“Grillimine ja barbeque on kaks ise asja,” selgitab võistkonna tuntuim esindaja, telekokk Jazz, kodanikunimega Rainer Härm.

“Grillitakse otsese kuumaga, mis saadakse sütest või laavakividest, barbeque´ juures asub kuumakamber eraldi ning liha küpseb kaudses kuumuses ja suitsus. Temperatuur on madalam ja liha küpsemisaeg pikem.”

Võistlusmäärustiku järgi võetakse mõõtu viie roa valmistamises: searibi, sealiha, veiseliha, linnuliha (kana) ja magustoit. Iga roa esitluse vahele on antud aega 45 minutit. Jazzi sõnul tuleb liha ettevalmistustööga pihta hakata juba varahommikul kella kuue ajal, siis küpsevad need keskpäevaks just selliseks, mis suu vett jooksma panevad.

Eesti tiimil ribiküpsetamine enim käpas

“Oleme juba üle kolme kuu harjutamas käinud,” räägib Jazz. “Põhiskeem on paika pandud, kuid lõpptulemus sõltub ka ilmast, õhutemperatuurist ja lihatükist endast. Ega teistmoodi trenni teha saa kui pastakas ja märkmik käes. Iga samm ja kellaaeg tuleb üles märkida, sest kui lõpptulemus on eriti maitsev, on baas, millelt edasi töötama hakata, paberil olemas.”

Harjutamise peale on kolme kuu jooksul kulunud umbes 200 kilo Rakvere lihakombinaadi tooteid, kombinaat on ka kogu ettevõtte ja võistlusele sõidu peasponsor.

Jazz möönab, et kuigi üks või teine maitse võib väga keele järele olla, ei saa alati ennast usaldada. Nii pakkusid mehed alati harjutamisel küpsetatud lihapalasid ka prooviþüriile ja sõeluti välja just parimad retseptid.

Millise liha küpsetamise juures võistkond ennast kõige kindlamalt tunneb? Jazz jääb hetkeks mõttesse: “Ribi on meil küll selline, et on alati õnnestunud ja hästi välja tulnud, see on nagu kõige kindlam. Lõpptulemus on mahlane, meeldiva maitsebuketi ja aroomiga, nii et mingit kastet ei sünni juurde pakkudagi. Ka veiseliha on kindel - seda on raske kihva keerata.”

Magustoiduks sealihakringel ðokolaadiga?

Rahvusvahelisse þüriisse kuulub ka omaette sõukohtunik, kes hindab toidupalade esitlust.

“Esitlus sündis tiimitööna, üks genereeris ühe, teine teise mõtte. Ühe liharoa esitlus on “Tulemöll”. Esitlusel kõnnime tulistel sütel ja purskame suust tuld,” kirjeldab Jazz.

Päris omapärane võistluskategooria on magustoit.

“Algselt polnud juhendis kirjas, mis see olema peab. Mõtlesime siis teha sealiha-pidukringli ja selle ðokolaadiga katta. Ka esitlus oli välja mõeldud. Siis selgus jälle reeglitest, et ainus asi, mida magustoit sisaldada ei tohi, on liha - kõik tuli ümber mängida.

Nüüd pakume kihilist puuvilja-juustukooki, kus on ehe Eesti suitsujuust sees,” räägib Jazz.


Eesti barbeque-meeskond

Eesti võistkonna põhituumiku moodustavad eelmise aasta Grillfesti võitjad, peale nende grillispetsid Tiit Treve ja Jaan Habicht.

Roland Õunapuu

Tarvo Karu

Vambola Moores

Rainer Härm

Tiit Treve

Jaan Habicht


Jazzi suveretsept: Ðokolaadiga kaunistatud sealihakringel

Omapärase magusroa algretsept pärineb Jaan Habichtilt, võistkonnakaaslased on seda mugandanud.

SL Õhtuleht toob ära selle lihtsustatud variandi:

Vaja läheb seafileed, rosinaid ja tumedat ðokolaadi.

Seafilee puhastada ning lõigata pikuti pooleks, siis marineerida (võib kasutada ka tavalisi müügil olevaid grillisegusid) ja puistata sekka rosinaid. Kätega lihatükki marinaadis mudida, see seob aineid paremini.

Seejärel lõigatud ribad palmikuks keerata ja fooliumisse pakituna grillima panna.

Küpsetada madalal temperatuuril.

Enne lõplikku valmimist sulatada ðokolaad ning valada lihale peale. Seejärel lasta roal taheneda ning lõpuks süüa suure isuga.

Valdo Jahilo