Kross kirjutab, et Vene valitseva partei noorteorganisatsioon Noor Venemaa reageeris Eesti plaanile võrdsustada sirp ja vasar haakristiga sama moodi, nagu läänestunud muhameedlikud märtriks tahtjad Muhamedi karikatuuridele Kopenhaagenis ja Londonis.

“Muhamed on püha ja tema karikeerimine on pühaduseteotus. Sellele reageeritakse teotajate sümbolite rüvetamisega ehk põletades Taani, aga ka Briti ja USA lippe. Sirbi ja vasara võrdsustamine totalitarismi sümboliga on pühaduseteotus ja sellel reageeritakse teotajate sümbolite rüvetamisega ehk põletades Eesti lippe.”

Kui sirp ja vasar on Venemaal sama pühad kui Muhamed Marokos, siis tuleb Eesti lipu põletajatesse suhtuda Krossi hinnangul samamoodi, nagu suhtuti Taani lipu põletajatesse.

“Probleem ei ole põletatud lippudes. Eesti on siin astunud lihtsalt põletamist väärt rahvuslike sümbolitega riikide ritta. Probleem on pühadustes, mida lipupõletajad enese arvates kaitsesid. Pühadusi aga ükskõik kui diplomaatiliste nootidega vähem pühaks ei muuda.”

Lähemalt loe homsest Eesti Päevalehest