Sügispäevad pole ainult lõbus trall, vaid käsi on antud ka kõrgemale kultuurile. Täna õhtul kell 18 algaval kunstide ööl on muuseumid avatud tavapäratul ajal ning saab nii oma kätega kunsti teha kui ka kultuurikollektiivide esinemisi nautida. Alates kella kümnest saab Tartu tähetornis taevast imetleda ning südaööl näeb toomkiriku varemetes performance’it “Keskealiste tantsupidu”.

Uutest üritustest oleks patt maha magada Viie Vindi Klubi ning stiilipidu “Meeletu lapsepõlv” Kääriku puhke- ja spordikeskuses. Esimesel puhul mängitakse Pirogovi platsil iga päev kuni reedeni kella 16–18 mänge ja peetakse võistlusi. Kuna alates 15. oktoobrist pole Pirogov enam piknikuplats ehk alkoholi seal tarvitada ei tohi, käib lõbusate mängudega nüüd kaasas keefir ja limonaad. “Publikut on (alkoholikeelu pärast – M.R.) veidi vähem. Eriti päikesepaisteliste ilmadega oli seal mõnus koos sõpradega õlu või kaks võtta, linna peale keegi alkoholiga kõndima ei läinud,” jääb projektijuht Karule arusaamatuks, miks Pirogov piknikuplatsi staatusest taandati.

Sekka stiilset ja romantilist

Stiilipidu kuulub Kunnar Karu sõnul aga kelmikate ürituste žanri. “Võiks olla vahelduseks teksades ööklubiüritusele ka selline stiilsem üritus,” põhjendab ta stiilipeo sünnilugu. Käärikul peetavale peole viib ja toob buss, kohapeal peetakse aga omalaadset tutipidu. Nimelt kirjutab “dresskood” ette traksipüksid ja lapsepõlveseelikud, lemmikmänguasjad ning päti ja politsei mängud. Tuleb küll meeles pidada, et stiilipeole pääseb vaid eelregistreerimisega ning pilet maksab 75–100 krooni.

Pühapäevaks lubab Karu sügispäevad lõpetada aga romantiliselt. “Näitame kaarsilla juures tuleetendust vees, õhus ja maal ning juurde käib muusikaline taust. Seal on esinejad, aga need on rahva pilgu alt ära. Kuna see kestab vaid 25 minutit, peaks ka kõige väiksemad pereliikmed selle vastu pidama,” usub Karu.

Tartu tudengipäevade traditsioon on alguse saanud 1960. aastate esimesest poolest, kui sügiseti hakati korraldama üliõpilaspäevi. Tartu sügispäevade veebilehekülg on www.studentdays.ee, seal saab üritustele registreeruda ning leiab rohkesti lisainfot.