Valitsus ei ole vastu, kui komisjoni esimeheks ei saa Eesti esindaja, ütles valitsuse pressiesindaja Baltic News Service-i teatel. Ta lisas, et valitsusele on komisjoni juhina kõige vastuvõetavam Kari Lehtola Soomest.

Estonia hukku uuriva rahvusvahelise komisjoni esimees Andi Meister lahkus oma kohalt juulis. Endine teede- ja sideminister Meister põhjendas oma lahkumist väsimuse ja komisjonis usaldamatuse tekkimisega.

Meister süüdistas Rootsit osade vrakis tehtud veealuste videovõtete varjamises, kuid rootslased eitasid seda. "Komisjonini jõudnud videosalvestustes pole jälgegi laeva kaptenisillal ega teistes ruumides olevatest surnukehadest," väitis Meister tollal. "Arvatavasti on videolintidest need osad välja lõigatud."

Meistri asemel uueks komisjoniliikmeks nimetatud veeteede ameti välissuhete osakonna juhataja Heino Jaakula ütles, et loodab järgmisel rahvusvahelise uurimiskomisjoni istungil selgust saada, kas Estonia vraki kaptenisillast on veel mingeid videolinte või mitte. "Videolindil, mida mina nägin, tõepoolest surnukehi polnud," meenutas ta. "Samas mainiti surnukehi käsklustes, mida tuukrilaeva pardalt tuukritele anti."

Surnukehade olemasolu videolindil on varem kinnitanud veeteede ameti laevakontrolli osakonna juhataja Aarne Valgma, kes viibis 1994. aasta detsembri alguses Estonia vraki uuringute juures.

Samas ei osanud Valgma öelda, kas laeva kaptenisillal oli meeskonnaliikmete surnukehi või mitte. "Tuukrid tegid kaptenisillast videosalvestusi öösel, kui ma magasin," selgitas ta.

Eile pidas istungi ka Estonia huku Eesti-poolne uurimiskomisjon, kes muu hulgas arutas ka Rootsi ekspertide analüüsi laeva meeskonna tegevuse kohta.

Heino Jaakula sõnutsi analüüsisid rootslased meeskonna tegevust neutraalselt, andmata mingeid hinnanguid. "Kuna kõik Estonia hukkumise ajal kaptenisillal viibinud on surnud, siis polnud meeskonna tegevust kerge uurida," lausus Jaakula. "Seetõttu me vaid arvame, et kaptenisillal olnud said teada, mis Estoniaga juhtub."

Estonia hukku uuriv rahvusvaheline komisjon koguneb oma järgmisele istungile septembri viimasel nädal Stockholmis.

AIN PARMAS