Teadlaste suurenenud huvi just antud tähetüübi vastu on tingitud sellest, et valdav osa universumi tähtedest kuulub just valgete kääbuste liiki või muutub nendeks (sama saatus ootab ees ka Päikest). Just seetõttu lubab uue täheliigi avastamine vastata nende elu lõppfaasiga seotud küsimustele, kirjutab 3DNews.ee.

Valgete kääbuste kaks põhiliiki on vesinik- ja heeliumatmosfääriga tähed. Valged süsinikkääbused avastas aasta tagasi Arizona ülikooli astronoomide rühm. Taolist tüüpi tähtedest on nad kõige raskemad, kuid nende kaalust supernoova plahvatuseks ei piisa.


Pärast süsinikatmosfääriga valgete kääbuste avastamist said astronoomid arvutuste käigus huvitavad tulemused, millele vastavalt on võimalik, et eksisteerivad pulseerivad tähed. Sellisel juhul on ereduse muudatus tingitud seismilistest põhjustest.

Nüüd said teadlased kinnituse oma matemaatilistele arvutustele: objekt SDSS J142625.71+575218.3, mis asub Suure Vankri tähtkujus, on just pulseeriv valge kääbus, kusjuures tähe eredus muutub iga kaheksa minuti tagant 2%.

Praegu oletavad astronoomid, et valge kääbuse ereduse muudatus on seotud süsinikatmosfääri väliskihtide ümberjaotusega, kuid oletatakse ka tähtede pulseerimise teistsuguseid mehhanisme.