Staarid. Uuno raadio veebisaidis (http://www. uuno.ee/) on nüüd lahti säärane tore koht nagu Stargate, mis pajatab popstaaride töödest-tegemistest. Tegemist on lahedalt kujundet viidakoguga, kus kirjas staaride kodukate, laulusõnade, MP3-formaadis muusika, videote ja tuuriaegade lingid. Viidakogule on lisatud kommentaarikeskus, kuhu saate iga estraaditähe kohta oma kommentaare talletada.

Sport. Sportnet (http://www. sportnet.ee/) toob surfajani värskeimad spordiuudised: kes võitis kuskil millalgi mingi võistluse ja nii edasi. Lahe on see, et uudiseid saab vaadata saabumise järjekorras või hoopis spordialade või võistluste toimumisaegade kaupa. Väljas on ka viktoriin, käib nädala sportlase hääletamine, saab vaadata spordiülekannete telekava ning uurida kümne aasta eest aset leidnud spordisündmusi.

Führer. Veebikülg, mille aadress http://www. zone.ee/fuhrer/, räägib ajalooliste (kurikuulsate) suurkujude hulka kuuluvast Adlof Hitlerist, kes oli teatavasti omal ajal natsi-Saksamaa eesotsas. Esialgu on veebikülgede sisu nigel ning pääle suurepäraselt kujundet avakülje sääl suurt midagi polegi. Ainult külalisteraamat. Võiks ikka eluloo, pildid ja igasugust muud materjali ka üles panna. Mitte sellepärast, et käputäis natse saaksid seda kaifida, vaid seepärast, et ajalugu tuleb tunda.

Ajaleht. Need, kes rakastavat matkustaa Mustamäen torille ja juua rohkelt vodkat Tallinnaan katuilla, peaksid enne Viroon siirdumist tutkima aadressi http://

www.balticguide.ee/. Sääl on soomlastele mõeldud ajaleht The Baltic Guide, mis ei paku kohalikule maarahvale ei yhtään mitään.

Autokuulutused. Kui sul on kavas oma jõuvanker välja vahetada uuema vastu, siis tasub läbi astuda veebisaidist, mis nimetab end Kuulutus.com-ks (http://kuulutus.future.ee/). Esialgu on kuulutuste hulk napp, kuid tuleviku tarbeks on autorid meisterdanud päris hää rubriikide jaotuse. Muu hulgast leiad rubriigid sõiduautode, veo- ja pakiautode, busside, eriotstarbelised masinate, lömmis autode, remondi, varuosade ning juhikursustega äri tegemiseks.

Ralli. Autoralli lehekülg (http://

www.zone.ee/rally/) on väga hää näide sellest, kui on suur tahtmine veebikülge meisterdada, kuid oskustest jääb kasinaks. Leheküljed on ka alles valmimisjärgus, võib-olla tuleneb kasin kujundus hoopis sellest. Aga sisu on rallikülgedel hää: rallide tulemused, meeskondade ülevaade, punktitabel ning loomulikult hulk pilte.

Tarkvara. Stuff Zone (http://

www.hot.ee/

stuffzone/) pakub arvutisse tõmbamiseks kümneid, kui mitte sadu programme. Soundiproged, mõned graafikapaketid, internetilullad, mängude demod, MP3 mahamängijad, MP3-formaadis pilli- ja laululood, WinAmpi skinnid, skriinseiverid, Windowsi taustapildid. Valik on tõesti lahe ning seda täiendab oluliselt lihtne, arusaadav ja ilus veebikülgede kujundus.

Mõmmid. Karutareke (http://

www.vnl. ee/teddy/) kuulub hoolimata pisipuudustest nüüd Urgenti lemmikute hulka. Sest Urgentile meeldivad mõmmid. Mängumõmmid. Kaisumõmmid. Igasugused mõmmid. Karutareke ongi koht neile, kellele on kõiksugu mõmmid armsad. Tarekeses on väljas neli pildigaleriid: karuperede, karupaarikeste, karuportreede ja moodsalt riietet mõmmide omad. Indekspildid on küll väga pisikesed, aga sellest hoolimata naelutab Karutareke Tõelise Mõmmisõbra arvuti ette vähemalt pooleks tunniks kui mitte kauemaks. Kahju, et Karutarekese ehitaja oma meiliaadressi veebiküljel ei avalikusta, sest Urgent oleks talle hää meelega sooja ja südamliku tänukirja saatnud.

Helilooja. Kultuuriministeeriumi serveris on üleval helilooja Rudolf Tobiase loomingule pühendet veebiküljed (http://

www.kul.ee/

emic/tobias/). Tegemist on hää näitega sellest, kuidas veebikülge ei tohiks teha. Kuigi kujundus on paigas, on infovalik enam kui napp. Ainsa infona kannatab mingil määral kriitikat helilooja eluloo kirjeldus. Väljas on paljulubav menüüjaotus "Noodid", kuid selle alt ei saa mitte noote vaadata ja oma arvutisse tõmmata, vaid näeb ainult välja antud nootide nimestikku. Menüüjaotuse "Plaadid" all on CD-plaatide pildid, kuid muusikat ei saa MP3-formaadis kuulata. Urgenti arvates on üldse Eestis klassikalist muusikat MP3-dena liiga vähe saada. Aga see selleks. "Kirjanduse" alajaotuse alt leiad raamatute ja artiklite loetelu, kuid tekste endid küll mitte. Urgent saab aru, et veebikülje autorid tahavad nootide, plaatide ja raamatute eest krooni ja senti saada, kuid artiklid võiks ju ikka lugemiseks välja panna.

