Tegemist on võltshäbiga, kuigi igaühel meist on olnud kas või korra elus pärasoolega probleeme. Pärasoolepiirkond on intiimne piirkond. Ja kui inimesed lükkavad edasi isegi günekoloogilist kontrolli, siis antud juhul tuleb neil veel üks samm intiimpiirkonnas tahapoole minna. Samas näen, et kui inimesed juba meie osakonda satuvad, siis on nad asja olemuse enda jaoks selgeks mõelnud ning enam nii väga ei häbenegi. Minu praktikas on ette tulnud vaid paar juhtu, kui naispatsient on mind nähes otsa ringi keeranud ning keeldunud läbivaatusest.

•• Mis temast siis edasi saab?

Kui naispatsient ei taha, et mees-arst teda läbi vaatab, suunan ta naiskolleegi juurde. See võimalus on meil alati olemas.

•• Milliste tervisehädadega inimesed kõige sagedamini teie poole pöörduvad?

Hemorroidid ehk veenikomud, anaallõhed, pärakuabstsessid ehk mädakogumikud pärasoolt ümbritsevas piirkonnas, anaalfistelid ehk ebanormaalsed ühenduskanalid pärakukanali ja naha vahel. Sageli tulevad inimesed meie vastuvõtule ka siis, kui neil on pereliinis varem esinenud jäme-või pärasoolekasvajaid. Möödunud aastal, kui Eestis viidi läbi ulatuslik jäme-ja pärasoolevähikampaania, pöördusid nii mitmedki patsiendid meie poole, et omi kahtlusi hajutada.

Et pärasoolega seotud probleemid jäävad tihti silma eest peitu ning ei anna kohe tunda, ei oska inimesed ka kohe neile hädadele tähelepanu pöörata.

Kindlasti tuleb meie juurde tulla kohe, kui vaevused või sümptomid muutuvad liiga tõsiseks.

•• Kuidas haigused diagnoositakse?

Arsti juures toimub üldine läbivaatus, digitaalne (sõrmega) uuring, uuring anoskoobi ehk spetsiaalse pärasoolepeegli või kolonoskoobi abil. Meie osakonnas tehakse aastas kolonoskoobiga ca 800 uuringut.

•• Millest tekivad hemorroidid?

Hemorroidid on mitme põhjusega haigus. Muidugi on selle haiguse puhul olemas teatud soodumus (nt pärilik kõhukinnisus), kuid oma osa mängib siin kindlasti ka istuv eluviis, ebatervislik toitumine ning raske füüsiline töö. Hemorroidid ei ole patoloogiline haigus, kuid nagu kõik pärasoolega seotud haigused vähendab hemorroidhaigus töövõimet, sunnib inimest sättima oma elu pärasoole “meeleolu” järgi, rikub äri-ja isikliku elu rütmi, teeb inimese unetuks jne. Hemorroidhaiguse puhul võivad väljalangenud sõlmed ka iseseisvalt tagasi tõmbuda ning alati ei ole kirurgiline sekkumine üldse vajalik. Põhjalikumaid uuringuid teeme selle haiguse puhul ikka siis, kui veenikomud veritsevad või lõhkevad või kui need anaalkanalist liiga sagedasti koos limaskestaga välja langevad.

•• Milliseid pärasoolehaigusi tuleb kindlasti opereerida?

Kui inimesel on nt anaalfistel või pärakuabstsess on operatsioon ainuke lahendus. Mõlemad haigused tekivad pärakukanali limanäärme põletiku tagajärjel ning põhjustavad valulikkust, mädaeritust pärakupiirkonnas ning sageli ka palavikku. Anaallõhe on lihtsam probleem, kuigi see on õudselt piinava valuga. Ka sellisel juhul on operatsioon vahel möödapääsmatu.

Lääne Tallinna Keskhaigla II kirurgiaosakond on Eestis ainuke, kes tegeleb nn puhta proktoloogiaga. Kui songa lõigatakse igas haiglas, siis hemorroide, fistuleid, abstsesse ei lõika sellises mahus ja nii profileeritult keegi peale meie.

