Eesti mehed Priit Isok ja Asko Künnap, kes teenivad igapäevast leiba reklaamiagentuuris Rakett, mõtlesid välja nii hea lauamängu, et see arvati Soomes toimunud lauamängude võistlusel kolme parima hulka.

Seitsmest maailmast koosneva strateegilise lauamängu üks väljamõtlejaid Priit Isok ütles, et mõte ise lauamäng valmistada tekkis juba väga ammu. “See oli siis, kui lauamänge saada polnud, umbes 15 aastat tagasi,” sõnab Isok. Mõttest teostuseni kulus aga palju aega. “Eks me esialgu mõtlesime, kavandasime ja sodisime palju,” ütleb Isok. Eelmisel aastal kohtusid Isok ja Künnap maineka lauamängutootja Tactic esindajatega ning sel suvel vormus kohtumine lõpuks lepinguks, mille tulemusena loodetakse mänguga juba õige varsti jõuda Euroopa lauamängurite laudadele ja südameisse.

Lubavad uusi mänge

Seoses tööga reklaamifirmas on mehed välja mõelnud muidki lauamänge. “Kolm aastat tagasi tegime lauamängu Saaremaa viinale ja see kadus poelettidelt üpris kiiresti, nüüd jõulude ajal peaks välja tulema kommivabrikule Kalev tehtud lauamäng,” räägib ka ise palju lauamänge mängiv Isok, kelle sõnul 70 protsenti lauamänge müüaksegi just enne jõule.

Soomes auhinnaga pärjatud mängule ei jää see ehk viimaseks jõukatsumiseks, võimalik, et Tactic, kes nüüd mängu toodab, saadab selle ka Saksamaal toimuvale võistlusele. “Eks auhinna võitmine lisas mängule usaldusväärsust, see on samasugune kvaliteedimärk nagu filmide puhul Oscarid,” lausub Isok. Vastuseks küsimusele, kas mängude leiutamine autoritele ka midagi sisse toob, nendib Isok, et Skype’ist jäävad nad paraku maha, aga autoritasu teenivad iga mängu pealt küll, kuid see ei ole mängude loomiseks põhiline motivatsiooniallikas.

Endaleiutatud Farlanderi puhul peab Isok kõige olulisemaks mängu laialdasi võimalusi, muu hulgas seda, et eri Farlanderi mängudes kasutatavaid maailmu saab omavahel kombineerida ja siduda, moodustades järjest suuremaid maailmu, nii et rutiini tekkimise ohtu pole karta. Tegusatelt meestelt võib uusi lauamänge oodata ka edaspidi, sest ideid paistab neil jaguvat, seniks aga võib igaüks muretseda endale kaubamajast täiesti oma Farlanderi.

Farlander

Võidukas rüütlimäng meeldis soomlastele

•• Soome mänguasjaliit valib igal aastal kolmes kategoorias parimad uued mängud: lastemängud, peremängud ja täiskasvanute lauamängud. Kokku esitati võistlusele 40 lauamängu, Farlander võitis 14 konkurendiga peremängude kategoorias.

•• Farlander – lauamäng 2–4 mängijale, viib mängija keskaegsete rüütlisõdade aega.

Võitja saab valitsejaks Farlandis.