Euroopa teadlasi ühendava organisatsiooni Euroscience president professor Enric Banda rõhutas avamisel, et see 15 aasta eest rohujuuretasandil moodustunud ühendus on jäänud sõltumatuks poliitilistest rühmitustest ja ideoloogiast. „Meie konverentsi nimes on avatusel võtmeroll, nii nagu teaduskirjanike tegevuses,” ütles geofüüsik Banda Euroopa teaduskirjanike auhindade üleandmisel 15. juulil.

Tõepoolest, kui üldse on võimalik teha pädevat kokkuvõtet ürituse kohta, kus viie päeva jooksul toimub pidevalt kümmekond paralleelsessiooni, siis on võtmesõnaks avatus. Teaduse avatus ei tähenda liisumist nagu lahtikorgitud mulliveepudeli puhul, vaid valmidust anda teada oma ideedest ja vastu võtta uusi ideid valdkondadest, mida tavapäraselt teaduse mängumaaks ei peeta.

Teaduse avatus tähendab omamoodi rahva sekka minemist ja seepärast korraldati Dublinis foorumi ajal üle linna hulganisti loenguid, kontserte ja näitusi, kaasa arvatud avatud konverents „Teadus ja poeesia” ning avatud tasulised loengud parimatelt foorumil esinenud lektoritelt. Huvilisi oli nõnda palju, et ajakirjanikelgi tuli kohad nädalaid ette kinni panna.

Väljapaistvate nobelistide kõrval, nagu topeltspiraali avastaja James Watson, äädikakärbse immuunsüsteemi uurija Jules Hoffmann või raku immuunkaitse avastaja Peter Doherty, oli kutsutud esinejate seas värvikaid ühiskonnategelasi ja teaduse populariseerijaid.