Tumedapäine ja elav Dirk Hoyer meenutab pigem prantslast kui sakslast. Tõepoolest, Prantsusmaaga on Hoyeril seljataga pikk armastuslugu. “Tegelikult ei õppinud ma ju filmi, vaid kommunikatsiooniteadusi. Läksin kooli Saksamaal, siis aga sattusin õppima Pariisi. Seal valmis ühe koolitööna mu esimene lühifilm,” kirjeldab ta elavalt Ïestikuleerides oma loomingulise karjääri algust. Huvi filmikunsti vastu tekkis mehel muidugi palju varem, kuid esimese linateosega sai selgeks, et film ongi õige valik.

Praegu annab Hoyer filmiajaloo ja filmiteooria loenguid Eesti kunstiakadeemias, Balti filmi- ja meediakoolis ning Tallinna ülikoolis. “Tegelikult ei ole lihtne olla korraga nii õpetaja kui ka õpilane. Kui tegime “Ring teed”, tundsin end pidevalt õppimisprotsessis osalejana. Filmitegemist õpid eluaeg,” jutustab ta.

Dirk Hoyer leiab, et Eesti filmikunstiga pole lood sugugi kehvad: “Riigi jaoks, kus elab 1,5 miljonit inimest, on kolm-neli täispikka mängufilmi aastas täiesti normaalne. Pealegi on lootust, et praktiseerimise tulemusena muutub filmitootmine ladusamaks ja neid hakkab tulema veelgi rohkem.”

Olles elanud sisuliselt kõigis suuremates Euroopa riikides, ei pea Hoyer end kosmopoliidiks: “Minu meelest on sellel sõnal halb maik. Inimesed, kes end nii nimetavad, on tihtipeale pealiskaudsed snoobid. Ma sündisin Saksamaal ja seega olen ikka sakslane.”

Rahvusvaheline mees

32-aastane mees on Eestiga seotud juba pikemat aega. Kui küsin, kuidas pärast Inglismaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Soomes ja Lätis resideerumist sai tema põhielukohaks Eesti, Hoyer punastab, naeratab ja teatab, et tegemist on “isiklikku laadi põhjusega”. “Ma sain tuttavaks ühe tüdrukuga, ja noh, sa ju tead, kuidas need asjad käivad! Praegu on meil poeg. Põnev on jälgida, kuidas ta kahte kultuuri kokku segab. Õpetab isale eesti keelt,” naeratab filmimees.

“Alguses, kui kolisin Eestisse, olin ‰okeeritud sellest, kui vaiksed võivad siinsed inimesed olla. Ükskord sõitsime neljakesi autoga Tallinnast Valka. Ja tead, nad olid terve tee vait! Mina tegin muidugi paraja lolluse – et ei peaks vaikuses piinlema, rääkisin terve tee ise.” Praeguseks hetkeks on aga eestlaste tagasihoidlikkus muutunud harjumuspäraseks.

Dirk Hoyer peab Baltimaid suurepäraseks kandiks. “Eestlased ei tundu endale teadvustavat, kui hea on siin tegelikult elada.”

“Ring tee”

Mängufilm räägib rokkstaari T. P. (keda kehastab Tanel Padar) seiklustest Ida-Virumaal.

Lavastajaks Dirk Hoyer, filmiti sel suvel enamasti Kohtla-Järvel.

Eesti kinodesse jõuab film märtsis 2007