisti, sisaldab ibuprofeeni 400mg. On valuvaigistava, palavikku alandava ja põletikuvastase toimega. Kasutatakse nii pea- (sh pohmell!), lihas-, liigese-, närvi- ja hambavalu korral, aitab ka menstruatsioonivalu puhul. Tabletti võib poolitada.

-3- Südametilgad

Närvilisus ja südamepuudulikkus

•• Südametilgad koosnevad kolmest tuntud ravimtaime tinktuurist – palderjani-, veiste-südamerohu- ja viirpuutinktuurist. Kasutatakse rahustava vahendina kerge südamepuudulikkuse ja närvilisuse korral. Võetakse 20-30 tilka veega lahjendatult 4 korda päevas.

-4- Piparmünditinktuur

Iiveldus, kõhupuhitus, pohmell

•• Piparmünditinktuur on iiveldust vähendav ja kõhupuhituste vastane, soodustab sapinõristust. On kergelt rahustava toimega. Rahvameditsiinis on soovitatud ka pohmelli korral sisse võtta. Suu kaudu võetakse sisse 15-20 tilka veega lahjendatult. Välispidiselt võib määrida närvi- ja liigesevalu korral haigestunud piirkonda 3-4 korda päevas.

-5- Urgo plaastrid

lõikehaavadele

Väikesed vigastused

•• Urgo plaastrid lõikehaavadele on ideaalne abivahend olukorras, kui juhtud köögis toimetades näppu lõikama. Hüdrokolloidplaaster soodustab haava paranemist ja ei kleepu haavale. Hüdrokolloidmass koos haavaeksudaadiga (so haavast tulev sekreet või vedelik) moodustab haavakooriku asemel valge geeli.

Enne plaastri panemist tuleb kasutada desinfitseerivat vahendit ja oodata, kuni verejooks lakkab. Plaaster paigaldatakse kuivale nahale. Plaastrit vahetatakse siis, kui see ise haavalt eemaldub.

Urgo plaastrid põletustele

Põletused

•• Urgo plaastrid põletustele on mõeldud esimese astme põletuste ja pindmiste teise astme põletuste raviks. Põletuste plaaster peaks olema igas majapidamises, eriti väikelastega peredes. Põletuste plaaster leevendab kiiresti valu, soodustab paranemisprotsessi, ei kleepu haavale, eemaldamine on valutu. Enne plaastri paigaldamist peaks põletatud kohta hoidma umbes 15 min külma vee all, siis tuleks haava piirkond kuivatada.

Põletusville pole vaja avada ega nahka kreemiga töödelda. Plaaster tuleb paigaldada põletatud kohale nii, et plaastri

ääred oleksid põletusest kahjustamata nahal. Plaastrit vahetatakse üks kord ööpäeva jooksul. Raviaeg on 5-6 päeva.

-6- Efferalgan C-vitamiiniga

Valu ja palavik

•• Efferalgan + C-vitamiin lahustatavad tabletid sisaldavad paratsetamooli ja C-vitamiini. On valuvaigistava ja palavikku alandava toimega. Tabletid lahustatakse vahetult enne ravimi joomist. Need, kes on harjunud alkoholi liigtarvitamise järgset peavalu leevendama aspiriini ja C-vitamiiniga, võiksid proovida Efferalgani C-vitamiiniga.

-7- Ranisan

Mao ülihappesus ja kõrvetised

•• Ranisani kasutatakse mao ülihappesuse või kõrvetiste ravis. Ranisan pärsib maonäärmetes soolhappe ja pepsiini sekretsiooni, ravi käigus kaovad liigsest happest põhjustatud valu, kõrvetised ja röhitised. Ranisan imendub kiiresti, toime ei sõltu mao täituvusest. Ranisani võib kasutada ilma arsti järelvalveta ja lühiajalise kasutamise korral esineb kõrvaltoimeid harva.

-8- Söetabletid

Kõhuhädad

•• Söetabletid 250mg. Aktiveeritud süsi on vana hea vahend kõhupuhituse ja -lahtisuse korral, kasutatakse ka mürgituste puhul. Ei tohi kasutada, kui on tegu maoverejooksu või seede-trakti haavandiliste haigustega. Aktiveeritud sütt võetakse sisse 1-2g korraga (tähelepanu: söetablette võetakse 4-8 tabletti korraga!) koos veega 3-4 korda ööpäevas. Aktiivsütt kasutatakse veel mürgituste ravis, sest süsi adsorbeerib mürkaineid, kaasa arvatud ravimid. Seetõttu peab silmas pidama, et söetabletid ja teised ravimid võetakse sisse erinevatel aegadel.