Tailaste kogu elutegevus on seotud veega. Ka kauplemine käib maja ümber asetsevas kanalis. Damnoen-Saduaki ujuv turg on maa üks vanemaid. MARGIT MIKK-SOKK

Uus aasta Songkran on Taimaal kõige oodatum ja populaarsem püha. Rahva hulgas tähistatakse seda ohjeldamatu veepritsimise festivaliga. Enamik inimesi kannab endaga kaasas vett ja pritsib seda kõikjale soovides : "Sawaat dii pii mai! "(Head uut aastat!) ja määrib märga talki möödujate näole, nii et kõik näevad välja nagu indiaanlased sõjamaalingutega.

Songkran pole aga alati olnud nii metsik nagu tänapäeval. Paljudes kohtades tähistatakse aastavahetust siiani vanade kommete järgi. Pidustuste osana toimub templites Buddhade pesemine vee ja õliga. Buddha altari ees palvetatakse ja ohverdatakse lilli, maiustusi, raha jm. Kõik need rituaalid väljendavad üleminekut ühest eluetapist teise. Veega pritsimine tähistab sümboolselt pattude mahapesemist. (Kui läheduses on veekogu, on kombeks lasta vabadusse kalu või kilpkonni. Kõige levinum on aga väikestele puurilindudele vabaduse kinkimine. Elusolendite vabadusse laskmine on taas sümboolne akt – uskumuse järgi teenib inimene sellega lisateene Jumala ees. Songkrani ajal liigub templite ümbruses arvukalt kaupmehi, kes mõõduka tasu eest pakuvad võimalust puurilinnule vabadus anda. Kasutades sellist teenust, tuleb oma rõõmust säutsuval linnukesel hoolega silm peal hoida, sest muidu võib juhtuda, et dresseeritud linnuke mõnikümmend meetrit eemal peremehe puuri naaseb, et siis taas kedagi taevalaotusse sööstmisega õnnelikuks teha.

Inglite linn

Tai pealinna Bangkoki rajas 1782. aastal kuningas Rama I. Linna varasem nimi koosnes neljakümne kolmest sõnast ja on kantud Guinnessi rekordite raamatusse kui kõige pikem kohanimi. Nime kaks esimest sõna olid Krung Thep, mis tähendab tõlkes inglite linna. Nii Tai muistne pealinn Ayutthaya kui ka Bangkok asuvad Chao Phraya jõe tasandikel. Kogu elutegevus käis linnades kanalite ääres, mida kutsuti khlongideks. 1840. aastatel oli Bangkok ujuv linn. Khlongide ääres elas peaaegu 400 000 inimest. Kunagine Ida Veneetsia on tänapäeval sümbioos kanalitest ja kõrghoonetest. Bangkokki on viimastel aastakümnetel rajatud tohutult moodsa arhitektuuriga pilvelõhkujaid. Paljud praegused Bangkoki tänavad on olnud enne khlongid, kuid kanalielu on säilinud ka tänapäeval. Seal elatakse siiani vaiadel majades ja astutakse trepist pikka kitsasse mootorpaati, samasugusesse, millega sõitis näitesks James Roger Moore, kui ta mängis James Bondi. Tailased oleksid nagu veega kokku sündinud, kogu elutegevus: pesemine, söögi tegemine, kauplemine toimub sealsamas maja ümber asetsevas kanalis. Igal hommikul tegutseb kanalis väike ujuv turg, kus müüakse nii söögikraami kui maiustusi.

Tais on püha nii Buddha kui ka kuninglik perekond. Kohalikel on kombeks teha kummardus nii linnas seisva kuningapildi kui iga Buddha kuju juures. Üle maa võib leida arvukalt hiigelsuuri seisvaid, lamavaid ja istuvaid Buddhasid. Bangkokis on üle 400 budistliku templi. Pühakojad ja paleed mõjuvad nagu pildid eksootilistest idamaa muinasjuttudest. Hilisemal perioodil – kahe viimase sajandi jooksul ehitatud templite tornid on sageli kaetud kulla ja vääriskividega, mis jätavad päikesepaistes säravatena unustamatu mulje.

