Võistlustel nimega World Cyber Games mängiti arvutimängu Counter Strike. Aga mis ikkagi on e-sport?

“Sama hästi võiks küsida tavalise sportlase käest, mis on sport,” ütleb sellise küsimuse peale viieliikmelise sYncki liige Rodi, kodanikunimega Roberto Kivi. Nimelt tuntakse e-spordi maailmas mängijaid nende varjunimede järgi, need nimed, mis passis kirjas, on rohkem maksuameti jaoks.

Eesti e-spordi edendaja ja sYncki mänedÏer Artjom “Jika” Mets sõnab, et e-sport on spordiala, mida mängitakse arvutis. Põhimõtteliselt on tegu professionaalse arvutimängurlusega, kuid Mets nendib, et Eestis sellega ära ei ela. Maailmas seevastu on asjalood teisiti.

“Näiteks Korea e-spordi eelarve on Eesti riigieelarvest kaks korda suurem ja seal mängib üle kümne miljoni inimese,” lausub Mets ja võrdleb Korea rahvusspordiks tituleeritud Starcrafti-nimelise mängu võistlusi Õllesummeriga, kus arvuti taha koguneb klõbistama 50 000 inimest. “Nad on seal täitsa ära pööranud,” ütleb Mets.

Pea peab olema, mingi talent ka

E-spordis liiguvad suured summad ning tiimidesse mängijate ost-müük on kujunemas täitsa tõsiselt võetavaks äriks.

2007. aasta on esimene, kui e-sport on pealtvaatajate hulga poolest maailma populaarseimate spordialade esikümnes.

Tugitooli-e-sport käib peaaegu samamoodi nagu tavaline tugitoolisportki, ainult et teleriekraani asemel on arvutiekraan. Lisaks korraldatakse võrgupidusid. “Kohapeal on 500 inimest ja kõik vaatavad korraga suurelt ekraanilt,” kirjeldab Mets rahvusraamatukogus toimunud võrgupidu, kus näidati WCG eelvooru, ja lisab, et üritus sai kiita, sest vaadata oli olnud hea.

Nagu iga muu spordigi puhul, nõuab ka e-sport trenni tegemist. Roberto “Rodi” Kivi räägib: “Vanasti sai trenni tehtud umbes neli korda nädalas viie tunni kaupa, mõnikord võib-olla rohkem,” kuid nendib, et enam eriti ei viitsi, sest on Counter Strike’i mänginud juba seitse-kaheksa aastat ning lagi on mõnes mõttes käes.

“Võistlustel käime nüüd vanast rasvast, sest kui üks mäng on selge, siis on see nagu jalgrattasõit – ei lähe meelest ära, tegeleme nüüd rohkem e-spordi edendamisega,” selgitab ta ja lisab: “Meid on tituleeritud maailma parimaks mittetreenivaks võistkonnaks.”

Samas hoiatavad Mets ja Kivi, et rahvusvaheliselt võistlevaks e-sportlaseks saamiseks on vaja siiski teatud eeldusi. “Pea peab olemas olema,  niisama ei tule midagi,” ütleb Mets ja räägib, et harjutamisel on küll oluline osa, aga mängu juures on määrav tunnetus – nooti peab tajuma, nagu mängijate seas on kombeks öelda.

Kivi lisab: “Mingi talent peab olema, selleta ei saa – häid mängijaid on palju, aga kui võistkonnaga keemiat ei ole ja inimesed omavahel kokku ei sobi, siis ikka mängida ei saa.” Metsa sõnul on Counter Strike’i puhul tavaliselt just tiimi viies liige see, kes kipub üsna tihti alt hüppama ja vahetuma.

Kuigi reainimesest ei pruugi arvutimänguproffi saada, pole mängijad ka mingid imeloomad. “Küsitakse, et kas te olete mingid friigid ja nohikud,” ei ole Mets rahul arvutisõbra stereotüübiga. “Arvatakse, et sa oled mingi rasvaste pikkade juustega vend,” lisab triibulises triiksärgis lühikese soenguga Kivi. “Aga fakt on see, et WCG-l polnud ühtegi pikkade juustega Counter Strike’i mängijat, täiesti normaalsed inimesed olid!” lõpetab Mets.

World Cyber Games (WCG)

3.–7. oktoobrini

USA-s Seattle’is

•• Seda peetakse e-spordi olümpiamängude ekvivalendiks.

•• Võistlusest võttis osa üle 700 mängija 74 riigist.

•• Kokku võisteldi 12 mängus.

•• Eesti võistkond sYnck mängis Counter Strike’i ja jäi jagama 9.–16. kohta.

•• Eesti võistkonda kuulusid Vladimir “Plaza” Îiljajev, Martin “Punisher” Hein, Rainer “Dodz” Trossek, Jaan “Lorenzo” Lorens ja Roberto “Rodi” Kivi.

•• PC-mänge oli kaheksa: WarCraft III : The Frozen Throne, StarCraft : Brood, War, Half-Life : Counter-Strike, FIFA Soccer 2007, Need for Speed Carbon, Need for Speed Carbon, Command & Conquer 3 Tiberium Wars, Age of Empires III : The WarChiefs, Carom3D.

•• Lisaks oli neli konsoolimängu: Gears of War, Dead or Alive 4, Project Gotham Racing 3, Tony Hawk’s Project 8.

•• WCG ametliku kodulehe aadress on www.worldcybergames.com .