Tänavu on Eesti kooliõpilaste võistkonnad osalenud edukalt rahvusvahelistel füüsika, keemia, matemaatika ja informaatika olümpiaadidel. “Olümpiaadiülesannete lahendamist saab võrrelda ristsõnade lahendamisega,” ütleb Küberneetika Instituudi teadlane, füüsik Jaan Kalda. “Lahendad, leiad mõne huvitava lahendi ning saad sellest naudingut.” Kalda on alates 1994. aastast juhendanud Eesti õpilaste ettevalmistust füüsikaolümpiaadideks. Vormi viimine toimub nelja nädalapikkuse sessiooni käigus, kuhu osavõtjad Eesti olümpiaadi tulemuste põhjal kutsutakse. Tippude arv on ligikaudu kolm-neli, võistelda võib ka mitmel alal. Nii võitis sel aastal Tartu Miina Härma Gümnaasiumi õpilane Meelis Kull medali nii matemaatikas kui ka informaatikas, Tallinna Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilane Jaak Sarv lisas füüsikamedalile informaatika oma.

Venemaale ja Hiinale pole lootust vastu saada. Samas on näha, et eesti ja vene õppekeelega koolides on eri ainete õpetamise tase erinev. “Arvan, et vene koolide reaalainete õpetus on keskmiselt märksa parem kui Eesti koolides,” arvab Kalda. Eriti hakkab see silma keemias, kus meie võistkonna neljast liikmest oli kaks Narva Pähklimäe gümnaasiumist. Kalda peab põhjuseks traditsioone ning seda, et iseseisvumisega toimus eesti koolides pööre humanitaariale.

Tänavu toimus füüsikaolümpiaad Islandil, kuhu sõitis viis meie võistlejat kahe juhendaja, Jaan Kalda ja Tartu ülikooli professori Jaak Kikase saatel. Kolm teooriaülesannet istusid meie poistele paremini kui eksperiment. Kalda sõnul oleks nii Jaak Sarv kui ka Alar Mitt teadmiste poolest kõik ülesanded lahendanud, ainult kiirusest jäi vajaka. Kõige kiiremad olid hiinlased.

Kõigi aegade parim olümpiaaditulemus saadi möödunud aastal, mil Oleg Mürk võitis informaatika alal absoluutselt kolmanda koha.

Kalda peab mõistetamatuks Eestis levinud tava mitte vabastada koondise liikmeid vastava ala kooli- ja riigieksamitest. “See võtab andekaimatelt asjatult energiat, on isegi juhtunud, et mõni ei saa tulla ettevalmistuslaagrisse, sest peab tegema sama ala koolieksamit,” imestab Jaan Kalda. Eesti matemaatikavõistkonna esindaja Jan Willemsoni arvates näitab fakt, et uues eksamimääruses on olümpiaadid täiesti maha vaikitud, kuidas riik laseb käest võimalused eriliselt andekate õpilaste suunamiseks oma trump-erialale.