Eestlaste tehtud fotod ei satu üheksa miljonilise trükiarvuga tippajakirja National Geographicu lehekülgedele mitte eriti tihti. Viimati oli selleks kaks aastat tagasi loodusfotograaf Remo Savisaare Marokos tehtud foto puu otsa roninud kitsedest, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudisteportaal Novaator.

TTÜ geenitehnoloogia instituudi vanemteadur Paves tegi selle pildi konfokaalse skaneeriva lasermikroskoobiga ning palub kasutada just sõna “pilt”, sest foto jätaks mulje justkui oleks ülesvõte tehtud fotoaparaadi abiga. Kahe aasta eest pälvis sama pilt esikoha mikroskoobi abil tehtud piltide konkursil Nikon Small World.

Kuidas ta National Geographicu huviorbiiti sattus, seda Paves täpselt ei tea. Ajakiri pöördus tema poole, paludes luba foto avaldamiseks. “Võib olla on miski seos Nikon Small Worldiga, aga see ei pruugi olla otsene. Nikoni pressiosakond pingutab kõvasti, et konkursifotod oleks ajakirjanduse esikülgedel,” ütles ta.

Müürlook on esimene taim, mille geenijärjestus kirjeldati juba 2000. aastal. See on taimebioloogide populaarseim uurimisobjekt.

Paves on uurinud kana embrüo arengut. Müürlooga pilt on tehtud uurimistöö kõrvaltulemina. Uurimisobjektiks olid taimerakkude organelle liigutavad mootorvalgud. Paves ise on öelnud selle pildi sünniloo kohta, et tolmukad oli hea pildistada, sest need ei liigu eriti kiiresti.

“Sellised pildid ei aita uurimistöödes mitte üks raas edasi, eriti see pilt, mis kujutab ohtralt fikseerimise, värvimise ja muid artefakte ega sarnane just väga müürlooga tolmukapeaga,” ütles ta.

National Geographicu veebiväljaandes on tema pilte ilmunud varemgi, 2009. aasta parimate teadusfotode konkursil International Science and Engineering Visualization Challenge koos Birger Ilauga tehtud pilt müürloogast jõudis äramärgitute sekka.

2007. aastal võitis Paves Eesti teadusfoto konkursi pildiga “Generatsioonid”, mis kujutas paljudes teadusvaldkondades mudelorganismina kasutatavat ümarussi Caenorhabditis elegans.