Esmaspäevane Molodjož Estonii kirjutas laupäeval toimunud Konstitutsioonipartei volikogu istungist. Selle erakonna esimeheks jääb Sergei Jürgens, jätkuvad ka kõnelused Vasakparteiga võimaliku ühinemise teemal. “Eranditult venekeelse elanikkonna huvide kaitsmise asemel kavatseb uus poliitiline liit pöörata rohkem tähelepanu kõigi Eesti elanike sotsiaalprobleemidele,” kirjutab leht. “Me oleme asetanud liiga suurt rõhku vene elanikkonna kaitsmisele. Ma arvan, et praegu on tekkinud olukord, kus enamikul eestlastest ja venelastest on palju ühiseid muresid – näiteks kuidas pidada vastu selle metsiku inflatsiooni ja hindade kasvu tingimustes,” ütles Jürgens, märkides, et Konstitutsioonipartei peaeesmärk on pääseda riigikokku.

Eesti majandus

Teisipäevane Vesti Dnja pöörab tähelepanu asjaolule, et “võimupartei ideoloog ennustab majandusele Titanicu saatust”. Artikli autor Kajar Lember märgib, et AS Tavid, mille juhatuse esimees ja tulevane kullamüügi juht on silmapaistev reformierakondlane Meelis Atonen, mahitab eestimaalasi ostma kulda, sest majandus võib põhja minna nagu Titanic ja päästevestide rolli mängib sellises olukorras vaid kuld.

Kohtuprotsess

Samas Vesti Dnja numbris on juttu ka kohtuprotsessist aprillirahutuste oletatavate õhutajate üle. Leht laidab tõlgi tööd ja viitab kahtlustele, et ebatäpne tõlge on taotlus ja et eesti keelt mittevaldavate välisajakirjanike kõrvu kaitstakse mõningate tõlkepeensuste eest. Leht tsiteerib Dmitri Klenskit, kes ütles, et tõlk ajab kogu aeg midagi segamini. “Näiteks ajab ta pidevalt sassi mõisted valitsus ja võim, mis pole kaugeltki üks ja seesama,” väidab Klenski. Teda toetab Maksim Reva: “On tunda, et tõlk veidi “ujub” ja on segaduses, lülitudes vaevaliselt ühelt keelelt teisele,” väidab Reva. Tuleb nii välja, et mehed, kes valdavad riigikeelt elukutselisest tõlgistki paremini, ei soovinud, et protsess toimuks eesti keeles.

Eurolaul

Teisipäevases Molodjož Estoniis ilmus suur Eesti eurolaulu valimisele pühendatud  Dmitri Babitšenko artikkel. Autor loodab eriti ETV vaatajate heale vaistule. “See laupäevaõhtu on eriti tähtis kogu riigile. Võistluse Eurolaul 2008 võitjal tuleb juba viiendat aastat järjest alustada Eurovisioni lauluvõistluse poolfinaalist,” tõdeb ta. Leht kirjutab põhjalikult ka Vanilla Ninja saatusest: “Andekad ja töökad neiud Piret, Lenna ja Katrin on korduvalt tõestanud kogu Euroopale, et ka meie maal tehakse kvaliteetset muusikat.” Molodjož Estonii erinevalt paljudest teistest tutvustab regulaarselt eesti muusikat oma vene lugejatele, kes on Dima Bilani ja Tatu kõrval avastamas enda jaoks ka näiteks Vanilla Ninjat ja Inest.

Tendentslik valik

Mõni aeg tagasi uuris üks Vesti Dnja  töötaja eesti lehtedes avaldatud Venemaa-teemaliste artiklite pealkirju ja üllatas lugejaid statistikaga, mille kohaselt olevat eestlastest kolleegide kirjutised Venemaa kohta valdavalt negatiivsed. Kui kasutada tema leiutatud meetodit ja uurida kolmapäevase Vesti Dnja pealkirju, võib täheldada teatud tendentsi Eesti kohta ka ühesainsas numbris. “Politseiriik – on teil seda vaja?”, “Tehased kärvavad maha” (Eesti tööstusest), “Tahavad ära võtta viimse vara” (minister Partsi initsiatiividest), “Hilja hakkasite mõtlema” (pronkssõduri teisaldamisest), “Nõndanimetatud küberrünnakutega tegite kõigile nalja”, “Euroopas ei saada aru Eesti poliitikute hüsteeriast Venemaa projektide pärast”, “Juba jälle pole Baltimaad ja Poola rahul”, “Hinnad on palgast suuremad”. Loomulikult on kõik teemad lubatud, kuid kui juba tendentslikkusest rääkida, siis on lehe pahameel mõistetamatu.

Kahtlane reklaam

Kuid tasakaalus lugemist leiab ka antud Vesti Dnja numbris ja selleks on põhjalik telekava. On avaldatud ka prohvet Esmeralda leheküljesuurune reklaam. “Teie poole pöördub maailma üks suuremaid selgeltnägijaid. Lubage mul näidata teile TASUTA, kuidas saada lahti ebaedust ja rahaprobleemidest,” räägitakse alguses. Järgneb imetoote põhjalik kirjeldus ja saatmisküps kupong, mida tuleb täita. “Kallis Esmeralda, saatke mulle kiiresti kingitus – teie imeline “Maagiline ruut”. Loomulikult ei pea ma maksma sentigi ei enne ega pärast saamist ja minult ei nõuta mitte mingeid kohustusi.” Siis on ära toodud oodatud õnnestumiste loetelu koos ruudukestega linnukeste jaoks: suur võit, armastuse saabumine, parem töö, vedamine kõiges, perekonnaõnn, muu. Tuleb eraldi täita lahter sõnadega “ma vajan ruttu raha, ja ma kirjutan siia summa, mida pean kiiresti võitma”. (Ostap Bender telliks kindlasti miljon rubla väikesel taldrikul.) Järgnevad rohked lahtrid uue kliendi isikuandmete jaoks.

Intervjuu Enn Eesmaaga

Kolmapäevane Molodjož Estonii avaldas suure intervjuu riigikogu väliskomisjoni esimehe Enn Eesmaaga, jutt läks ka Eesti-Vene suhetele. Enn Eesmaa arvab, et kõik peaks algama kontaktidest tipptasemel, kuid kui Eesti teeks esimese sammu, peaks nii mõnigi eestlane seda nõrkuseks ja positsioonidelt taandumiseks. “Mis aga puutub Venemaasse, siis tuleb nii välja, et pronkssõduri teisaldamine osutus venemaalaste jaoks tähtsamaks ja valulisemaks kui Boriss Jeltsini surm,” teab Enn Eesmaa öelda ja lisab, et suhete parandamiseks oleks vaja “uut Georg Otsa, Urmas Otti või Anne Veskit”. Peaks vist märkima, et erinevalt Otsast on Ott ja Veski meil praegugi olemas ja mis neil vanadelgi viga.