Feja Räim hindab piparkooke tõelise professionaali maitsmismeelega: kunagi on ta töötanud kokki koolitavas õppekombinaadis ning teab täpselt, kuidas õige piparkook tehtud peab olema. Kuna talle meeldivad õhemad piparkoogid, saavad Leiburi paberõhukesed "lillekesed" kiitva hinnangu. Kuigi ta kiidab heaks ka Fazeri paksema maiustuse. "Siin on värv ja maitse tasakaalus, piparkook on väga krõbe, pole liiga palju rasva, on tunda hea jahu maitset."

Parim piparkook on tema arvates siiski Perepagari oma. "Kelle küpsetatud need küll on? Isegi maitsekomponendid on siin kõige täpsemalt paigas."

Feja Räime jaoks on piparkookide juures tähtis just kõrvetatud suhkru karamellimaitse. "Peab hoolikalt jälgima, et seda teiste maitseainetega ei hävita. See ongi meie piparkookide viga, et mingi maitseaine domineerib."

Feja Räim ei mäleta oma lapsepõlvest suurt piparkookide küpsetamist. "Ma elasin Läänemaal, Matsalu külje all, ning seal piparkooke väga palju ei tehtud. Olid üksikud talud, kus neid küpsetati, ning seetõttu olid piparkoogid, mis meil kodus olid, ikka külaliste toodud. Aga ma mäletan, et need olid väga maitsvad - tehtud tõeliselt kvaliteetsest jahust. Sellisest, mis kohe läikis, mida ei pidanud vee või munaga määrimagi."

Annika Laas, linnavolikogu liige

Annika Laas tahab piparkooke kõigepealt lõhna järgi proovida. Võtab igast kotist koogi välja, nuusutab ja uurib. Näksab siis järjekorras igaühest tükikese, proovib vahepeal jälle esimest ja teist, võtab siis aga jälle tükikese viimasest. "Kui kõigist killukese võtad, on pärast kohe tükiks ajaks piparkoogiisu täis."

Tema lemmik on eraettevõtja L. Spirina tehtud "pardike" - ainus glasuurpiparkook testitavate seas. "Mõned on hästi tavalised, mõnedel pole üldse maitset, aga see pardike on ikka hea. Eks see võib ka sellest olla, et siin on see glasuur peal..." naerab ta. "See meenutab kõige rohkem lapsepõlvepiparkooki."

Annika Laasi ema ei teinud taignat küll ise, kuid jõulude ajal oli see ikka olemas ja väike Annika tegi sellest igasuguseid kujukesi. "Värvilist glasuuri ikka ka. Küllap me seda mingite jubedate keemiliste toiduvärvidega värvisime..."

Ivo Nikkolo, moekunstnik

Ivo Nikkolot kui kunstnikku huvitab muidugi ka see, kuidas piparkook välja näeb. "Kindlasti see esimene (ettevõtja L. Spirina tehtud) on lõbus ja meeldib lastele. Niimoodi saaks selle panna ka jõulukuuse otsa, nagu vanasti tehti."

Söömise mõttes Ivo Nikkolo väga suur piparkookide sõber ei ole. "Ehkki kui näksima hakkad, siis liigub käsi vägisi kausi poole."

Kui Nikkolo on piparkoogid ära mekkinud, valib ta lemmikutena välja Perepagari ja Pere Leiva piparkoogid. "Neil on kõige rohkem spetsiifilist piparkoogimaitset. Kuigi number viis on pisut kõva. Aga minu arvates peabki piparkook kõvem olema - mitte niisugune nagu tavaline küpsis, mis suus ära sulab."

Praegu ilmuvad piparkoogid Ivo Nikkolo koju just nagu iseenesest. "Aga lapsepõlves tegime küll ise. Olid sellised plekist vormid... ristid ja lillornamendid."

