Üks uudist kommenteerinud spetsialist avaldas siiski kahtlust, kas alles hiljuti näitustel tutvustatud tehnika väga kiiresti Eestisse jõuab.

Aga tehnika on täiesti olemas. Tänavu Austrias Arlbergis peetud mäesuusatamise MMi külalistele oli SHveitsi firma Ascom üles seadnud hulga elektrivõrgu kaudu ühendatud infoterminale, mida soovijad said tasuta pruukida. Ja veel enne seda oli elektrivõrgu kaudu töötavat internetiühendust Saksamaal Essenis rohkem kui kahesajas majapidamises mitu kuud testitud.

20. veebruaril teatasid Saksamaa suurim elektrimüüja RWE ja Ascom, et Ascom hakkab RWE-le tarnima seadmeid "elektrineti" tarvis. Ühtlasi teatati ka uue teenuse hinnad. 1. juulist saab baaspaketi kätte 49 marga (392 krooni) eest kuus. Selle eest võib liigutada kuni 250 megabaiti andmeid kiirusega 2 Mb/s. Lisaks läheb tarvis spetsiaalset modemit, mille hind jääb vahemikku 199 kuni 349 marka (umbes 1600 kuni 2800 krooni).

Tegelikult ei olnud RWE ja Ascom esimesed, kes sarnasest projektist teatasid. 1998. aasta lõpul ühendati Stuttgarti lähedal katseliselt elektrivõrku esimesed kodused internetikasutajad. Siemensi tehnoloogiat kasutav Energie Baden-Württemberg (Enbw) aga pole siiani testifaasist kaugemale jõudnud, pealegi räägitakse seal edastuskiirusest "ainult" 1 Mb/s.

Kommertskasutusse peaks Enbw süsteem jõudma sel suvel. Paar päeva tagasi aga teatas Siemens, et on peatanud sellealased tööd, sest "pole näha suurt turgu ja seadusandlus on puudulik".

Esialgu tuleb oodata

Eestis esialgu mingit suurt hüpet oodata pole. Urmas Aiaste sõnul puuduvad hetkel konkreetseid tärminid. EE jälgib maailmas toimuvat ja pole võimatu, et mõned seadmed ka meile katsetada tuuakse. Tootjatest on EE teinud koostööd Ascomi ja Siemensiga.

Kõrgepingeliine pidi on sidet aga peetud juba aastakümneid. Nende kaudu edastati nii kõnet kui ka telesignalisatsiooni ja telejuhtimise signaale. Näiteks 110kilovoldiste liinide puhul kasutati 250kilohertsist sagedust ning signaali võimsus oli kuni 20 vatti. Kantava raadioga võis elektriliini all vabalt traate mööda peetavat telefonikõnet pealt kuulata.

Kuid Eestis olevat proovitud ka telefonikõnede edastamist 220 V võrgu kaudu. Kuuekümnendatel aastatel ehitasid Nõmme Pioneeride Maja raadioringi poisid ühe sellise süsteemi valmis ja panid selle omas majas ka tööle.

Toomas Vabamäe