"Minu jaoks oli kõige hämmastavam, et noored seksivad tihti vastumeelselt, poolvägisi ning ebasümpaatse partneriga. Miks nad seda teevad?" muutub Lea Larin mõtlikuks. "Teevad, kuna ühiskonnas eksisteerib topeltmoraal. Valitseb arvamus, et seksimine on midagi keelatut, häbiväärset ja taunitavat. See põhjustabki oskamatuse ennast ja partnerit väärtustada, oskamatuse seksimisest keelduda."

Lea toob näite Hollandist. Riigis, kus valitseb totaalne suguline vabadus ja temaatilise info kättesaadavus, sirguvad süütuimad neiud kogu Euroopas - vahekorda astuvad nad alles siis, kui tunnetavad ka vaimset küpsust. "X-ile" saadetud ankeedivastuste põhjal osutus aga meie noorimaks seksikogejaks 13aastane laps.

Meeldivate elamustena tõid poisid esile vahekordi aktiivsete vanemate naistega, neiud pidasid aga lugu romantilis-tundelisest suhtest.

"Mind rabas, kui paljud olid intiimvahekorda laskunud alkoholi mõju all - tervelt 90%," on Lea üllatunud. "Alkoholi ja seksi lahus hoides oleksid kindlasti ka seksikogemused palju meeldivamad. Väga paljud on üheöösuhtes kaitsevahenditeta."

Leal on kahju, et koolides ei jõuta seksuaalelu käsitlemisel viljastumise bioloogilistest mehhanismidest kaugemale. "See nähtub suurest protsendist alkoholi tarvitajatest, kaitsevahendita üheöösuhetest ja seksuaaleluga rahulolematusest," on ta veendunud. "Kindlasti aitaks asja parandada avameelsus - lõpetada tuleks suguelu puudutav jaanalinnupoliitika. Siis kasvavad ka julgus ning eneseteadvus."

Verni LEIVAK


"X-Pressist" sai "X"

Peatoimetaja Lea Larini sõnul on "X-Pressist" "X-iks" muutumise põhjus lihtne - nädalalehte "Eesti Ekspress", mida rahvasuu ka mugavalt Ekspressiks kutsub, aeti "X-Pressiga" tihtipealet segi.

Segaduste vältimiseks otsustati noorteajakirja nimi muuta. "X ongi parajalt nooruslik ja lühike variant. X-generatsioon, X-files... X on üldse mitmetimõistetav ja salapärane tähekene tähestiku lõpus," räägib Lea.

Peatoimetaja toolilgi on aset leidnud muutus. Nimelt istub sellel nüüd Marek Kallini asemel Lea Larin. "Kuna olen Marekist natuke vanem ja kogenum, suudan ehk juurde anda laiemat maailmamõistmist. Ning ehk abistan ka kolleege tõelise professionaalsuseni jõudmisel," arutleb uus peatoimetaja, kes soovib ajakirja sisu muuta positiivsemaks ning veelgi avatumaks. "X-i" lugejad on põhiliselt 14-22aastased.

ÕL