Inimesed kurtsid liigse ropendamise-vandumise üle ning nentisid, et kõik see algab liiga varajasel kellaajal. Enamik vastajatest oli veendunud, et ropendamist on rohkem kui mõne aasta eest. Halbade näidetena nimetati seriaale “EastEnders”, “Trisha” ja “Hell’s Kitchen”, ehkki ühtki konkreetset vandumisjuhtu ei osanud vastanud tsiteerida.

Uuring märkis ära seose keelekasutuse mittemeeldimise ning sarja varajase näitamisaja ja perekesksuse vahel.

Bugger (närukael) oli vastanute meelest pehmeim solvang. Sõna fuck (sama universaalne kui meie kurat) kasutamine ei meeldinud pea kellelegi. Mõningaid inetusi on inimesed siiski valmis taluma, näiteks bitch (libu) pingelistes ja dramaatilistes stseenides.

Kellaaeg distsiplineerib

Eesti igapäevaseebi stsenarist Kerttu Rakke ütles, et teda distsiplineerib sarja kirjutamisel kellaaeg: ropendamist on ta stsenaariumi kirjutades vältinud.

“Kuigi mind peetakse eetikapuudega inimeseks, on mulle oluline kellaaeg, mil seriaal eetris on. Pean silmas seda, et kui lapsed seriaali vaatavad, pole seal vaja kõiki asju teha,” sõnas ta. Nii on täiskasvanute teemad, mida stsenaarium siiski sisaldab, Rakke sõnul esitatud nii, et lapsed ei pööra neile suuremat tähelepanu ning lasevad need kõrvust mööda nagu igava täiskasvanujutu ikka.

Siiski arvab Rakke, et seriaali mõju tavakeelele on pea olematu. “See on lihtsalt meelelahutus, mitte midagi sellist, kust õppida,” ütles ta.

“Ise ma sõnu välja ei mõtle. Mul on halvad sõbrad, palju tuttavaid,” selgitas ta seriaalislängi päritolu ja lisas, et temal isiklikult on hea meel, kui mõni vaataja sealt hea killu leiab.