Näitlejad. Eesti Näitlejate Liit avas oma veebiküljed (http:// www.hot.ee/enliit/), mis on teine puuduliku info näide. Seekord on küll asi ilmselt selles, et veebiküljed on alles arendusjärgus. Urgent tegi tolle järelduse, vaadates liikmesnäitlejate galeriid, kus osal inimestel on näopildid üleval, kuid teiste puhul haigutab pildi kohal valge ruut. Lisainfot on ka vähe. Võiks olla ju nii, et vajutad galeriis näitleja näoruudule ja siis saad teada, kus ta mänginud on, mida oluliseks peab ja kõike muud huvitavat. Veebiküljed ise on ilusti FlashPlayeriga vaatamiseks igati maitsekalt valmis meisterdet, kuigi kohati on animatsioon aeglasevõitu.

Phil Collins. On üks laulja, Phil Collins nimeks. Kunagi oli üks hää bänd, kus too Collins laulis. Bändil oli nimeks Genesis. Kellele Genesis ja Phil Collins pakuvad pinget, neil tasuks läbi astuda aadressilt http:// www.hot.ee/dawis/PhilCollins/. Sääl on Dawesi meisterdet igati korralik fännisait, kust leiad Collinsi eluloo, intervjuud, tema sooloalbumite sõnad, pildid ning MP3-formaadis muusikat. Väljas on ka piisav ports infot Genesise kohta. Igati hästi õmmeldud fänniküljed, arvab Urgent.

Metallica. Aadressilt http://www.geocities.com/SunsetStrip/Beat/9180/ leiad esialgu nelja Metallica pilliloo kitarritabulatuurid, mille abil saad bändi lugusid õppida ilma, et tarvitseks kassetti makil ribadeks kerida.

Küberturg. Teie otsingud on lõppenud. Te leidsite kõige usaldusväärsema kaubamaja terves maailmas!!! Vibraator "The Ultimate Sexmachine 2000" maksab 25 krooni ning CD, kus on kogu internet pääl, 150 krooni. Palju lahedat kaupa tuntud firmadelt, nagu näiteks Neki, Sonny ja Adibass. Vaadake aadressi http://www.zone.ee/kadakaturg/ ning tuju on järgmised 15 minutit oi, kui hää.

Orhideed. Orhideekaitse klubi ajakiri Ööviiul (http://www.digimap.ee/ooviiul/) kirjutab Eestis kasvavatest orhideedest.

Sidekaubamaja. Aadressil http://www.side.ee/ asub Sideteeninduskeskuse e-kauplus, mis pakub mobiil- ja lauatelefone ning muid sidetooteid. Tegemist on üsna hää näitega sellest, milline e-pood ei tohiks olla, sest kaup on sama kallis kui päris poes ja veebisaidi avalehe navigeeritavus leebelt öeldes kesine. Kesist poekülge üritavad tasa teha viidakogu ning imelühike kasutatud telefoni ostmise õpetus, kuid needki on Harju keskmisel tasemel.

Armastuse pesa. Urgent avastas oma eksirännakuil, et Amarellius Hotell & Club on avanud koduka (http:// fr.ee/amarellius/). Millegipärast jääb Urgenti hinge kripeldama tunne, et tegu pole mitte lihtsalt hotell-klubiga, vaid teatavat tüüpi majutusasutusega, kus pakutakse pääle ööbimisvõimaluse ka teatavat tüüpi teenuseid, mis lähevad eriti korda teatavast soost inimestele, kui neil on teatav hulk raha üle. Kui asjalood on nii, nagu Urgent vihjab, siis on tegemist Eesti esimese lõbusa maja reklaamsaidiga internetis. Vähemalt viitavad sellele mitmed kodukalt leitud väljendid nagu "oleme tõeline armastuse pesa", "tule meie juurde veetma oma vaba aeg", "naudi elu koos meiega". Padunaljakaid väljendeid on rohkemgi, kuid Urgenti veerust kohasem asupaik on neil bordelli kodukal.

Porno. Keegi zuX pani oma kodukale (http://www.zone.ee/tsux/) paljaste tädide pilte ja joonistusi välja. Mõned videod ja ürgaegsed mängud ka. Miks need küljed Urgentile ei meeldi? Esiteks puudub hoiatus selle kohta, et pildid ei aita kõigile vaadata. Teiseks on lehekülg nigelalt tehtud, pole indekspilte ega midagist, ainult failinimed. Nii et tegemist on järjekordse näitega, kuidas veebikülge ei tohiks meisterdada.

Albert H. Urgent, vurle@yahoo.com