Eesti Chihuahua Klubi president Krista Laanet kinnitas EPL Online uudistele, et chihuahua pole mingi tibikoer. "Meil on liikmeks ka näiteks üks 60. aastates härra, kes on suur chihuahuasõber. Ja meestele chihuahuad väga meeldivad, mina olen märganud seda, et väiksemad mehed kipuvad põlastavalt suhtuma, samas kui suured mehed ütlevad kiidusõnu," kummutab Laanet juurdunud arvamust.

Eestis kuulub chihuahuaklubisse 47 inimest, loomi on rohkem. Chihuahuakutsika soetamiseks peab raha olema umbes 1500 eurot  - see on nende koerte madalam hind. "Chihuahuade arvukus on viimase paari-kolme aasta jooksul Eestis kasvanud, nüüd oleme paika saanud ka tõuaretuse standardid, et tõug säiliks puhtana ja saame piirata kahtlase sugupuuga väikeste koerte levitamise chihuahuade pähe," rääkis Laanet. Klubi president kiitis, et chihuahuat on odav pidada, sest ta sööb vähe ja on tugeva tervisega. "Chihuahuad elavad ka kauem kui suured koerad, 16-17 aastat on tavaline, kuid teame ka koera, kes elas 20-aastaseks," ütles Laanet. Paratamatult kuulub chihuahuade varustusse ka riietus. "Aksessuaarid on sellele koerale vajalikud, näiteks pikematel jalutuskäikudel, alates 15-minutist, tuleb riided selga panna. See koer kardab niiskust ja tuult ning on maapinnale väga lähedal, seal on temperatuurid ka alati madalamad," selgitas Laanet.

Krista Laanet võttis endale chihuahua, sest oli lapsest saati koerast unistanud, kuid ei lubanud seda võtta ei vanemad ega hiljem ka abikaasa. "Kui chihuahuaga koju tulin, siis oli alguses muidugi šokk mehele. Aga üldiselt oleme klubis täheldanud seda, et naine võtab koera ja mees hellitab looma siis hiljem palju rohkem kui perenaine ise," muheleb Laanet. Väikese koera eeliseks peab ta seda, et loomakest saab igale poole kaasa võtta. "Ka on chihuahuad targad, koertekoolis õpivad nad kõige kiiremini," teab Laanet oma kogemusest. "Nad ei klähvi nii palju kui teised väikesed koerad ja ka ei ole nad allergiat tekitavad loomad," loetleb Laanet koeratõu plusse. "Miinuseks on selle koeratõu juures see, et seda peetakse tibikoeraks. Chihuahuat ei võeta eputamiseks," manitseb koerteklubi president ja lisab, et tibi kategooriasse kuuluvaid koeraomanikke on nende klubis napp veerand.

Chihuahuaklubi kogub juubeliüritusel ka loomatoitu, mis annetatakse kodutute loomade varjupaigale.

Nime on koeratõug saanud Mehhikos asuva Chihuahua piirkonna järgi. Koeratõu ajalugu võib ulatuda kuni 3000 aasta taha. Tõenäoliselt pärineb chihuahua tolteekide ja asteekide ülemklasside poolt peetud pühadest koertest, keda teati Techini nime all. Lühikarvaline, väga väikest kasvu, Techini oli püha loom, keda kasutati ka usutalituste juures. Need koerad ei saatnud oma isandat mitte ainult eluteel, vaid ka pärast surma. Nimelt põletati truu koer koos oma isandaga.