Kolm aastat tagasi panid nii mitmeski firmas koos töötanud Waldemar Assmann ja Hegert Lepik Viljandis püsti oma firma. Esialgu 240-ruutmeetrisel rendipinnal ja kahe mehega alustas AS Nova Haus puitmajade ehitamist, tänaseks on ühest firmast saanud märkimisväärse kiirusega arenev elamuehitusega tegelev ettevõtete grupp.

Arenguks on vaja käivet
Rendipinna asemel on firma omanduses 1520 ruutmeetrit tootmispinda, olemas on kaasaegne kontori-olmehoone. Kolme aastaga kasvas käive miljonilt kroonilt 52 miljoni kroonini. Tänavu prognoosivad firma juhid grupi ettevõtete kogukäibe suuruseks üle 100 miljoni krooni.
Ehitusbuumi oskasid mehed nutikalt enda kasuks pöörata. Pangad andsid kolm aastat tagasi perspektiivsele firmale ka meelsasti laenu, EAS toetas alustavat ettevõtet kõigepealt 160 000 kroonise stardiabiga, mille eest sai ostetud esimesed seadmed. 100 000 krooni oli välja panna ka oma raha. Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) tagas laenusid 7,5 miljoni krooni ulatuses, laenuraha eest valmis 12 miljonit maksnud tootmishoone.
Juhatuse liige Hegert Lepiku sõnul ulatub laenusumma üle 60 miljoni krooni. “Kui poleks olnud laenusid, mida tagas MES ning EAS-i toetusi, poleks praegu seda tootmishoonet. Tegelikult oleks jäänud kõik olemata või tulnud aastaid hiljem,” möönis ta.
Raha otsimine ehk kõikvõimalikud toetused, pankadega laenu osas läbirääkimised ja turustamine jäi Hegert Lepiku õlule, tootmise ja ehituse valdkond jäi äripartnerile. Lepiku sõnul on toetusi taotleda päris keeruline, üksi seda tehes poleks piisanud teadmistest ega ajast, mistõttu soovitab ta teistelgi sellesse töösse konsultant kaasata.
“Esimene kord ongi kõige raskem, teine taotlus läheb juba lihtsamalt,” kinnitas ta.
Kuigi laenuks võetud kümned miljonid võivad tunduda liiast, tegelikult see nii ei ole. “Väikese firmana poleks me saanud eksisteerida, arenguks on vaja laenukapitali,” selgitas Lepik.

Tellija saab majja sisse kolida poole aastaga
Eestis peaks Lepiku sõnul olema üle poolesaja firma, mis teevad puitmaju. Nova Haus peaks oma tootmismahu poolest jääma Kodumajatehase AS ja AS Mateki järel kolmandale kohale.
“Oleme pakkunud suurt arhitektuurilist paindlikkust, meil on 24 arhitektiga projekteerimisbüroo. Kui klient endale poolesaja tüüpprojekti hulgast sobivat ei leia, võib büroost täiesti uue tellida,” selgitas Lepik.
Ise elab ta Siriuse tüüpprojekti järgi ehitatud majas, mis oli üks kahest esimesena väljatöötatud tüüplahendusest. Iga kuu töötatakse klientide jaoks välja paar uut majaprojekti, ruutmeetri hind jääb 13 000 – 14 000 krooni vahele. Majade seinad, põrandad ja katused valmistatakse tervikelementidena Viljandi tehases, nii tagatakse detailide täpsus ja hoone korralik soojustus. Maja püstipanekuks kulub 2-3 päeva. Männipuuga varustab majaehitajat Stora Enso. Harjumaal võib Nova Hausi puitmaju leida üle saja, Viljandis on neid näiteks neli. Kuna Eesti turg on väike, mis aga kõige peamine – ehitusbuum on vaibumas, siis on sihikule võetud Norra, Rootsi ja Saksamaa. Eestisse jääb tänavu üle poole toodangust. Sel aastal peaks Nova Hausi töömehed valmistama 80 maja ringis.
“Kui on olemas ehitusluba ja kõik vajalikud kooskõlastused, kulub maja valmistamisest püstipanekuni minimaalselt kaks nädalat. Siis võib ostja hakata tegema sisetöid. “Kui kliendil on olemas ehitusluba, saab ta nelja kuni kuue kuuga majja sisse kolida,” kinnitas Lepik.

Pangad ei taha noorele firmale laenata
Kuigi firma areneb jõudsalt ja laienemine on möödapääsmatu, tuleb Lepikul pankadega korralikke jõukatsumisi maha pidada. Kolm aastat tagasi tõid pangad laenu kandikul kohale, nüüd on aga olukord sellise noore firma jaoks nagu seda on Nova Haus, muutunud murettekitavaks. “Turud on muutunud, meie võimalused sõltuvad väga palju nii Eesti ehitusturust kui ka pankadest ja laenu saamisest,” ütles Lepik. Pangad suhtuvad raha küsima tulnud firmasse umbusklikult.
“Meile heidetakse ette, et firmal pole ette näidata aastakümnete pikkust tegutsemist ja pole ka reserve,” lisas Lepik.



Kolme aastaga suurettevõtteks
**AS Nova Haus gruppi kuuluvad: majatehas Nova Haus Element AS, Arhitektuuribüroo Novel OÜ, Nova Haus Ehitus OÜ, kinnisvaraga tegelev AS Nova Haus Kodu.
**Alustades oli kaks, nüüd ligi 100 töötajat.
**Firma missioon on pakkuda teenuseid puitmajade ehitusturul parimate võimalike tingimustega.
**Saksa täpsusele rajatud majade konstruktsioon müüb edukalt Skandinaavias ja Euroopas.
**Kolm aastat tagasi alustanud Nova Haus pakub nüüdseks eraklientidele ja kinnisvaraarendajatele:
- üksikelamute ja arenduspiirkondade terviklikku arhitektuurset projekteerimist;
- 3D visualiseerimist;
- tehnilist projekteerimist koos ehitusloa hankimisega;
- puitkarkassiga seinamoodulitest kokkupandavate elumajade ja hoonete tootmist ning montaaži;
- puitfermide tootmist ja monteerimist, ehitusteenuseid.
Allikas: AS Nova Haus