Sajanda sünnipäeva künnisel tunnistab Agate, et võib-olla oleks temalgi olnud teatri kõrval pere, kui saatus oleks tema kõrvale jätnud “selle õige” mehe. Paraku viis elutee Agate esimese armastuse, tollase Võru prefekti välismaale ja teisi mehi Agate südamesse enam ei mahtunud. Kuigi Agate pole aastakümneid oma esimesest armastusest midagi kuulnud, heldib ta pilk noorus-aja romaani meenutades.

“Oh, miks nad kõik seda mu käest pärivad. See mälestus on minu isiklik. Ja see kuulub ainult mulle, mitte ilmale jagamiseks,” ütleb Agate.

Kõrged trepid alistab mängeldes

Veel 92aastaselt töötas Agate Hiielo Endla teatri valvelauas ja jooksis nobedasti mööda treppe kolleege telefonile kutsuma. Seetõttu pole ka Pärnu Tammsaare tänava vanurite hooldekodu 20 järsku trepiastet, millest teise korruse toakeses elaval Agatel tuleb iga päev mitu korda üles-alla käia, talle probleemiks. Agate sammub järsust trepist alla nagu noor tüdruk ja fotograafil on lausa tegu, et trepist alla tulevat 100aastast prouat pildile püüda.

Agate hea vormi saladus on lihtne - tuleb palju liikuda ja tervislikult elada. Iga päev käib vanaproua toanaabriga Pärnu rannas jalutamas. Kangemat kraami pole Agate suu sisse võtnud ka isegi mitte oma sünnipäevadel. “Ega ma oma 100. sünnipäeval torti ka ei söö, see pole mu tervisele hea. Pigem võtan küpsist,” arvab Agate.

“Hello, Dolly” välgutab seelikusabas Agate pitsi

Pidulikuks päevaks on Agatel varutud kaks kena kostüümi. Üks purpurpunane villane ja teine must soliidne, mida ehib peen tikitud valge krae. Kostüümi all kannab Agate imekaunite tikanditega kaunistatud valget pluusi. “Need pitsid ja tikandid on kõik mu enda kätetöö. Kogu elu olen käsitööd teinud,” ütleb vanadaam, kes pika elu jooksul on heegeldanud tuhandeid meetreid pitse.

Nüüd, mil kehv silmanägemine ei luba Agatel enam näputööd teha, näeb ta end heegeldamas unes. “Hommikul tõusen ja otsin, kus on pooleliolev heegeltöö ja heegelnõel,” tunnistab Agate.

Agate pitsid on sõprade-tuttavate seas väga hinnas. Kaunimad neist ongi läinud kingitusteks. Praegu võib tema näputööd, 150 meetrit valget pitsi, näha “Hello, Dolly” lavastuses näitlejate seelikute allääri kaunistamas.

Agate elus on olnud halvemaid ja paremaid aegu, aga ühte vanaproua teab - raha pole see, mis õnne toob. “Praegu tahavad kõik valitsusse kõrgete kohtade peale, et oma kaukaid täita. Ise käituvad nagu uulitsapoisid - no näiteks see Laar, tulistab vastu Savisaare pilti!” ei hoia vanaproua pahameelt tagasi.

Agate pole toriseja tüüp, pigem surub suu mitu korda kõvasti kinni, enne kui hakkab teistele halvasti ütlema. Vanaproua toonitab, et hoopis kannatlik meel on õnne alus.

“Ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse,” ütleb Agate välja elutarkuse, mis on tal aidanud ilma suuremate probleemideta elust läbi tulla.

Ainult mõnikord tunneb ta, et nüüd tahaks küll suu puhtaks rääkida. “Noh, just siis kui toanaaber käsib mul voodikatte nii triiksirgelt sättida nagu Viiburi sõjakoolis. Mul on voodikate täiesti sirge, aga tema muudkui, et kohenda ikka sealt veel üle,” muheleb Agate.

Sada aastat on möödunud lennusõiduta

Agate pole inimene, kes armastaks teha pööraseid tempe. Aga kui sajandat sünnipäeva tähistaks millegi erilisega, mida varem pole kogetud? Agate jääb mõttesse. “Ma pole kunagi lennukiga sõitnud. Aga ega ma ei taha ka. Mis see lubjakas ikka lendab,” ütleb Agate, kes ise tavatseb end lubjakaks kutsuda.

“No, mina küll lendaks, kui ainult saaks,” torkab Agatest 17 aastat noorem toanaaber jutu vahele.


Agate Hiielo rollid “Endlas”:

1949: “Kretskini pulm” - Anna Astonovna Atujeva

1959: “Vassa Þeleznova”, Anna Onosenko

1952: “Balsaminovi abiellumine” - Balsaminova, lesknaine

1952: “Siidvaip” - Hamrobibi

1953: “Helepunane lilleke” - vana lapsehoidja

1953: “Kosjaviinad” - Mall

1953: “Vähid” - Laohoidja

1954: “Punga-Mart ja Uba-Kaarel” - Reet

1955: “Vanake” - Zahharovna

1955: “Varrud” - Kai

1955: “Kõrboja peremees” - Madli

1956: “Juuraku Hulda” - Miina

1956: “Sussamo supleb” - Minna

1956: “Inimesed ajujääl” - Barea

1957: “Soomusrong 14-69” - Naispartisan

1957: “Elu ja armastus” - Anne, Irma tädi

1958: “Kullaketrajad”

1958: “Miks tähed naeratasid?” - Zinaida

1958: “Tuulte pöörises” - Vana Naine

1959: “Ali Baba” - Kalista

1959: “Armastus ja sõprus” - Beatrice

1960: “Võitlusteel” - Vanaeit

1960: “Justiina” - Mari

1960: “Kaval-Ants ja Vanapagan” - Vanamoor

1961: “Libahunt” - Vana Naine

1962: “Valgete ööde pidu” - õhupallide müüja

1965: “Äike” - Feklusa

1965: “Platon Kretset” - Kristina Arhipovna

1966: “Tuhkatriinu” - Võõrasema

1966: “Kalevipoeg” - Oskari ema

1966: “Naismiljonär” - Joe naine

1967: “Kiiduavaldused”

1974: “Oli kord armastus” - Rahvakohtu sekretär

1983: “Lood Viini metsadest” - Helene

Ragne Jõerand