•• Kui palju on teie osakonnas voodikohti?

25

•• On need pidevalt täis?

Nii ja naa. Sarnaselt teiste haiglatega oleme ka meie muutunud kaasaegsemaks ning keskmine voodipäevade arv on võrreldes paari aastakümne taguse ajaga kõvasti vähenenud. Kui 80ndate alguses oli hemorroidihaige pärast operatsiooni haiglas 17 päeva, siis nüüd kirjutatakse ta haiglast välja kolmandal või neljandal päeval. See võimaldab meil ka rohkem haigeid ravida.

Samuti on elu näidanud, et patsiendid ei solvu, kui nad haiglast ruttu välja kirjutatakse. Psühholoogiliselt tunnevad nad end kodus palju paremini ning ka enese hooldamine on kodus palju lihtsam. Meie patsientidele jääb alati teadmine, et vähimagi mure korral võivad nad kohe tagasi tulla, meile helistada. Kui vaja, suuname nad psühholoogi juurde.

Oma suurimaks saavutuseks peamegi seda, et aasta-aastalt oleme suutnud järjest enam inimestele nn hinge pugeda ja nende usaldust võita. Kui intiimpiirkonnaga hädas olev patsient leiab eest tõrksa arsti, siis ei tule kontakti, usaldust ega korralikku ravi. Teeme kõik selleks, et haige tunneks end meie juures vabalt ja hästi.

•• Kui pikad on teie osakonnas lõikusjärjekorrad?

Vältimatud lõikused tehakse kohe ära ning siin ei vaadata lõikusgraafikut. Poolvältimatute lõikuste puhul on järjekord nädal kuni kaks. Hädad, mis on inimest vaevanud juba mitu aastat ning mis ei vaja kohest sekkumist, opereeritakse hiljemalt ühe kuu pärast. Osakonnas on üks operatsioonisaal ning olenevalt lõikuste mahust, teeme 2-5 plaanilist lõikust päevas. Omaette valuküsimus on aga ambulatoorsed vastuvõtud polikliinikus. Kui panete täna mulle aja, pääsete mu jutule alles jaanuari lõpus. Põhjus on selles, et meie osakonna neljast arstist jääb polikliiniku võimsuseks ilmselgelt väheks ning me ei saa ainult ambulatooriumis istuda.

Samas on ka siin võimalik inimestele kohe vastu tulla. Kui perearst saadab meile kiiret sekkumist vajava patsiendi või kui inimesel on tõesti tõsine häda, anname lisanumbrid ning püüame teda ikkagi kohe aidata. Oluline on see, et inimesed annaksid ka ise mõista, et neil on tõesti kiiret sekkumist vajav tõsine probleem.

•• Suurim valukoht teie töös?

Pärasooleprobleemidega haigetele pakuvad suurt leevendust raviküünlad, kuid nende valik on Eestis nullilähedane. Käsimüügis on saadaval vaid kahte-kolme sorti raviküünlaid ning need tuleb inimesel ka sajaprotsendiliselt ise kinni maksta. Olen teinud igal-aastal Ravimiametile kirja, et raviküünalde probleemi lahendada, kuid siiani on see olnud tulutu ettevõtmine.

Vanadel aegadel tegid apteegid ka ise raviküünlaid, kuid on sellest tänaseks ammu loobunud, sest töö on aeganõudev ning raha sisse ei too. Apteegil on ju lihtsam müüa toidulisandeid, mis nende käivet kiiresti kasvatavad. Õnneks on Lääne Tallinna Keskhaiglal koostöö kahe vastutuleliku apteegiga siiski olemas, kes meile raviküünlaid valmistavad.

Paljud patsiendid toovad endale raviküünlaid ka välismaalt, kus nende valik on tõesti suur. Paraku ei ole see lahendus kõigi jaoks, sest pärasooleprobleemid on ka väiksema sissetulekuga inimestel. Muidugi on meil haiglas olemas oma varud, millega me saame inimestel ravi alustada, kuid tihtipeale on nii, et edaspidi jääb haigele vaid hea sõna ja usk.