Tai meelelahutused

Taimaal pakutakse turistidele kõikvõimalikke eksootilisi meelelahutusi alates vaatemängudest madudega, krokodillimaadlusest ja tantsivatest elevantidest kuni klassikalise Tai tantsu ja võitluskunstideni välja. Võib silitada mürgihammastega kobrat ja osta kaasa tema mürki või pista pea krokodilli lõugade vahele ja siiski ühes tükis lahkuda. Veidi inimsõbralikum ja vähem adrenaliini tekitavam on ratsutada elevantidega ja vaadata, kuidas nad üle inimeste sammuvad, palki veeretavad või tantsu löövad. Peale loomashowde võib vaadata temperamentseid tai võitluskunste: kukevõitlust, tai poksi jm. Kes aga ihkab midagi lüürilisemat, võib vaadata tantsu.

Klassikaline tai tants on teatraliseeritud etendus, kus deemonid ja ahvid kannavad maske, taevalikud olendid ja inimkangelased aga traditsioonilisi kübaraid. Väljendusrikka käte liikumisega antakse edasi teksti, iga poos omab erinevat tähendust. Tai eripäraks on sõrmeküünetants, kus tantsijate sõrmedele kinnitatakse mitmekümnesentimeetriseid küünepikendusi, mida tantsijad zhonglööri osavusega liigutavad.

Üks soositumaid Tai vaatamisväärsusi Damnoen – Saduaki ujuv turg asub kaheksakümmend kilomeetrit Bangkokist. See on ajalooline suurim turg, kus rotangpalmi lehtedest kübaratega naised müütavad oma kitsastes paatides köögivilju, linde, mereande, puuvilju jm. Vilunult valmistatakse ujuvates paatides ka kõikvõimalike kuumi eksootilisi lõunasööke jm. Turul ringi liikumiseks on soovitav rentida paat, mis ühe kaupmehe juurest teiseni sõidutab.

Naudingute aeg

Tai on tuntud oma eksootiliste puuviljade ja toitude poolest. Sealsed puuviljad pretendeerivad üksteise võidu maailma parima tiitlile. Mahlased , mangustanid, rambutanid jpt viivad tõesti keele alla. Kohalike suur lemmik durian on samuti maailma parimaks tituleeritud. Tõelise raipelõhnaga puuvili tõestab aga maitsete vaieldavust. Kui seda nina kinni hoides ka alla kugistada, jääb suhu ikkagi läila maitse.

Tai köögi üheks suurimaks hõrgutiseks on linnupesasupp. Põhiliseks komponendiks supis on linnupesad. Mitte iga pesa ei sobi supi keetmiseks, vaid ainult mere- ja piiripääsukese omad. Kui need hõrgud, süljega liimitud ehitused on küpsetatud, siis nad sarnanevad sileda nuudlitaolise massiga. Räägitakse, et linnupesasupi söömine tekitavat meeletut huvi vastassugupoole vastu. Linnupesasupp on tõeline delikatess ja väga kallis. Pesade kogumiseks on vaja riiklikku litsentsi ja lindude pesitsemisaladel on relvastatud valve.

Naudinguid võib saada ka meelemürkidest. Oopiumi hakati Põhja-Tais kasvatama 19. sajandi lõpul, kui sinna saabusid Lõuna-Hiinast välja tõrjutud mägirahvad. Nende kodumaal oli oopium põhiliseks elatusvahendiks. 1959. aastal keelati Tais seadusega oopiumi kasvatamine, kuid tegelikult mägedes nn kuldses kolmnurgas jätkub see tänapäevani. Oopiumi tootmine on võrreldes 1960. aastaga vähenenud rohkem kui 80 protsenti, kuid Tai on jäänud üheks põhiliseks oopiumi transiidimaaks. Karistused narkodiileritele on maailma ühed karmimad.

Seadusekuulelikule kodanikule on Tai tõeline veepealne paradiis. Eksootiline ja ilus nagu idamaa muinasjutt.

Tai Kuningriik

Riigipea: kuningas Bhumibol Adulyadej (Rama IX)

Rahvaarv: 60 miljonit

Pealinn: Bangkok

Keel: tai

Usk: budism

Kliima: kolm aastaaega - kuum (märtsist maini), vihmane (juunist oktoobrini) ja jahe (novembrist veebruarini).

Rahaühik: baht~ 0,39EEK

HINNAVIHJEID

Viisa 117 Eesti krooni, saab osta piirilt

Lennujaamamaks 195 krooni

Lennupilet Tallinnast alates 9000 kroonist

Öö korralikus hotellis Bangkoki südalinnas alates 200 kroonist

Takso võrreldav Tallinna hindadega

Konditsioneerita bussi pilet 1,4 krooni

Konditsioneeriga bussi pilet 2-6 krooni

Lõuna restoranis alates 39 kroonist

1,5l pudel vett 4 krooni