Aadu Luukas, Pakterminali nõukogu esimees

Aadu Luukas "maitseb" piparkooke esmalt ninaga ja seab need lõhna järgi pingeritta. Seejärel maitseb igaühest killukese ja sätib piparkoogikotid jälle uude pingeritta. Piparkookide mekkimine möödub peamiselt vaikuses. "Ma pole ju ka mingi professionaal, raske hinnata," ütleb ta tagasihoidlikult.

Lõpuks valib ta testitavate hulgast parimaks number

seitsme - Leiburi imeõhukese piparkoogi. "Pehme, meeldiva maitsega, õhuline," hindab Luukas lühidalt.

Tema lapsepõlves piparkooke ei küpsetatud. "Olid rasked ajad ja polnud seda luksust, et teha piparkooke. Mäletan ainult selliseid hakklihamasinast välja pressitud präänikuid, aga need ei saanud piparkookidele muidugi ligilähedalegi."

Ruth Martin, endine teede- ja sideministeeriumi kantsler

Ruth Martin sätib piparkoogid kõigepealt õiges järjekorras kandikule.

Ühe soome piparkoogi eesti sugulaste seas tunneb ta eksimatult ära. "Tal on kohe natuke soolakas, pisut teistsugune maitse. See on hea küll ja sulab suus ka, aga natuke nagu sooda maitset oleks tunda," märgib Martin Fazerit mekkides.

Tema lemmikuks on siiski Pere Leiva pirnikujuline piparkook. "See pole liiga kõva ega liiga pehme ja tal on just selline õige piparkoogimaitse. Kuigi midagi on ikka puudu." Tema lisaks neile kõigile pisut nelki ja ingverit.

Ruth Martini peres on piparkoogid ikka au sees olnud. "Ma mäletan oma lapsepõlvest, et tohtisin alati laua peal mätserdada, kui midagi tehti - alates leivast kuni piparkookideni. Mu onu Eduard oli kondiitriks õppinud ja küpsetas jõulude ajal tohutu suure pesukorvitäie piparkooke. Ka mu ema õppis kokaks ja tegi alati mulle terve laari piparkooke - ka juba hiljem, ülikooliajal, ja isegi siis, kui abiellusin. Siiamaani on nii, et memm teeb piparkoogid. Ta mõtleb kõigi peale, kellele ta teeb - kirjutab sinna peale, kujundab vahvalt."

Inessa Josing, kunstnik

Ka Inessa Josing hindab maiustuse juures selle väljanägemist. Seetõttu saavad L. Spirina valmistatud glasuurpiparkoogid kohe kõrge hinnangu. Glasuur on Inessa arvates piparkoogi puhul eriti oluline. "Lapsena sai ikka seda pärast mollist limpsida, rääkimata sellest, et selle abil sai oma kunstnikuambitsioonid piparkoogi peale välja elada."

Maitselt hindab Inessa parimaks siiski Fazeri jõulumaiustuse. "Selline crunchy. Väga nämma." Kiita saab Inessalt esmakordselt kõigi testimiste jooksul ka Kohtla-Järvel AS Järle valmistatud laste piparkook. "See, et on piltidega, on juba omaette elamus. Kas see on kala või kana? Maitselt on suts jahune. Aga kala pilt kompenseerib selle!" Pere Leiva pirnikujulisel piparkoogil on Inessa sõnul ilus värv, mille kohta ta ütleb "hobusepruun".

Inessa ise piparkooke ei küpseta. "Meil on nii kehv stagna algusaegade gaasiahi, pärast tuleks mitu tundi tuba tuulutada." Tükkis vahvam on Inessa arvates piparkoogitainast toorelt süüa või sellest hoopis vahvleid küpsetada.

Ekspressi testipiparkoogid:

Ettevõtja L. Spirina Piparkook

Fazer

Perinteisiä Piparkakkuja

OÜ Perepagar Piparkook

AS Järle

Laste piparkook

AS Pere Leib Piparkook

AS Staub

Veski piparkook Pisike

AS Leibur

Piparkoogid