Lääne-Tallinna keskhaigla sünnitusabi-günekoloogia residendi Karneli Meistri sõnul on bakteriaalse vaginoosi puhul tegemist tupe normaalse mikrofloora muutusega. „Tupes elavate piimhappebakterite osakaal on vähenenud anaeroobsete ehk õhku mittearmastavate mikroobide kasuks ja seetõttu muutub tupe keskkond happelisest aluseliseks,” selgitab dr Meister.

Bakteriaalne vaginoos on viljakas eas naistel kõige sagedamini esinev tupepõletik. Eriti on sellest ohustatud seksuaalselt aktiivsed naised, kuid haigus võib tekkida ka neil, kes suguelu ei elagi. „Bakteriaalne vaginoos ei levi sugulisel teel, see võib spontaanselt tekkida ja ka paraneda. Haigus esineb ainult naistel.”

Ebameeldivad sümptomid

Haiguse tekkel üheseid ja konkreetseid põhjusi pole, küll aga soodustavad haigestumist külmetused, stressiseisund, ebapiisav, aga ka ülemäärane intiim-hügieen, palju seksuaalpartnereid, naise organismi hormonaalsed muutused (nt raseduse ajal). Haigus võib esineda ka koos sugulisel teel levivate infektsioonidega.

Kui naise normaalne mikro-floora on häiritud, s.t kasulik mikrofloora on vähenenud ja patogeensed mikroorganismid võtavad võimust, ilmnevad bakteriaalse vaginoosi sümptomid. Sagedasim kaebus on rohke hallikat värvi halvalõhnaline tupevoolus, millel on spetsiifiline kalalõhn. Eriti tugevaks muutub halb lõhn menstruatsiooni ajal ja pärast vahekorda.

Karneli Meister lisab, et ligi pooltel juhtumitest kulgeb haigus aga sümptomiteta. See on ka üks põhjus, miks naistearsti vastuvõtul on vaja käia vähemalt kord aasta jooksul. Haiguse diagnoosi saab panna ainult günekoloog patsiendi kaebuste, iseloomuliku vooluse, lõhna ja tupest võetud analüüsi põhjal.

Raviks kasutatakse antibiootikume kas suukaudsete tablettide või tupekreemina.

Et haigus ei levi sugulisel teel, pole partnerit vaja tavaliselt uurida ega ravida. Küll aga võib see osutuda vajalikuks, kui põletik kipub üha korduma. „Mehe mikroflooras olevad bakterid võivad soodustada naisel bakteriaalse vaginoosi teket,” selgitab dr Meister. „Seega kui naisel esineb korduvalt bakteriaalset vaginoosi, võib naistearst määrata paarile (s.t ka mehele) korraga sama ravi. Ravi ajal vahekorras olles tuleb kindlasti kasutada kondoomi. Loomulikult on ka mehel soovitatav käia meestearsti juures kontrollis.”

Kindlasti ei tohi haigusesse suhtuda kergekäeliselt, ka siis, kui see vaevusi ei põhjustagi. Eriti hoolsalt tuleb suhtuda lapseootel naiste ravisse, sest bakteriaalse vaginoosiga suureneb risk sünnitada enneaegne või väikse sünnikaaluga laps. Samuti võib nii raseduse ajal kui ka pärast sünnitust tekkida emakapõletik.  

Kindlasti tuleb haigus aga välja ravida enne kirurgilisi protseduure.

Vaginoosi on üpris keeruline vältida

•• Dr Meistri sõnul on haigust üpris keeruline vältida, sest haiguse tekkimise põhjus pole päris täpselt teada. Soovitatav on intiimpiirkonda pesta spetsiaalsete apteegis müüdavate pesemisvahenditega, kasutada minimaalselt lõhnastatud pesukaitsmeid, tampoone, loobuda umbsest sünteetilisest pesust ja kanda puuvillast pesu.

•• Abi on ka piimhappebaktereid sisaldavatest toodetest (suukaudsed tabletid, tupekuulid ja

-tabletid vms), mis on apteegis saadaval nii retseptita kui ka retseptiga.

•• Kõik need tooted aitavad kaasa organismis normaalse mikrofloora loomisele või säilitamisele. Neid võiks kasutada ka bakteriaalse vaginoosi profülaktikaks, nt stressirohkel eluetapil, külmetuste jms korral. Kindlasti tasub mõni piimhappeid sisaldav preparaat abiks võtta siis, kui naine juba teab, millal tal põletik avalduda võib (nt vahetult pärast menstruatsiooni). „Eriti soovitav on piimhappebaktereid sisaldavaid preparaate kasutada pärast antibiootikumiravi, sest antibakteriaalne ravi hävitab ka n-ö häid mikroobe ja tagajärjeks võibki olla mikroobikoosluse häire.”

•• Piimhappebaktereid sisaldavad ka jogurt, keefir ja mitmed piimatoodete sarjad – nendegi tarvitamine aitab säilitada organismis normaalset mikrofloorat.