Viimsis asuva Jussi õlletoa kokk Janika Grenzmann valmistab hoogsalt aias mõned kerged suveroad. Südasuvised suvekõrvitsad on veel noored ning õhukese koorega, seetõttu võib neid tarvitada salatites ja koorimata.

Mida kaugemale suvi areneb, seda enam tuleks neid ka küpsetada ja koorida. Näiteks hakkliha-kabatshoki hautis mõjub suurepäraselt. Eriti kui veel pisut küüslauku juurde lisada. Hakkliha-värskekapsahautisele on ta igal juhul vahelduseks. Baklazhaani ei pea ju samuti tingimata ainult india restoranis tarvitama. Juuli ja august on selle maitsva vilja turult ostmiseks suurepärane aeg.

Kuumaga kui grillvarrast keerutada ei jaksa ja isugi eriti pole, tasuks teha ka külmsuppi, mille sisse võib panna kurke-tomateid-rediseid-maitserohelist-keedetud muna.

Kes soovivad sest tummisemat suutäit vormida, võivad üheks komponendiks panna ka värskeid keedukartuleid või viinereid või praest järele jäänud külma loomaliha. Paksemat sorti külmsupp, kuhu ka kohupiima on lisatud, mõjub suvisel ajal keedetud värskete kartulite juures kastmena suurepäraselt.

KÜLMSUPP

1/2 kuni 1 liiter keefiri,

mõned viinerid,

1-2 keedetud muna,

rediseid,

värsket kurki,

tilli, rohelist sibulat, peterselli,

pisut soola ja suhkrut

Kõik ained hakkida ning segada kiiresti omavahel kokku. Valmis supp panna pooleks kuni tunniks külmkappi seisma ning seejärel serveerida koos näkileiva või kuumade värskete kartulitega.

SUVEKÕRVITSA SALAT

SINIHALLITUSJUUSTUGA

üks keskmine suvekõrvits,

üks suurem punane sibul,

peterselli,

sidrunimahla,

õli,

pisut hapukoort,

umbes 150 grammi sinihallitusjuustu,

musta pipart

Pese suvekõrvits puhtaks ja lõika õhukesteks viiludeks. Viilud aseta lapikuti dekoratiivsele taldrikule, puista neile soola ning aseta umbes 20 minutiks külmkappi. Koori sibul, haki tükkideks, lisa hakitud petersell, sidrunimahl ja õli ning sega omavahel. Kaste maitsesta soola ja pipraga.

Piserda kaste külmkapist võetud kabatshokiviiludele ning lisa taldriku serva lusikatäis segatud hapukoort. Sinihallitusjuust lõika pisikesteks kuupideks ning sea salati tippu ja kaunista petersellioksaga.

TÄIDETUD BAKLAZhAAN

üks väiksemat sorti baklazhaan,

õli,

mugulsibul,

riis,

juurviljapuljong,

riivitud parmesani juust,

kooritud päevalilleseemned,

purustatud tomatid (hoidis)

karri, paprika

Lõika baklazhaan pooleks ja eemalda sisu eraldi kaussi. Pintselda koored seest õliga ning tõsta ahjuplaadile 200 kraadi juurde 6–8 minutiks küpsema. Tükelda väljaõõnestatud viljaliha ning pane see koos tükeldatud mugulsibulaga keskmisesse kastrulisse õli sisse kuumenema. Lisa sellele riis ning juurviljapuljong ning hauta kuni riis on pehme.

Tõsta riisisegu lusikaga baklazhaanikoortesse, raputa peale riivitud parmesani juust (saadaval ka valmiskujul topsikus), kooritud päevalilleseemned ning küpseta 200 kraadi juures viis minutit.

Kaste: võta purustatud konservtomatid või purusta tomatid nuimikseriga, kuumuta saadud segu, maitsesta see soola ja karriga. Serveeri tomatikaste koos täidetud baklazhaaniga ning aseta roa tippu paprikaviil.